Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Vin og pizza skal trekke gjester til Vinoteket. Fra venstre pizzabaker Baniamini Bilali, medeier Bendik Dannevig Kristiansen og daglig leder Robert Lie.

Vin og pizza skal trekke gjester til Vinoteket. Fra venstre pizzabaker Baniamini Bilali, medeier Bendik Dannevig Kristiansen og daglig leder Robert Lie.

– Et kulturhus for alle som er interessert i vin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Nye Vinoteket vil gjøre en flaske vin på restaurant til en hverdagsglede.

– Vi skal være et kulturhus for alle som er interessert i vin, uansett forkunnskaper og lommebok, sier Bendik Dannevig Kristiansen.

Til daglig jobber sommelieren og den tidligere vinanmelderen i vinimportørselskapet Winetailor. I midten av desember åpner han Vinoteket i Handelsbygningen på Solli Plass i Oslo sammen med sommelier Robert Lie og den nyimporterte pizzarevolusjonæren Beniamino Bilali. I det store hjørnelokalet, som tidligere har huset Café Frølich og Pinerolo Americano, blir det nå pizzarestaurant og vinbar for 60 gjester, samt en «vinscene» med plass til rundt 30 gjester. Her er planen å holde vinrelaterte arrangementer, med alt fra vinquiz og boklanseringer til konkurranser i blindsmaking.

Lavt påslag på vinen

Vinoteket er en drøm Kristiansen har hatt lenge: Å skape et samlingssted for vin- og vinkultur i Oslo, der gjestene kan lære om vin samtidig som de drikker den og hvor det går an å spise seg mett på mat som faktisk passer til vinen.

– Vi skal være et stort vinsted med et veldig spisset matkonsept, sier Kristiansen.

Idag selges bare én av ti flasker vin i Norge på restaurant. Dette vil Kristiansen og medgründerne gjøre noe med, og forklarer at de heller vil selge to flasker med et lavt påslag enn én flaske med høyt påslag.

Til pizzakonseptet har de importert italienske Beniamino Bilali, som nå bringer en ny type pizza til Norge.

16

Han hever ikke deigen med konvensjonell gjær eller med en surdeigskultur, men bruker hydrolyse, en teknikk der melet spaltes ved hjelp av varmt vann og spontanfermenterer. Kjemien er komplisert, men resultatet er en tykkere, luftigere pizzabunn med sprø skorpe og et saftig indre. Det bygger Bilali videre på så snart brødet er ute av ovnen: Burrata og patanegraskinke får en overrisling av spansk olivenolje; tartar av oksekjøtt kobles med en gul eggekrem og et snev av trøffel; en vegansk pizza med spinat, grønnkål og blomkål blir enda grønnere med en saus av klorofyll.

Stykkene er små og høye som kanapeer, og planen er at toppingene skal utvikles slik at de passer til enkeltviner, gjerne med norske råvarer.

– Vi ønsker å bruke utradisjonelle ting som skalldyr, skrei og rakfisk. Det er veldig mye kult man kan gjøre når man lager pizza på denne måten der ikke alt blir dynket med smeltet ost, sier Robert Lie, som blir daglig leder av Vinoteket.

Med på eiersiden har Lie og Kristiansen også Magnus Tvenge, som også er en av eierne av Handelsbygningen.

Mettet marked

– Hvordan skal dere lykkes i et marked der det allerede er så mange pizzasteder?

– Fordi vi er et veldig annerledes sted. Det som finnes av pizzeriaer i Oslo i dag baserer seg på klassiske napoletanske pizzavarianter med litt kreativ topping. Det vi gjør er helt nytt, med base i Beniaminos deig. Og så er det kombinasjonen at vi skreddersyr pizzatoppinger til ulike vinstiler. Når det er så stor interesse for å spise pizza ute, vil vi klare oss fordi vi byr på noe nytt, sier Kristiansen.

Kristiansen sier eierne på det nåværende tidspunkt ikke har satt en konkret dato for når Vinoteket skal tjene penger.

–Jeg regner med at vi setter konseptet nå, og vi baserer vi oss på at folk vil bruke oss for det vi legger opp til, å gjøre kvalitetsvin tilgjengelig for folk. Det viktigste er at vi kommer i gang.

Bendik Dannevig Kristiansen er tidligere vinanmelder i DN. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.