Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Tar farvel. Kjøkkensjef Björn Svensson har bestemt seg for å legge ned stjernerestauranten Galt.

Tar farvel. Kjøkkensjef Björn Svensson har bestemt seg for å legge ned stjernerestauranten Galt.

Stenger stjernerestauranten Galt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Dette har ingenting med korona eller økonomi å gjøre, sier stjernekokk Björn Svensson. I juli legger han for tredje gang ned en restaurant med stjerne i Michelin-guiden.

– Det har jo vært gøy. Men det er noe som mangler, da. Jeg tror jeg er veldig rastløs, sier Björn Svensson.

– Dette er et lite lokale, og når man liksom har vridd og vendt på alle bord … jeg vil ikke si at jeg går på autopilot, men jeg tror jeg liker å skape noe.

Lørdag 11. juli blir siste kveld på Galt i Frognerveien i Oslo, den lille restauranten som i 2018 fikk en stjerne i Michelin-guiden etter bare få måneders drift. Det var tredje restaurant Svensson fikk en Michelinstjerne for, og det blir tredje gang han stenger ned en restaurant med Michelinstjerne.

Plantedrømmer. – Hvis det blir et annet sted, ønsker jeg at det kanskje ikke skal ligge midt i byen. At jeg har litt muligheter for å plante noe, sier Björn Svensson.

Plantedrømmer. – Hvis det blir et annet sted, ønsker jeg at det kanskje ikke skal ligge midt i byen. At jeg har litt muligheter for å plante noe, sier Björn Svensson.

Fakta: Björn Svensson

Kokk, født i 1976, i Sundsvall i Sverige.

Jobbet blant annet på Bagatelle før han drev Restaurant Oscars gate fra 2004 til 2012.

Drev Fauna fra 2013 til 2016.

Åpnet Galt i Frognerveien i 2017, og la den ned i 2020.

Alle disse tre restaurantene fikk én stjerne i Michelin-guiden.

Kort levetid

Denne gangen skjer det etter knappe tre års drift.

– Men de to og et halvt årene for meg som eier, med tanke på hvor mye jeg legger ned i tid, det er som fem år. Og så er det jo ett års forberedelser, sier Svensson.

Beslutningen om å legge ned ble tatt før Covid-19-pandemien, forteller han.

– Etter to år begynner man å reflektere: Er det her jeg vil være? Og hvis du ser at den ideen vokser, så ser du hvilken retning det tar. Alle skulle ønske det kunne vare lenger. Det har vært en veldig vanskelig beslutning med noen av de andre deleierne. Jeg har forståelse for det. Vi er i enighet nå. Men det er mitt liv, jeg legger ned så mye tid og energi i det. Jeg kan ikke styres av andre.

Michelin-guiden var de første som fikk beskjed om den planlagte stengingen. Grunnen er blant annet at Svensson og medeierne er nødt til å fremleie lokalene til andre siden leiekontrakten på fem pluss fem år er langt fra utløpt.

Så kom Covid-19-pandemien, som stengte ned hele utelivet. Galt er så vidt åpnet igjen, med plass til færre gjester. Men for Svensson handler nedleggelsen ikke om restaurantens økonomi. I 2018 var driftsresultatet i den lille restauranten 2 578 000 kroner, og bedriften vurdert som meget lønnsom.

– Privat blør man litt, men jeg har plaster, sier han.

Han vil bare ikke dette mer.

Nye restaurantplaner

– Jeg har en plan. Det har jeg. Det blir en annen restaurant, sier han, men vil ikke utdype.

Galt åpnet i september 2017, et drøyt år etter at Svensson og medeierne la ned den langt større restauranten Fauna ved Solli Plass. Svensson ble for alvor kjent i Oslos restaurantliv med den knøttlille restauranten Oscars gate ved Bislett, som også i sin tid fikk en Michelinstjerne.

Men om stjernene følger i hans restaurantfotspor, er Svensson en selverklært legendarisk dårlig hjemmekokk.

– I løpet av korona-tiden har jeg brukt komfyren hjemme to ganger, sier han.

– Jeg skal bli sunnere. Hvis det blir et annet sted, ønsker jeg at det kanskje ikke skal ligge midt i byen. At jeg har litt muligheter for å plante noe og …. you name it.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.