Alex Sushi skuffer

Tekst
I SMØRØYET. Det er fortsatt morsomst å sitte i baren på Alex Sushi. <font color="#6d6e70">Foto: Hampus Lundgren</font>

I SMØRØYET. Det er fortsatt morsomst å sitte i baren på Alex Sushi. Foto: Hampus Lundgren

Når enhver take-away utenfor Ring 3 serverer avansert sushi, må Alex skjerpe seg.

Fakta: Alex Sushi Solli Plass

Solli plass, Cort Adelers gate 2, Oslo
Telefon: 22 43 99 99
www.alexsushi.no

Meny ★★★★
Mat ★★★★
Miljø ★★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★
Totalt 21

Nesten ordinær sushi

Et måltid ute i nyttårsforsettenes uke er en utfordring. Restaurantene trekker ennå pusten etter julestria. Råvarestrømmen er ikke kommet igang for fullt, og kokkene utvikler fortsatt de nye menyene, mens mange av gjestene holder seg hjemme på detox-kur eller går på treningssenter. Men på Alex Sushi var det både folk og fisk – som vanlig.

Og det er kanskje deri problemet ligger.

Sjekk ut DNs nye søkbare restaurantguide her

 

FETT NOK

I baren la sushikokkene siste hånd på verket i en fargerik oppsats av hummer og maki-ruller; tredje og siste servering i den «svarte» menyen til 745 kroner – Alex’ mest eksklusive meny uten forhåndsbestilling. Det så så fristende ut at Salt og Pepper lot à la carte-menyen med alle sine nigiri, ura, gunkan og futo ligge og bestilte et glass champagne og en svart meny.

– Egentlig er det ganske folkelig her, sa Pepper og så seg rundt i lokalet.

Haakon, Mette-Marit og andre kjendisgjester glimret med sitt fravær; her satt par og små grupper i forening over fisken og hygget seg.

Svart meny startet med sashimi av kveite, laks og kamskjell  i Alex’ syrlige ponzusaus. Det var friskt og godt, men også litt kjedelig. Neste servering var klassisk nigiri-sushi og to gunkan-maki, ris pakket inn i nori-tang med elegant topping.

– Dette tunfiskstykket smaker ikke godt, sa Pepper. 

Det hadde den umiskjennelig emne smaken av fiskefett som har ligget litt for lenge og begynt å harskne, istedenfor tunfiskens kjølige, nesten metalliske smak. Laksebiten på fatet fremsto heller ikke som glinsende frisk. Gunkan-makiene, den ene med lakserogn og vaktelegg, den andre med kveitefett og chili, var umiddelbart velsmakende, men også de hadde en strammere bismak enn optimalt.

Foto: Hampus Lundgren

Foto: Hampus Lundgren

12

ORDINÆRT

Da Alex Sushi åpnet for 12 år siden, tok chef Alex Cabiao sushien til et nytt nivå i Norge. Han skapte seg raskt et internasjonalt navn ved å vise at sushi er mer enn rå fiskebiter på ris eller rullet inn i tang. Han gjorde sushien til overraskende smykker og konfektbiter, skapte nye kombinasjoner og blandet inn råvarer som var sjeldne å se på de få sushirestaurantene som fantes i landet. I sammenligning ble andre sushirestauranter som McDonald’s.

Men nå gjør «alle» det samme som Alex. Hval, foie gras og overdådige toppinger er blitt hverdagskost på take-away-steder i forstedene, og nyskapende Alex fremsto denne kvelden som veldig ordinær. Spørsmålet er også om Alex selv kan ha glemt sin «førstefødte» litt etter at han utvidet med en filial på Tjuvholmen.

– Men jeg føler meg godt oppvartet, sa Salt.

Servicen var varm og omsorgsfull. De hadde akkurat det de trengte der de satt i baren.

Da champagneglasset var tomt, drakk de en tørr og mineralsk Kiedricher Riesling. Den sto godt til siste servering – en overdådig oppsats av avocadoinnpakket maki og store ruller fylt med fritert scampi, samt en blodfersk og spenstig halv hummer.

Salt og Pepper var mette, men klarte likevel å kose seg med kokospannacotta og en mangoterte med hvit sjokolade og kokosis til. De hadde kommet sent, kjøkkenet stengte og lokalet var i ferd med å tømmes.

– Det der var virkelig en fantastisk matopplevelse, eller hva, damer? sa en gjest til sine venninner på vei ut av lokalet.

Salt og Pepper var ikke enige. Denne kvelden overgikk ikke Alex Sushi seg selv eller en bedre take-away andre steder. Et siste blikk på vinflasken i kjøleren viste også at servitøren hadde glemt å skjenke dem hvert sitt store glass før den var tom. Nesten 2800 kroner for tre severinger pluss dessert, en flaske og to glass vin, blir i overkant dyrt for et raust, men ordinært sushimåltid.

Se også:
Fotballfrue Caroline Berg Eriksen snakker ut om den siste ukens mediestorm: – Alt jeg vil, er å synke ned i et mørkt hull.

Abid Raja: – Det pågår en kamp om muslimers hjerter og hjerner i Europa, i Norge.

Anmeldt: Med 2000 år på baken skulle det nesten bare mangle at Nikolaihof lager Østerrikes beste vin.

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk