Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kulinarisk ansvarlig Frida Ronge har gjort braksuksess med restaurantene Tak og Unn i Stockholm. Hun blander nordisk og japansk kjøkken, som her i retten Chirashi sushi med laks og ingefærinfusert syltet kålrot.

Kulinarisk ansvarlig Frida Ronge har gjort braksuksess med restaurantene Tak og Unn i Stockholm. Hun blander nordisk og japansk kjøkken, som her i retten Chirashi sushi med laks og ingefærinfusert syltet kålrot.

Hun driver «Årets affärskrog» i Stockholm

Tekst

Vil du få varsel hver gang Liz Buer publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Med en åtte seters restaurant og nordisk-japansk kjøkken har Frida Ronge skapt «Årets affärskrog» i Stockholm på Stordalen-hotellene Hobo og At Six.

Tak er en kjemperestaurant med 280 plasser, Unn er en mikrorestaurant med åtte plasser. Frida Ronge (32) er kulinarisk ansvarlig for begge restaurantene ved Stordalen-hotellene, som ligger i samme bygning. Nylig vant de prisen «Årets affärskrog» som deles ut av avisen Dagens Industri, etter under ett års drift. «Affärskrog» har ikke noe tilsvarende begrep på norsk, selv om det er restauranter i Norge som har en stor del av kundegrunnlaget sitt i businessverdenen. Etter prisutdelingen eksploderte interessen for restaurantene som har strålende utsikt over Stockholm by:

– Vi fikk 440 bookinger på ett og et halvt døgn, forteller kokken.

Ronge har drevet restauranten vRÅ i Göteborg med suksess tidligere, med samme sans for det nordisk-japanske som hun nå driver på Tak og Unn. I 2013 ble hun kåret til Årets «rising star» av White Guide, før hun fikk oppdraget med å etablere restaurantene i tilknytning til Choice-kjedens designhoteller:

Foran gjestene

– Unn er virkelig en drøm å få gjøre, sier Ronge. Hjertebarnet hennes er en teppanyaki-restaurant, det betyr at kokken står ved en varm jernplate og tilbereder maten foran gjestene sine. Hun ville egentlig stått der selv, men det ble ikke mulig med ansvar for Tak i tillegg. Som kulinarisk ansvarlig er hun med på å prøve ut nye retter.

– Hva er egentlig en bra forretningsrestaurant?

– Det er å vise at man er tilgjengelig på forskjellige måter. Både når det gjelder miljøet i restauranten og menyen. At det skal være klassiske retter, så alle kan føle seg trygge og maten kan tiltale mange. Menyen er bygd opp slik, at det er et alternativ for alle. Men en biff kan gjerne være smakssatt med japanske teknikker, sier Ronge.

Å gå ut på restaurant med forretningsforbindelser kan innebære forhandlinger, teambuilding og feiringer.

Kvinnementor

Restaurant Unn ligger i et hjørne av det store lokalet, som et hemmelig rom bak en stengt dør. Der satses det på det eksklusive.

– Gjestene vet ikke på forhånd hva de får. Det virker som om de synes det er spennende og deilig å bli overrasket.

Unn er det lille, eksklusive rommet med fine dining i et hjørne av kjemperestauranten Tak. Kokken tilbereder maten foran gjestene.

Unn er det lille, eksklusive rommet med fine dining i et hjørne av kjemperestauranten Tak. Kokken tilbereder maten foran gjestene.

I 2014 fikk Ronge Karin Franssons mentorpris i Årets kokk-konkurransen i Sverige, blant annet fordi hun synes det er viktig å støtte andre kvinner i den mannsdominerte bransjen.

– Jeg har forsøkt å ta ansvar og få flere kvinner til yrket. Selv har jeg hatt mange mannlige mentorer som har støttet meg, store profiler. Det har bare vært positivt å være kvinne i bransjen, og jeg har aldri vært redd for å søke hjelp. Her på Tak og Unn jobber det halvparten kvinner og menn, sier Ronge.

* (Vilkår)