Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Jeg tror ikke det er brukt så mye penger på noe annet restaurantkjøkken i Norge

Tekst
Om mindre enn to måneder åpner Nede Foss Gård dørene for gjester igjen. Daglig leder Sanel Hasic i byggekaoset.

Om mindre enn to måneder åpner Nede Foss Gård dørene for gjester igjen. Daglig leder Sanel Hasic i byggekaoset.

Hundre millioner har det kostet. I november, nesten to år etter storbrannen, åpner restaurant Nedre Foss Gård igjen.

Det lukter sponplater, lim og løsemiddel inne på Nedre Foss Gård. Ennå er byggeplassen forbudt område for alle uten hjelm; ledninger stikker ut fra gulv og tak, og i sørenden legger håndverkere møysommelig parkett bit for bit i gammelt mønster.

Torsdag 23. november, nesten to år etter brannen som la den nyåpnede storstuen nesten i grus, åpner Nedre Foss Gård for gjester igjen.

– Målet har vært å bygge det likt utseendemessig. Som gjest blir det å klyve inn i restauranten slik den var, sier Kristian Afzelius, styremedlem og medeier i Rodeløkka Invest, morselskapet til Nedre Foss Gård. Men denne gangen vil restauranten by gjestene på mer enn da den åpnet første gang i2015. Utenfor er parkområdet ferdig. Planene for et eget destilleri, cocktailbar i kjelleren og å gjenskape gårdens gamle barokkhage er nærmere realisering. I tillegg har restauranten overtatt kontorene i byggets sørfløy hvor de skal åpne vinbar.

Assisterende kjøkkensjef Morten Jahr, sommelier Jessica Senning, daglig leder Sanel Hasic og restaurantsjef Magnus Lundgren i Nedre Foss' lokaler som foreløpig er fylt med byggematerialer og plantegninger.

Assisterende kjøkkensjef Morten Jahr, sommelier Jessica Senning, daglig leder Sanel Hasic og restaurantsjef Magnus Lundgren i Nedre Foss' lokaler som foreløpig er fylt med byggematerialer og plantegninger.

– Kjærlighet i detaljene

– Vi har kunnet legge enda mer kjærlighet i detaljene denne gangen, sier tidligere restaurantsjef, nå konsernets sommelier Jessica Senning om gjenoppbyggingen.

Mats Vaulen er tilbake som kjøkkensjef.

Slik så Nedre Foss Gård ut før brannen i 2015.

Slik så Nedre Foss Gård ut før brannen i 2015.

– Det er et gammelt og ærverdig bygg, så jeg forsøker å lage mat som står i stil med restauranten. I første etasje blir det elegant og fokus på gode råvarer og godt håndverk. Vi gjør en del endringer på kjøkkenet, det er vekk med de vedfyrte grillene og ovnen, og det gjør at man kan ha en annen karakter på maten man lager, sier han.

I bryggeriet i andre etasje kjører vertskapet klassisk norsk julemat frem til jul før de går over til et annet matkonsept.

– Det er nok en del leverandører som har savnet oss. Vi tok fort inn 100 kilo fisk om dagen, sier Afzelius.

Den dramatiske brannen

Nedre Foss Gård skulle bli byens nye storstue, med 200 sitteplasser bare i restaurantens første etasje. Sammen med gårdeieren Eiendomsspar hadde hovedeier Nevzat Arikan satset rundt 50 millioner kroner på å rehabilitere det historiske bygget ved elvebredden. Syv måneder etter, dagen før nyttårsaften 2015, gikk huset opp i flammer.

Den dramatiske brannen i Nedre Foss Gård 30. desember 2015.

Den dramatiske brannen i Nedre Foss Gård 30. desember 2015.

Borte var fiskebensparkett, kinatapet og marmorbenker. Bare husets sydfløy samt det nybygde bryggeriet mot øst, sto igjen. Det eneste som kunne gjenbrukes fra restaurantdelen var den gamle safen og noen murstein fra peisen i andre etasje.

– Det som ikke var skadet av brann, var skadet av vann, sier Afzelius. Han sier ingen av rapportene han har lest gir et entydig svar på hva som forårsaket brannen, som startet i ventilasjonssystemene.

Gjenoppbyggingen, som totalt kommer på rundt 100 millioner kroner, er et spleiselag mellom forsikringsselskapene til gårdeier Eiendomsspar og driverselskapet Rodeløkka Invest. Utover forsikringsutbetalingen legger restauranten en del ekstra penger i oppgraderinger og endringer av kjøkkenet.

– «Jeg tror ikke det er brukt så mye penger på noe annet restaurantkjøkken i Norge» sa kjøkkenleverandøren til oss, forteller Afzelius.

Vinbar og cocktailbar

Arkitektfirmaet Tuvalu har stått for den innvendige utformingen av det rekonstruerte bygget, mens interiørdesignen som før er signert Anderssen & Voll, som tidligere hadde kontorer i byggets sydfløy, der vinbaren kommer.

– Tanken om en vinbar har fantes lenge, men enten har vi ikke hatt rett plass eller rett kompetanse. Nå har vi mulighet til å benytte et lokale i perfekt størrelse, sier Jessica Senning.(Vilkår)