Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
– Jeg ble småprovosert av måten kokkene snakker om allergier og intoleranser, sier Julie Ilona Balas, matblogger og kokebokforfatter med matintoleranser.

– Jeg ble småprovosert av måten kokkene snakker om allergier og intoleranser, sier Julie Ilona Balas, matblogger og kokebokforfatter med matintoleranser.

– Vi blir redde og sier det er en allergi for å bli tatt på alvor

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Matintolerante føler seg mistrodd på restauranter og ønsker samme forståelse som allergikerne.

– For de av oss som blir syke av mat er det et problem når det kommer frem at kokkene lurer på om det egentlig stemmer. Det blir fort slik at vi blir redde, og sier det er en allergi fordi vi vil bli tatt på alvor, sier kokebokforfatter Cecilie Hauge Ågotnes.

Hun har – i likhet med rundt 10 prosent av befolkningen – såkalt irritabel tarm, som hverken er en allergi eller en sykdom, men en tilstand som for noen kan medføre invalidiserende fordøyelsesplager. Ågotnes Hauge sier hun har blitt fri for plagene ved å følge en streng diett kalt Lav FODMAP og har skrevet fire kokebøker om emnet. Hun har ved tidligere anledninger rådet andre som blir svært dårlige av mat de ikke formelt er allergiske for til å si at de har en allergi, skriver hun på egen blogg.

– Det blir fort slik at vi blir redde, og sier det er en allergi fordi vi vil bli tatt på alvor, sier Cecilie Hauge Ågotnes.

– Det blir fort slik at vi blir redde, og sier det er en allergi fordi vi vil bli tatt på alvor, sier Cecilie Hauge Ågotnes.

Farlig for de syke

Smak skrev i helgen om restaurantkokker som er bekymret over at mange gjester påberoper seg allergier de ikke har – og at det til sist vil gå utover de som virkelig trenger tilrettelegging.

– Vi får veldig mange henvendelser fra restaurantbransjen, om at de gjør alt de skal for å unngå kontaminasjon [når gjester sier de ikke tåler gluten, red anm], og så når måltidet går mot slutten, vil gjestene ha samme kake som alle andre. Det er veldig trist om det skal få konsekvenser for oss som virkelig trenger tilrettelegging, sier Knut H. Peterson, generalsekretær i Norsk cøliakiforbund.

– Det vi er redde for - og som mange opplever - er holdningen om at «du tåler vel litt.» Det danner seg en feil holdning når du ser at de som sier de må spise glutenfritt «tåler litt». Det kan være katastrofalt for våre medlemmer og alle som ikke tåler gluten, sier Peterson, som representerer den ene prosenten av befolkningen med den kroniske sykdommen cøliaki. som blir svært syke av å få i seg gluten.

Mellom én og tre prosent av norske voksne har en påvist matallergi, men så mange som mellom 10 og 20 prosent av befolkningen rapporterer om at de har intoleranser for en eller flere matvarer.

Intolerante slår tilbake

– Det er ekstremt få som har allergi, men ganske mange som blir ekstremt dårlige av å spise noe de har intoleranse for, sier matbloggeren og kokebokforfatteren Julie Ilona Balas.

Hun har selv en rekke intoleranser som hun har tilpasset kostholdet for å leve med, og har skrevet kokebok om problematikken.

Matallergi og matintoleranser kan ha svært like symptomer, ifølge Norges astma- og allergiforbund.

Personer med intoleranser dør ikke av plagene sine, men de kan bli svært syke. De tåler også ofte en viss mengde av matvarene de er intolerante for – i motsetning til allergikere som kan reagere umiddelbart selv ved spormengder av allergenet.

– Hvis jeg sier at jeg kan spise litt laktose, betyr det akkurat det. Det høres veldig rart ut for kokkene at laktose er noe som er mengdebegrenset, sier Cecilie Hauge Ågotnes.

– De fleste —men dette er individuelt — tåler bittelitt laktose, men går du over en viss mengde, havner du på do. Det er ikke så kult for restauranten om noen okkuperer doen i et par timer, sier hun.

– Jeg skjønner at dette er kjempevanskelig for kokker å forholde seg til. Det finnes en trillion forskjellige kombinasjoner av intoleranser, allergier og religioner, jeg skjønner at rullegardinen går rett ned. Kanskje de som har allergier og intoleranser burde være flinkere til å si hva de kan spise? spør Hauge Ågotnes.

Hauge Ågotnes sier hun ønsker at gjester med matrestriksjoner og kokker kommer hverandre i møte med mer kunnskap.

– Man kan ikke forvente at alle restauranter skal diske opp med laktosefritt og ditten og datten. Men hvis jeg skriver til en restaurant og forteller hva jeg ikke kan spise, og de sier at dette kan de ordne, så forventer jeg at de kan ordne det, sier hun.

Flaut med intoleranser

Både Hauge Ågotnes og Balas uttrykker at restaurantbesøk kan være vanskelig nok for de som blir dårlige av mat

– Da jeg fikk påvist mine matintoleranser, var jeg flau. jeg turde ikke gå ut og si at jeg ikke tålte gluten og melk, inntil jeg skjønte at dette er noe de aller fleste restuaranter kan tilpasse. Selv om jeg ikke har påvist cøliaki, kan jeg bli ekstremt dårlig av gluten, sier Julie Ilona Balas.

– Jeg skjønner hva kokkene mener, at alle trender og dietter gjør det vanskelig for de som faktisk har en allergi, men alle gjester burde få samme forståelse. Jeg forventer ikke å få en spesifikk rett tilpasset meg, jeg forventer bare å få noe jeg kan spise. Det krever litt ekstra å gå ut og spise når man har matintoleranser og allergier. Man føler seg til bry, spesielt etter slike saker, sier Julie Ilona Balas.

* (Vilkår)