Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Björn Svensson foran Schlägergården på Lilleaker, der han planlegger ny restaurant med samme navn.

Björn Svensson foran Schlägergården på Lilleaker, der han planlegger ny restaurant med samme navn.

Åpner i Schlägergården

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Björn Svensson vender tilbake med ny restaurant så snart Oslo åpner opp igjen.

– Se! Her ute blir det lounge. Og her blir det drivhus, så ingen biler får kjøre opp, forteller kokk og restauratør Björn Svensson mens han entusiastisk går rundt på egen byggeplass på Lilleaker i Oslo.

På den flunkende nye restauranten Schlägergården skal det serveres, så snart Oslos restaurantliv får lov å åpne opp igjen. Dette skjer vel å merke på gammel grunn, men for første gang gjør Svensson det helt selv, uten investorer, men med trofaste kolleger fra Galt og med Martin Fjeld fra Ille Brød som medeier.

– Men jeg lover, dette er siste gang jeg åpner et sted, ler han.

Fakta: Björn Svensson

Kokk, født i 1976, i Sundsvall i Sverige.

Jobbet blant annet på Bagatelle før han drev Restaurant Oscars gate fra 2004 til 2012.

Drev Fauna fra 2013 til 2016.

Åpnet Galt i Frognerveien i 2017, og la den ned i 2020.

Åpnet Schlägergården i 2021.

Alle disse fire restaurantene fikk én stjerne i Michelin-guiden.

Åpnet FAT på Frogner i 2023.

Historisk grunn

Schlägergården var opprinnelig et lite gårdsbruk på Lilleaker, rett ovenfor CC Vest. Det het opprinnelig Ørakerbraaten, og man antar det var gårdsdrift her alt på 1700-tallet.

Sitt nye navn fikk gården etter Johan David Schläger, tyskeren som kjøpte gården i 1852, da Ørakerbraaten ble skilt ut fra Øraker gård, som eget gårdsbruk på rundt 150 mål.

– Alt er jo fredet her, til og med grusen utenfor, sier Svensson.

– Vi får ikke endret fargene inne, og all oppussing har skjedd i tett samarbeid med Riksantikvaren, arkitekt Kristina Line og Mustad eiendom, som eier bygget. Uten dem hadde dette vært umulig.

Selv er han ganske rolig med tanke på å åpne restaurant, og håper det blir mulig i dagene etter 17. mai. Vinkjelleren tar han med seg fra Galt, på veggene i restaurantens mange rom skal det henges opp kunst fra Magne Furuholmen som er laget spesielt for stedet, mens bordene skal prydes med spesiallaget keramikk fra Krogstad. I tillegg blir det en liten uteservering og altså et stort drivhus som blir bygd i sommer.

– Vi kommer ikke til å åpne uteserveringen med en gang. Vi starter inne, og flytter oss gradvis ut når det blir behov. Tanken med drivhuset er at vi skal dyrke litt av det vi serverer. Og ikke bare timian.

– Jeg har tenkt at folk vil lure på fargevalget her, men det får vi ikke endret i et verneverdig bygg, sier Björn Svensson.

– Jeg har tenkt at folk vil lure på fargevalget her, men det får vi ikke endret i et verneverdig bygg, sier Björn Svensson.

Egen kokk

På menyen var det opprinnelig planer om blant annet pizza, men Svensson endte med at det ikke ville bli så moro i lengden.

– Man er jo den kokken man er.

Dette blir faktisk første gang Björn Svensson skal drive en uteservering, og han bedyrer at det vil bli en liten, men litt mer variert uteservering. Selvfølgelig med grill, der man kan få alt fra pølser til sjøkreps og reker.

– Inne spiser man sjøkrepsen uten skall, ute med skall, rett fra grillen. Men man kan også komme for en halvliter.

Kokken kan også love matjessild, asparges, reker og lignende snadder. Kokkene og teamet ute i salen er de samme folkene som på Galt, samt noen til. Selv innrømmer Svensson at koronapausen har fått han til å tenke, særlig på de ansatte, og hvordan de har det.

Men noe vil bli annerledes, tror han. Etter tre Michelin-stjerner på tre forskjellige restauranter tviler han på at Michelin-guiden kommer på besøk til Schlägergården.

– De er vel lei av at jeg åpner og stenger steder hele tiden.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.