Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
F.v: Kristoffer Gressli Lars Petter Fosdahl og Torbjørn Ringdal Hansen åpner sjakkbar i Badstuegata i Oslo.

F.v: Kristoffer Gressli Lars Petter Fosdahl og Torbjørn Ringdal Hansen åpner sjakkbar i Badstuegata i Oslo.

Åpner verdens første sjakkbar i Oslo

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kaia Eriksen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Det er ikke umulig at du støter på Magnus Carlsen hvis du stikker innom verdens første sjakkbar i romjulen.

Det er Magnus Carlsens første sjakktrener du møter i baren på det nye utestedet The Good Knight i Oslo som åpner i kveld.

Stormester i sjakk - Torbjørn Ringdal Hansen - kan både slå deg i sjakk og skjenke deg en øl. I baren er det satt opp flere sjakkbrett som kommer til å bli flittig brukt til simultansjakk.

I tillegg til spillende bartendere, blir det satt opp storskjermer som viser sjakk. Ikke minst Magnus Carlsens' VM som starter førstkommende fredag to dager etter åpningen. De skal også tilby ulike sjakkurs samt arrangere barselsjakk og pensjonistsjakk.

I tillegg til Ringdal Hansen, er hjernene bak det nye utestedet sjakkentusiast Kristoffer Gressli som spiller for sjakklubben Stjernen og Lars Petter Fosdahl, festivalarrangør for OverOslo på Grefsenkollen.

- Planen var at vi skulle arrangere kurs på noe som het Sjakkhuset, i tillegg til å selge sjakkbøker og brikker. Men så kom vi i snakk med Lars Petter som spurte: «Hvorfor ikke en pub?», sier Kristoffer.

Sjakkbaren The Good Knight åpner i Oslo onsdag.

Sjakkbaren The Good Knight åpner i Oslo onsdag.

En halv million nordmenn spiller sjakk regelmessig, ifølge grunderne. Under forrige VM var tre millioner innom TV-sendingene for å se Magnus Carlsen spille.

De tre gründerne forteller at det finnes lignende konsepter som deres i verden, men ingen steder som har «alt i ett».

Kristoffer Gressli snakker om Café de la Régence der 1800-tallets sjakkelite møttes over brettene.

- Forskjellen er at vi kommer til å være et sjakksentrum med kafé og bar i bunn. Det er ingen steder som har visning av sjakk og sjakkundervisning i tillegg, sier Kristoffer Gressli.

- Det er morsomt at det har blitt en begivenhet for sjakkmiljøet. Etterhvert har det også blitt en internasjonal greie. Sjakkspillere i både Europa og USA har hørt om stedet og vil komme hit. Det er 40 små medeiere som har investert penger i stedet bare fordi de synes det er så kult.

13

Sjakkboost

De er ikke bekymret for at sjakkfolket ikke drikker nok. Lars Petter Fosdahl har til og med erfaring på området.

- Jeg arrangerte Grefsenkollen sjakkfestival i januar. På fredagen hadde vi det vi kalte kafésjakk. Det var mulig å drikke øl mens man spilte. Og det gjorde de. Ikke alle sammen da, men mange av dem, sier Lars Petter som mener det er en stor fordel at gjengen som har planlagt baren er såpass sammensatt.

- Kristoffer og Torbjørn kan sjakk og jeg har erfaring med å arrangere festivaler. I tillegg har vi Runar Skjerven Eggesvik og Arnt Andersen med på laget. De har Norgesrekord på å lage flotte utesteder i Oslo, sier Lars Petter.

Eggesvik og Andersen står bak steder som Kulturhuset, Bonanza og Tilt, for å nevne noen.

- Det kommer til å bli en ny sjakkboost under VM, spår Kristoffer Gressli.

Terskelen for å komme og spille sjakk skal være veldig lav på sjakkbaren.

- Det er mange som tenker at du er dum hvis du er dårlig sjakk, men det er ingen studier som viser en sammenheng mellom intelligens og om du er god i sjakk, sier Gressli.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fakta: The Good Knight

Verdens første sjakkbar i Badstugata 1 i Oslo, Piscoteket s gamle lokaler.

Åpner 7. november- to dager før sjakk-VM braker løs.

Stormester Torbjørn Ringdal Hansen er en av sjakkspillerne du kan møte på bak baren og spille simultansjakk mot.

Stedet kommer til å vise sjakkpartier på storskjerm, servere øl og ha flere brett tilgjengelige for sine gjester. Det vil også bli sjakkundervising i lokalene. På dagen kommer baren til å være kafé . Barselsjakk og sjakk for pensjonister er noen av arrangementene de tre grunnleggerne ser for seg.