Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Maaemo-eier overtar Grand Café

Tekst
FÅR NYTT LIV. Grand Cafe på Karl Johan i Oslo.  Foto: Fartein Rudjord

FÅR NYTT LIV. Grand Cafe på Karl Johan i Oslo. Foto: Fartein Rudjord

Fursetgruppen, som blant annet driver topprestaurantene Maaemo og Ekebergrestauranten, overtar legendariske - og nedlagte- Grand Café på Karl Johan i Oslo.

Fredag offentliggjør Grand Hotel-eier Eiendomsspar, som kontrolleres av Christian Ringnes, at det på ny blir restaurantvirksomhet i historiske Grand Cafe i Oslo. Og det er Fursetgruppen som etter det DN vet har signert en langsiktig leiekontrakt.

Store underskudd

Bjørn Tore Furset. Foto: Fartein Rudjord

Bjørn Tore Furset. Foto: Fartein Rudjord

Fursetgruppen, som eies av Bjørn Tore Furset (47),  driver fra før en rekke kjente restauranter. Blant disse er Tjuvholmen Sjømagasin, Lofoten Fiskerestaurant, Pizza Crudo, Sabaki, Dyna Fyr, Maaemo og Ekebergrestauranten. Og altså nå også Grand Cafe.

Hotelleiendomsselskapet Pandox, der Christian Ringnes også er storeier gjennom Eiendomsspar,  overtok ifjor driften av Grand Hotel. Det er også Eiendomsspar som eier hotellet.

Men det ble raskt klart at noe måtte gjøres. For cafeen gikk med et underskudd på åtte millioner kroner av en omsetning på 45 millioner. Hver sten ble snudd, men Pandox klarte ikke å finne noen lønnsom løsning for videre drift, og cafeen ble stengt 1. september ifjor.

Det har siden vært betydelige spekulasjon om hvorvidt cafeen ville gjenoppstå eller ikke. Og Fursetgruppen, som i en årrekke har hatt et nært forhold til Ringes og Eiendomsspar, som blant annet eier Ekebergrestauranten, har vært flittig nevnt som sannsynlig leietaker.

Delvis svanger i mange år

- Nå er ikke blekket på kontrakten tørket engang, så det er litt tidlig å si hvordan konseptet blir, sier Bjørn Tore Furset torsdag kveld.

- Nå seter vi igang hele apparatet med arkitekter og andre for å forme dette, og jeg kan nok si mer om et par måneder, sier han.

- Du har også hatt mulighet til å overta driften for noen år tilbake, men sa nei?

- Det er riktig. Den gangen hadde jeg nettopp signert avtalen om Ekebergrestauranten. Jeg har tenkte mye på det siden og stadig stått på hjørnet der og kikket inn. Så du kan godt si at jeg har vært delvis svanger med Grand Cafe i mange år.

- Det er litt av et arvegods du overtar?

- Det kan du trygt si. Og vi er veldig ydmyke. Samtidig må vi få skape vår egen identitet, sier Furset og legger til at han tar sikte på å gjenåpne Grand Cafe i løpet av høsten.

Historie i veggene

Grand Cafe ble etablert i 1874 og var stamstedet for Henrik Ibsen fra han flyttet tilbake til Norge i 1891. Her samlet Kristianiabohemen seg med Hans Jæger og Oda Krogh i spissen. Også Arne Garborg, Jonas Lie, Knut Hamsun, Gustav Vigeland, Gerhard Munthe, Nils Hansteen, Herman Wildenvey, Roald Amundsen og Fridtjof Nansen var flittige gjester.

Og malere som Christian Krohg, Thaulow og Karsten, Werenskiold og Skredsvig - og ikke minst Edvard Munch som byttet et maleri mot chateaubriander med øl og dram for 30 kroner. Mens kelner Olsen skal ha takket nei til tilbudet om å få «Syk pike» for hundre biffer til 50 øre stykket.   Og skomaker With skal ha fått maleriet «Musikken på Karl Johan» i bytte mot et par nye støvler.

Les også:
Stenger Grand Café etter 141 år

Henrykt pessimist (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.