Grønne vegger, naturlig vin. Skaal Matbar er en lovende nykommer midt i hjertet av Grünerløkka.

Grønne vegger, naturlig vin. Skaal Matbar er en lovende nykommer midt i hjertet av Grünerløkka.

Et Skaal i gleden

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Hvor langt kommer man med gode doser sjarm, entusiasme og spontangjæret vin? Langt nok.

– Dette må være en av Oslos mest folkelige bystriper, sa Pepper ute på fortauet som starter med Villa Paradisio, passerer Parkteatret, og ender i en Kaffebrenneri-filial rett ved Olaf Ryes plass på Grünerløkka.

Fakta: Skaal Matbar

Olaf Ryes plass 12, 0552 Oslo
www.skaalmatbar.no

Meny: ★★★★
Mat: ★★★★
Miljø: ★★★★
Pris: ★★★★
Service: ★★★★★

Total: 21
Gladlaks på Løkka

For en mannsalder siden luftet kanskje folk de nye solbrillene sine på Aker Brygge, nå føles det i stedet som nettopp disse hundre meterne for hvermannsen er definisjonen på «utepils», tørre vårsko og «Løkka».

De øvrige serveringsstedene langs gatestubben er likevel underlig anonyme, nesten litt halvsuspekte.

Nå har noen unge entusiaster tatt sine hodeplagg, sin bartevoks, sine høyvannsbukser, og overtatt ett av dem.

Skrubbet vekk er duften av halvhjertet sushi og burger.

Jordskokk og joggesko

Barmat servert i skål høres muligens ikke denne spalteplass verdig ut, men en Instagram-konto hadde båret bud om ambisjoner langt utover det helt basale; obskur vin, svarte trøfler, jordskokk og pastinakk.

Vel inn dørene på nyåpnede Skaal var det da også «tjåka fullt» av unge, feststemte glade mennesker.

– Dette er en ganske uvant Chenin Blanc, fra et søskenpar nedi Sør-Afrika, en skikkelig småskalaprodusent som faktisk kommer på besøk i morgen, sa en servitør i truckercaps, slang seg ned bak frem på en stol, over skrevs, og satte med det stemningen.

Aftensol. For mange bydelsturister er restaurantstripen ved Olaf Ryes plass selve

Aftensol. For mange bydelsturister er restaurantstripen ved Olaf Ryes plass selve "Løkka". Med Skaal har de fått et anstendig matalternativ.

Å hovere over hipsterkultur i 2020 er omtrent like givende som å si at vann er fuktig, men det må være greit å bemerke at en del av markørene her var på plass: Her fantes både knestrømper, utførlige snurrebarter og røff naturvin med rocka etikett. Gjengen bak Skaal har bakgrunn fra steder som kjendisfavoritten Angst Bar, tippeligafotball og klesbransjen.

Til bordet kom frityrstekte bolinhos – portugisiske klippfiskboller, sjømatens svar på sjokoladetrøfler – med bravas-saus, aioli, et knyst lime og skreirogn. Fabelaktig godt og balansert, sammen med en entusiastisk innsolgt oransjevin på Sauvignon Blanc.

Også kveldens hovedvin, «Super B» fra naturprodusenten Patrick Bouju, var presentert med hengivenhet.

– Det er kanskje favorittvinen min. Det finnes kun syv flasker igjen! Hvis dere ikke liker den, tar jeg den selv, sa servitøren, skjenket ut den mineralske, saftige, spontangjærede gamay-druejuicen til under tre ganger polpris.

Det er kanskje favorittvinen min. Det finnes kun syv flasker igjen! Hvis dere ikke liker den, tar jeg den selv

Bare som vinbar alene har Skaal tilsynelatende sin berettigelse.

En skål med sødmefull «pork belly» hadde følge av nordafrikansk harissa-saus på chili og paprika, daddel-eddik, søtpotet og østerssopp. Greit nok, men det høres litt mer vidløftig ut enn det faktisk var. Jordskokk kom med forlokkende tilbehør som trøffel-crème fraîche, parmesan og beurre blanc, men var muligens gitt litt lite varmebehandling, ble i overkant al dente, og manglet dessuten både retning og smak av trøffel. En skål tagliatelle med hjerteskjell, tomat og kapers ble et knepp for salt, mens flatbiff av hjort kom med rosettkål, saus av sjokolade og solbær, satt godt til den nesten perlende rødvinen.

Skål, Skaal! Skaal Matbar har plenty med ukonvensjonell vin. De kan tilsynelatende også fikse en cocktail.

Skål, Skaal! Skaal Matbar har plenty med ukonvensjonell vin. De kan tilsynelatende også fikse en cocktail.

– Jeg driter i pairings, sa kelneren, og representerte med det den rådende bransjeoppfatning i 2020. Å svivle med enkeltglass som skal matche enhver tallerkenkomponent føles gammeldags. Men da blir man også sittende og drikke rødvin til reker. Som i neste rett: En vellykket og lett spicy komposisjon på dampet skate, reker, cashewnøtter, og malaysisk laksa-curry. Den kommer vi tilbake for.

Gjestefoto

Ved Skaal gikk kvelden mot slutten, innehaveren instagrammet sin overfylte bar, virket oppriktig som han storkoste seg som vertskap. For full pakke og kaffe avec la regningen seg rundt 2700 kroner. Neste gang gjør vi det litt enklere. Matbaren fremstår som et sympatisk publikumsfrieri drevet med hjertet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner