Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Koster 2500 kroner per person om du ikke dukker opp

Tekst

Vil du få varsel hver gang Harald Berglihn publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Kristiansand
Snøhetta har tegnet verdens største undervannsrestaurant som etter planen åpner ved Lindesnes i april 2019.

Snøhetta har tegnet verdens største undervannsrestaurant som etter planen åpner ved Lindesnes i april 2019.

Over 1200 gjester har forhåndsbestilt bord på undervannsrestauranten som åpner ved Lindesnes i april 2019.

Pågangen var enorm da undervannsrestauranten Under i Spangereid ved Lindesnes åpnet for bestillinger torsdag klokken 14.00. Til tross for at restauranten med plass til 40 gjester ikke åpner før om 14 måneder, hadde Under fått over 1200 reservasjoner fredag formiddag.

– Det er helt vilt.

Det er brødrene Stig og Gaute Ubostad som står bak restauranten – med danske Nicolai Ellitsgaard Pedersen som kjøkkensjef. Restauranten vil koste rundt 50 millioner kroner, og initiativtagerne legger ikke skjul på at et besøk her ikke blir av den rimelige sorten; minst 2000 kroner per person.

1200 gjester har allerede bestilt bord på undervannsrestauranten som åpner om 14 måneder.

1200 gjester har allerede bestilt bord på undervannsrestauranten som åpner om 14 måneder.

– Interessen er overveldende. Ekstra gledelig er det å se at også interessen fra lokalbefolkningen her er betydelig. Vi har allerede fullbooket de 21 første dagene fra åpningen i april neste år, og de aller fleste helgene utover våren er fulle, sier Nicolai Ellitsgaard Pedersen, som tidligere var kjøkkensjef for restaurantene Måltid og Boen Gård i Kristiansand.

Les også:

– Hva har du tenkt å servere på Under?

– Det blir nordisk mat, med en tasting-meny på 18–20 retter. Alt er selvfølgelig ikke på plass ennå, men jeg bygger videre på min stil der jeg kombinerer lokale ingredienser med mer klassiske råvarer. Og jeg er, i motsetning til en del andre kjøkkensjefer som satser på det nordiske konseptet, ikke redd for å bruke smør. En saus uten smør blir noe tynt skvip, mener han.

En saus uten smør blir noe tynt skvip

Nicolai Ellitsgaard Pedersen, kjøkkensjef på nye Under

– Er målet å få stjerner eller god omtale i Michelin-guiden?

– Nei, det tenker jeg ikke mye på. De må jo gjerne komme og det vil være hyggelig om de liker maten jeg lager, men jeg skal lage mat for våre gjester, ikke for mulige Michelin-inspektører, sier Pedersen, som legger til at han gleder seg som et barn til åpningen neste år.

Slik blir restauranten ved Lindesnes sett fra et fiskeperspektiv.

Slik blir restauranten ved Lindesnes sett fra et fiskeperspektiv.

Dyrt gebyr

Alle som bestiller bord på Under må betale et reservasjonsgebyr på 1000 kroner per person som vil bli trukket fra på den endelige regningen. I tillegg legger restauranten opp til at gjester som har bestilt og ikke dukker opp, må betale ytterligere 1500 kroner per person.

– Det vil kun gjelde om vi ikke får beskjed senest 14 dager før og dersom vi ikke klarer å selge bordet til andre, understreker Pedersen.

– Dette er helt vanlig for restauranter som sikter så høyt som vi gjør og som, i likhet med oss, ligger utenfor allfarvei, sier han, og viser til Fäviken Magasin, restauranten i nærheten av vintersportsstedet Åre i Midt-Sverige med to stjerner i Michelin-guiden.

Der må alle ved bestilling betale 3000 svenske kroner for maten. Beløpet refunderes ikke om gjestene ikke dukker opp.(Vilkår)