Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Bringer denne ingrediensen meg glede?

Tekst
Tradisjonene holdes i hevd på Frognerseteren Restaurant, med førstekalsses råvarer. Men hvor var elgen? Foto: Fartein Rudjord

Tradisjonene holdes i hevd på Frognerseteren Restaurant, med førstekalsses råvarer. Men hvor var elgen? Foto: Fartein Rudjord

Stek, sølvvogn og godt med saus. Frognerseteren er for dem som liker tradisjoner.

Det er høydeforskjeller på Frognerseteren Restaurant.

– Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle være så folksomt her oppe, sa Salt.

Fakta: Frognerseteren restaurant

Holmenkollveien 200, Oslo
Telefon: 22 92 40 40
frognerseteren.no

Meny ★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★★
Service ★★★★★
Pris ★★★★
Totalt 22

Varierende i høyden

Men det syder og koker i Holmenkollen. Folk som sykler, løper, jakter Pokémons og går på rulleski. Dessuten: alle turistene, og de trekker mot Frognerseteren Restaurant.

Inne i Finstua skinte solen på tømmerveggene, som lukter av høytid og tradisjoner. Men adkomsten var ikke så stilig: gjennom en trang anretning, med brett med skitne glass, kaffemaskiner og papirer.

I tillegg til en ganske klassisk utformet, innholdsrik à la carte, kunne Frognerseteren by på en egen meny i anledning krepsesesongen, samt en tre- eller fireretter fra menyen. Én av rettene var indrefilet av elg. Men hvor var elgen?

– Er det mer elg? Hvor mange elg har du solgt? ropte servitøren til kollegaene som talte opp og hoiet tilbake.

– Snakk om å rope på elgen, hvisket Pepper.

Elgen var dessverre forsvunnet, selv om klokken bare var 19.

Symfonisk

Godt brød kom på bordet, med smør delikat servert i en liten skål tildekket med smørpapir. Bordene har hvite duker, bestikket er gravert med «Frognerseteren» og stolene polstrede. Krepsesuppen hadde også noe deilig tradisjonsrikt over seg, med en nydelig og klar smak. Hysemousse så ut som en blek, anonym fiskepudding, men var en behagelig lunken godsak med elegant konsistens, under et dekke av krepsehaler.

12

Pepper hadde bestilt «krepsesymfoni». Men det blir ikke symfonisk bare av å sette flere sammen. Krepsesuppen var den samme vellykkede, mens krepsemousse med dillakevitt var motstandsløst både i tekstur og smak. Krepsehaler i dillmajones smakte omtrent som den i en ferskvaredisk, tross ristet, søtt og godt bokkølbrød.

Utsikt

Man trenger ikke ha så mye å snakke om, egentlig. Det går fint å sitte og se ned på Oslo gjennom de store vinduene.

Peppers hellebarn var posjert, altfor lenge.

– Jeg får lyst til å si som den japanske ryddeguruen Marie Kondo: Bringer denne ingrediensen meg glede?

Fiskeretten var overlesset. Grøtet polenta, krepsehaler, fennikel og rotgrønnsaker utgjorde et uoversiktlig smaksbilde.

– Less is more, sa Pepper og rotet på tallerkenen.

Det hadde kokken heller ikke tenkt da Salts hovedrett ble lagt opp. Reinsdyrfilet, mørt og vidunderlig i smaken, svømte sammen med poteter, kongeøsterssopp og en rotpuré i mye saus, riktignok en nydelig intens rødvinssaus med smak av timian.

På nettsidene reklamerer Frognerseteren med at de på søndager transjerer «en spesielt tilberedt stek på sølvvognen med sesongens grønnsaker og godt med saus.»

– Det blir veldig tydelig at det er langt ned til de mer moderne, minimalistiske stedene i byen, sa Salt. Det kunne Frognerseteren ha utnyttet til sin fordel.

Dessertene var raffinerte, velkomponerte og akkurat passe store. Salts parfait av yoghurtis smakte syrlig av sitron og var vakkert presentert med små pikekyss, tørket sitron og tykk, gul sitronkrem. Peppers lille ostekake var tilsmakt blåbær, fulgt av blåbærcoulis og blåbæris.

– Det her var noe helt annet. Sånn burde de tenke om hovedrettene også: La noen ingredienser få skinne.

2350 kroner inkluderte seks glass vin fra et vinkart med gode valg på glass.

– Jeg elsker at de holder tradisjoner i hevd her. Og råvarene er førsteklasses. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.