Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bikkja fikk vann. Men ikke spisegjestene

Tekst
Foto
Veikryss. Ingen fjordutsikt på BA53, men den nyåpnede uteserveringen er blitt hyggelig og intim.

Veikryss. Ingen fjordutsikt på BA53, men den nyåpnede uteserveringen er blitt hyggelig og intim.

BA53 serverer god mat, men du sitter midt i et veikryss.

BA53 kan ikke skryte av fjord- eller parkutsikt. Ingen båter dupper forbi, her er bare biler og busser.

– Vi sitter jo midt i et veikryss, sa Salt i det en hvit limousine fløt forbi.

Men den nyåpnede uteserveringen på BA53, Kari Innerås restaurant i gamle Norum Hotel, er hyggelig anlagt, med levegger, lyskjeder og grønne planter. Det var ledig plass – slett ingen selvfølge på en uteservering en varm kveld.

Fakta: BA53

Bygdøy Allé 53, Oslo
Telefon: 21 42 05 90
ba53.no

Meny ★★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★★
Totalt 23

Uteservering i Bygdøy Allé

På telefon hadde Salt fått vite at menyen på uteserveringen var mindre og lettere enn inne. Så liten var den ikke, og det var mange fristende, spennende versjoner av mer eller mindre kjente retter. Her var salat med sjømat, sjøkreps, blåskjell og burgere, og en dagens treretters til 425 kroner.

Fett

Det varte lenge før de fikk mat. Pepper gikk for en klassiker: deilig Kalix-løyrom med rødløk og tykk Røros-rømme på tynt, sprøtt brød. Brødet var dynket i smør, det ble i overkant fett sammen med rømmen. Hvite asparges var forsiktig grillet og overstrødd med små biter av Iberico-skinke og ristede mandler.

– Hvite asparges er noe av det beste jeg får på denne tiden, men i stedet for mandler ville jeg valgt noe mer syrlig til, sa Salt.

Røyk

– Chips? sa en stresset kokk og så seg fortvilet rundt etter et sted å sette skålen med potetgull. Den var til nabobordet, hvor en småpussa gjeng med navnelapper fra en konferanse hadde presset seg ned. Salt følte seg en smule invadert, en mann snudde seg og blåste sigarettrøyken over maten deres, mens Pepper var i godt lune i den fine sommerkvelden og oppfordret til lave skuldre.

Servitøren kom med vannskål til bikkja ved nabobordet, mens vinglassene til Salt og Pepper forble tomme, lenge, også da hovedrettene kom. Servitøren måtte stikke nesen nedi glassene for å finne ut hva som var Wagner-Stempel Riesling til ribben og hva som var Chablis Domaine Oudin til torsk.

Den bakte torsken åpenbarte seg i fine, delikate flak, med en nydelig kremet saus med et hint av dill, små nypoteter, favabønner og asparges. En enkel, men utrolig god kombinasjon. Salts svineribbe var tilberedt med raust med Barbecue-rub i en «Yoder-smoker», eller røykgrill. Røyksmaken var intens, i overkant intens for Salt, og sausen hadde kraftig smak av pepper. Det møre kjøttet kom med sommerlig og lett tilbehør i form av grønn salat, bok choi og vannmelon.

– Men det blir alt for røykt og pepret for meg. Retten mangler sødme, syntes Salt.

12

Bråkete

Med trafikkstøy fra gaten, musikk fra anlegget og glade gjester ble det mye lyd etterhvert.

Dessertene bruker man ikke mye tid på å vurdere hos BA53. Det er softis fra Kulinaris som gjelder, med ulike hjemmelagde toppinger. Salt valgte rabarbrakompott, som var biter av rabarbra med mye tyggemotstand. Pepper var litt skuffet over hvor tørr «browniecrumble» viste seg å være. Men kaffen var god.

– Det er som om de har tatt seg et hvileskjær her, sa Salt. Når man bestiller flaske nummer to med Pellegrino til 95 kroner er det ikke for mye for langt av et sted som BA53 om den ikke bare plasseres med et smell på bordet, men at servitøren tar seg tid til å fylle opp de tomme vannglassene. For det kokte ikke av spisegjester denne kvelden, mange drakk bare øl og vin.

Regningen på 1550 kroner inkluderte fire glass vin. Generelt er nivået på mat, råvarer og meny høyere hos BA 53 enn på den jevne uteservering. Men etter en fabelaktig opplevelse inne i restauranten i høst var Salt og Pepper litt skuffet etter besøket ute.

– Det er jo det vanlige. At nivået faller med en gang det er snakk om uteservering. Merkelig, det der, sa Salt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.