Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Neste helg åpner Taco Republica-gründerne Magnus Castracane og Henrik J. Henriksen mezze-restauranten Ben Reddik på Grünerløkka.

Neste helg åpner Taco Republica-gründerne Magnus Castracane og Henrik J. Henriksen mezze-restauranten Ben Reddik på Grünerløkka.

– Dette er det første kjøkkenet i verden. Alt springer ut herfra.

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Pitabrød på surdeig, urter fra Geilo og ferskost laget på norsk geitemelksyoghurt. Når Taco Republica-gründerne åpner mezzerestaurant på Grünerløkka, blir det Midtøsten-mat verden aldri før har sett maken til.

– Gode libanesiske restauranter finner du i Libanon. Vi klarer ikke konkurrere med det, men vi kan gjengi vårt inntrykk av den maten. Det er kanskje litt banalt og naivt, men vi gjør det litt midtøstenaktig, kaster et sjal og et par solbriller på, og du har Ben Reddik, sier kokk og gründer Henrik J. Henriksen.

Neste helg åpner gjengen bak suksessrestauranten Taco Republica mezze-restauranten Ben Reddik på Grünerløkka i Oslo.

– Det blir mat fra alle landene som putter «mezze» i sin munn. Syrisk, libanesisk, gresk, hele det østlige Middelhavet, sier kokk og restaurantgründer Henriksen.

Helt autentisk blir det på ingen måte, til tross for at de to har vært på en intens smaks-researchreise til Libanon guidet av den norsk-libanesiske medeieren Karim Sayed. Med på laget er også kokk Magnus Castracane, samt Niklas Granlund og daglig leder Mia Gørner, som begge også var med på å bygge opp Taco Republica.

Lykkelig pastisj

I motsetning til Taco Republica, som ble bygget på strenge premisser om fullstendig meksikansk autentisitet, skal Ben Reddik være en lykkelig, naiv pastisj over kjøkkenet som serveres i landene øst i Middelhavet, fra Hellas til Israel. Blant et vell av småretter blir det baba ghanoush, humus, og tabbouleh, men også fritert klippfisk istedenfor Middelhavets småfisk og en ovn som holder 500 grader til å steke pitabrød bakt på surdeig, selv om ingen i Midtøsten ifølge Henriksen lenger ser ut til å bruke annet enn vanlig gjær. De må jo ha gjort det en gang i tiden, er hans argumentasjon.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

– Dette er det første kjøkkenet i verden. Alt springer ut herfra. Det er veldig plantebasert, salater med hele små korn, mindre kjøtt, litt av alt. Det høres veldig ut som noe vi er veldig opptatt av nå, er det ikke? sier Henriksen.

Når Ben Reddik åpner blir det nystekte pittabrød hvert minutt og plass til rundt 75 gjester.

Når Ben Reddik åpner blir det nystekte pittabrød hvert minutt og plass til rundt 75 gjester.

– Vi har fått det første kjøkkenet i retur, kanskje det blir det siste kjøkkenet også. Det er i hvert fall ekstremt tidsriktig.

Arabisk pizza og is

Nykommere i Norge blir det pizzaaktige flatbrødet manaish, og den arabiske iskremen booza som inneholder aromatisk mastik-kvae som gir isen en seigere konsistens enn vestlig iskrem.

– Du kan lage sorbeter av det også, med kirsebær og granateple, for eksempel, sier Henriksen.

Vinene skal forsøksvis være tilpasset et kjøkken med mye syre og aromatiske urter, og de libanesiske vinene som er å oppdrive i Norge, vil få en naturlig plass på vinkartet.

– Dette kjøkkenet er ikke en muslimsk tradisjon. Det er vel så mye et kristent og jødisk kjøkken, og de har dyrket vindruer i området siden tidenes morgen. Mezze er absolutt et måltid som kan nytes med alkohol, sier Henriksen.

– Men det blir ganske rene smaker, det er ingen vits i å ha drikke som er altfor overdøvende, sier daglig leder Mia Gørner.

Håndlagde fliser

Historien bak navnet er helt bokstavelig. I lokalene gründerne tok over etter nordiske Nøkken, hang en figur av selveste Nøkken. Ved første øyekast skulle den vekk. «Nei da, vi henger bare et sjal og noen solbriller på den», sa medeier Karim Sayed. «Og kaller den Ben Reddik», svarte Henriksen og lanserte dermed et spill på Aukrust-figuren Ben Redic Fy Fasan fra Flåklypa Grand Prix.

Lampene og de originale Jærstolene er det eneste gründerne har beholdt etter at arkitektfirmaet Brandl nydesignet rommet. Midtpunktet er bardisken kledd i håndlagde, gule marokkanske fliser; et annet blikkfang vil bli den mosaikkdekorerte inngangsdøren til stedet som vil holde åpent for middag hele uken og brunsj i helgene.

– Det skal være lett å gå inn og lett og gå ut, sier Castracane.

Medgründer Karim Sayed er samboer med reportasjeleder Live Fedog Thorsen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.