Skjult, liten perle

Tekst
Minibistro. Ostebutikken byr på sjarm og ærlig, god mat, og det skal godt gjøres å ikke bli kjent med nabobordet. <font color="#b9b1b1">Foto: Kjersti Binh Hegna</font>

Minibistro. Ostebutikken byr på sjarm og ærlig, god mat, og det skal godt gjøres å ikke bli kjent med nabobordet. Foto: Kjersti Binh Hegna

Ostebutikken er kanskje Oslos minste, best bevarte, franske hemmelighet.

Fakta: Ostebutikken bistro

Thorvald Meyers gate 27, Oslo
Telefon: 22 37 80 65
ostebutikken.com

Meny ★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★★★
Totalt 22

Herlig autentisk

Salt og pepper vandret opp langs trikkeskinnene på Grünerløkka mot en av Oslos minste restauranter, et hull i veggen med seks–syv vaklevorne, små bord, en skranglete kombinasjon av ostebutikk, landhandel og delikatesseforretning. Det var smekkfullt.

– Dere kan få et glass vin og smake på ostene mens dere venter, sa servitøren.

Fra kjøkkenet klang det i kjeler, og velduftende skåler med dampende blåskjell og Ostebutikkens hjemmelagde pommes frites passerte. Da det åpnet seg et bitte lite, inneklemt bord, måtte to gjester reise seg og flytte stolen for at Pepper skulle komme seg til sin.

– Her skal det godt gjøres å ikke bli kjent med naboen, smilte Salt og var straks i passiar med nabobordet.

Sjekk ut DNs søkbare restaurantguide her

 

Blått på blått

Ostebutikken er ingen one-trick-pony, snarere en two-tricks-pony med et ess eller to i ermet. Man kan få suppe eller bouillabaisse, ostesmørbrød til lunsj eller en klassisk salat nicoise med tunfisk. Men det er blåskjell og entrecôte som er de store trekkplastrene på menyen.

Blåskjell kommer i to varianter: klassiske moules frites eller en dobbel blå – en uvant variant blåskjell med blåmuggost. Salt og Pepper delte en bolle med sistnevnte til forrett: store, perfekte blåskjell i en glohet og smakfull saus av roquefort.

– Overraskende og veldig godt, faktisk, sa Salt og dyppet store biter grillet brød i den fete, deilige sausen.

En spansk hvitvin fra Rias Baixas sto bra til.

Pepper fikk en deilig entrecôte til hovedrett. Ostebutikken tilbyr den i flere varianter: toppet med roquefort eller brie de meaux og med chiliaioli eller urtesausen chimichurri.

Kjøttet var nydelig, medium stekt og deilig tilberedt. Husets hjemmelagde pommes frites fikk et mildt sting av chiliaiolien. En klassisk, fransk, grønn salat tronet ved siden av, men var ikke bare et sideshow. Med blancherte aspargesbønner og en nydelig vinaigrette balanserte den de øvrige smakene på tallerkenen perfekt.

– Jeg vet om flere franske brasserier i Oslo som hadde hatt noe å lære av dette, sa Pepper.

Skulle man kritisere noe, måtte det være at potetene ikke var knasende sprø, men ble litt våte i juicen under den saftige entrecôten. Det er kanskje prisen man betaler for å klemme maten inn på små tallerkener som skal passe på bitte små bord.

Salt valgte en brandade, en grateng av klippfisk og potet, toppet med parmesan og frisk tomatsaus. I bunnen av asjetten lå et lag kjølig oliventapenade som ga et salt flash av umami til smaksbildet.

– Gratengen er deilig og mild, men olivensmaken gir en flott kontrast, sa Salt.

Foto: Kjersti Binh Hegna

Foto: Kjersti Binh Hegna

Foto: Kjersti Binh Hegna

13

 

Rett vest

Pepper fikk en ok bordeaux til kjøttet, mens Salt nøyde seg med øl fra literflaske til klippfisken. Utvalget lider nok under plasshensyn, og trøsten er at på enkle brasserier i Frankrike er det heller ikke alltid så nøye. Sammenlignet med topprestauranter scorer derfor Ostebutikken lavt på noen områder i en restauranttest som denne. En liten, statisk meny, minimalt vinutvalg og enkel service trekker ned på poengene, men mye tar den igjen på sjarm og ærlig, god mat. Den franske servitøren klarte å fiske frem litt portvin til den fine ostetallerkenen som var eneste dessertmulighet.

– Det føles som å være i utlandet, hvisket damen ved siden av, og det var nok ikke den eksotiske trikketuren fra vestkanten hun siktet til.

For drøyt 1500 kroner får man mye god mat, vin og en herlig, liten restaurantopplevelse.

– Dette kan bli en favoritt for en enkel middag på vei hjem fra jobb, sa Pepper.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk