Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Går til sak. Talor Browne har spesialisert seg på å lage donuts. Nå har hun blitt oppsagt fra bedriften hun selv var med å grunnlegge. - Det er et mareritt, sier hun.

Går til sak. Talor Browne har spesialisert seg på å lage donuts. Nå har hun blitt oppsagt fra bedriften hun selv var med å grunnlegge. - Det er et mareritt, sier hun.

Donutgründer sparket fra sin egen bedrift – går til sak

Tekst

– Jeg kan ikke bare se på at det jeg har bygget opp blir tatt vekk fra meg, sier smultring-gründer Talor Browne i kaffebaren Talor&Jørgen.

Tirsdag fikk donutgründer Talor Browne et oppsigelsesbrev i posten, signert styrelederen i selskapet hun har grunnlagt og er medeier i, donut-kafeen Talor&Jørgen Kaffebar as.

– Det er som å leve i et mareritt. Jeg kan ikke bare stå og se på at det jeg har bygget opp blir tatt vekk fra meg, sier Talor Browne.

Talor & Jørgen Kaffebar selger donuts og kaffe. De åpnet dørene 2. desember i fjor som en del av det nye Youngskvartalet, tidligere kjent som «Youngstorgets råtne hjørnetann». Etter omfattende renovering åpnet Youngskvartalet høsten 2017, med en rekke nye mat- og drikkekonsepter, blant annet Talor&Jørgen.

Fakta: Youngstorget

Nyoppusset kvartal i Torggata 13 og Youngs gate 9 og 7.

Eies av Fagforbundet Industri energi

Driftes av: Made In Oslo som eies av Simen Vinge (31) daglig leder, Rudolf Reim (48) kreativ leder, Karen Busck (42) interiørdesigner og Magnus Egerdahl Nørsett (27) mat- og drikkeansvarlig.

7 nye serveringssteder åpner her i slutten av november.

Blant annet en bistro, en kaffebar og brenneri, et frokoststed, en vin- og cocktailbar, en sushi og sake restaurant, en pizzarestaurant og en ølbar og slakter.

Talor Browne og partneren Jørgen Hansrud eier 20 prosent hver, mens investeringsselskapet Made in Oslo, som driver restaurantene i Youngskvartalet, eier 60 prosent av kafeen.

– Jeg stolte på Made in Oslo. Deres idé var jo å hjelpe små entreprenører, gi dem rom og ressurser til å starte for seg selv. Og det har de gjort inntil nå. Talor&Jørgen har gjort det økonomisk bra. Nå vil de ha en større del av kaken, jeg mener dette handler om grådighet, sier Browne.

Talor Browne sier hun har jobbet opp mot 300 timer i enkelte måneder siden åpningen i fjor, og til tider vært sykmeldt på grunn av høyt arbeidspress.

– Made in Oslo lovet oss at vi skulle etter hvert få full autonomi. Dette ble fortalt oss muntlig. Jeg stolte på dem. Dette er en av de største feilene jeg har gjort i mitt liv, jeg har vært så naiv, sier Browne.

Smultring

I 2016 begynte australske Browne å bygge opp et merkenavn og kundekrets ved å selge donuts fra sitt eget kjøkken. Tall DN har fått, viser at omsetningen i Talor&Jørgen Kaffebar as hittil i år ligger på rundt 6,4 millioner kroner. Alle smultringer håndlages, og oppskriftene er utviklet av Talor Browne.

Fakta: Talor&Jørgen

Talor Browne begynte å lage donuts fra kjøkkenet sitt og utvidet det til et popup-konsept. Interessen var stor, noe som førte til at hun arrangerte pop-up-salg av donuts gjennom 2016 og 2017. Prosjektet het den gang Fryd.

Talor&Jørgen ble etablert i september 2017. I desember samme år åpnet kaffebaren med samme navn på Youngstorget i Oslo.

– Da vi startet opp sammen, sto Jørgen for finans og administrasjon, mens jeg gjorde alt som har med mat og markedsføring å gjøre. Jeg har nesten jobbet livet av meg. Donutsene ble så populære at vi innså at vi ikke klarte det alene, sier Browne.

I desember 2017 åpnet kafeen ved Youngstorget, og allerede i mars startet trøbbelet, hevder Browne. Hun mener styret, ved Simen Vinge, har kjørt en langvarig prosess for å presse henne ut.

Les mer om Talor Browne: Hun baker 15.000 donuts i året

– De har forsøkt å meg til å selge mine aksjer i månedsvis. De forsøkte å gi meg en kontrakt som gjorde Jørgen til CEO og meg til kreativ direktør under Jørgen. Det nektet jeg. Da forsøkte de å få meg til å selge aksjene mine til underpris. Det ville jeg heller ikke, sier Browne.

Styreleder Simen Vinge sier i en kommentar:

– Saken dreier seg ikke først og fremst om eierskapet, men det har vært en naturlig del av forhandlingen. Begge parter har kommet med tilbud, men vi har ikke lykkes i å komme til enighet. Jørgen Hansrud har vært daglig leder siden oppstart og vil fortsette i stillingen, sier Vinge.

– Vi har hatt en prosess med Talor som har resultert i at arbeidsforholdet nå er avsluttet. Dette har pågått over en tid. Talor har vært en del av et nytt og innovativt miljø der vi har gitt unge talenter mulighet til å drive egne serveringssteder. Å starte nye konsepter er krevende. Vi har lyktes godt med andre samarbeidspartnere i kollektivet, og vi har gjort alt vi har kunnet for å få partnerskapet med Talor til å funke. Fokuset mitt videre er å få til en ryddig avslutning, ta vare på de ansatte og fokusere på videre drift av caféen.

Kafeen har per i dag 15 ansatte. Vinge vil ikke kommentere hvor lenge prosessen med Browne har pågått eller hva som har utløst prosessen som endte i oppsigelse denne uken. Han vil heller ikke kommentere hva som skjer med merkenavnet Talor&Jørgen.

Går til retten

– Vi har vært i forhandlinger men partene står dessverre langt fra hverandre. Vi hevder at oppsigelsen er usaklig og jobber nå med en stevning som skal sendes til Tingretten, sier advokatfullmektig Are Haugen Einum i advokatfirmaet Nicolaisen, som representerer Talor Browne.

Daglig leder og medeier i Talor&Jørgen, Jørgen Hansrud, er ordknapp.

– Jeg har vært sykmeldt siden juni og er nå i pappaperm. Jeg har ikke vært en stor del av hva som skjer nå, sier Jørgen Hansrud til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.