Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Fabelaktig fisk

Tekst
Topp stemning. Slippen holder til i et nedlagt mekanisk verksted i Fredrikstad

Topp stemning. Slippen holder til i et nedlagt mekanisk verksted i Fredrikstad

Fabelaktig fisk og fin utsikt trekker folk til Slippen i Fredrikstad.

Fakta: Slippen

K.G. Meldahlsvei 3, Kråkerøy
Telefon: 99 46 99 88
restaurantslippen.no

Meny ★★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★
Service ★★★
Pris ★★★★★
Totalt 22

Fiskefest i Fredrikstad

Sommergjestene hadde ennå ikke putret inn fra Hankø og Hvaler. Vårluften ute var kjølig, men inne på Restaurant Slippen var det varmt og nesten fullt. Slippen ligger i et nedlagt mekanisk verksted på Vesterelvas bryggekant. Den ligger strengt tatt på Kråkerøy, men er forbundet med Fredrikstads by­sentrum med en fin gangbro.

Salt og Pepper ble stående og blomstre ved bardisken uten at de travle servitørene så ut til å ta notis av dem. I åpningen inn til kjøkkenet sto kokkene dypt konsentrert, bøyd over tallerkenene. Omsider vinket en litt streng servitør dem over til et bord med fin utsikt over elven og Litteraturhuset på andre siden.

– Det er fint å se ut, for interiøret her inne er litt ... tilfeldig, sa Pepper og tok en slurk Hvaler-øl.

Innredningen er en blanding av rustikk og pregløst nytt. Bord og stoler ser ut som generiske konferansemøbler, skjenker og hyller er sjarmerende loppisfunn.

Sjekk ut DNs nye søkbare restaurantguide her

 

God hval

Menyen har tyngde på fisk, i fristende brasseriversjon og med lokale råvarer. Pepper ble fristet av dagens treretter (485 kroner) med en vinpakke til 355 kroner, mens Salt plukket fra à la carte-menyen og ba om å få viner på glass som passet til. Det skulle vise seg å bli vanskelig.

Hvalbiff sliter nok fortsatt med et rykte som annenrangs kjøtt med transmak, men Slippens hvalcarpaccio var førsteklasses. Det magre kjøttet var lettrøkt og såvidt grillet, vidunderlig mørt og med masse vilt- og sjøsmak. Irrgrønn persillemajones og biter av fennikel og eple var friskt og syrlig følge.

Salts kongekrabbe kom i deilige, saftfulle biter og som fyll i en myk ravioli. Chili sørget for litt sting og myke mangobiter for sødme.

– Det ble i overkant søtt med så mye mango, sa Salt.

Ved siden av dem diskuterte to menn stålindustrien, på tysk. Et bord med eldre gjester skålte for et bursdagsbarn.

– Det er veldig hyggelig her. Det virker som Slippen har slått an, sa Salt.

De to hadde fått samme hvitvin til forrettene, en riesling kabinett. Nå skjenket servitøren samme rødvin til begge hovedrettene.

– Pinot noir. Veldig lett å drikke, sa han og forsvant.

Torskefisken lange har fast kjøtt med mye smak. Slippen serverte den som dagens fisk med gulrotkrem med smak av karve, en tynn blåskjellsaus med fennikel, broccoli og en ganske ordinær mandelpotetmos. 

Salt spiste uer, perfekt pannestekt med en deilig, sprø og mørkebrun utside og saftig, hvit fisk inni.

– De er innmari gode på å tilberede sjømaten her.

Fisken badet i rause mengder brunet smør, speltrisotto og sellerikrem. Det kunne blitt i kraftigste laget, om det ikke hadde smakt så godt.

14

 

Søtt

Da de var kommet til dessertene, sa Salt nei takk til dessertvin.

– Men hva skal jeg gjøre? Jeg har jo slått inn to vinpakker, sa servitøren fortørnet.

– Sånt pleier man å kunne ordne med moderne kasse­apparater, hvisket Salt og smakte på en søt sauternes.

Dagens dessert var en himmelsk, søt og myk pekanpai. Den amerikanske klassikeren lages med pekannøtter, en type valnøtter med søtere og rundere smak enn vi er vant til her.

Salts rabarbrasuppe var akkurat sånn man vil den skal være, syrlig og søt på samme tid. Ved siden av fulgte mascarponekrem og en skål myke «madeleines», en slags luftige mandelkaker.

2000 kroner føltes som en grei pris for raus og god sjømat på bryggekanten.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Se også:
Intervju: – Jeg forbereder meg tydeligvis på helvetet. Ikke himmelen, sier Umberto Eco (83)

Vin: Årets rosényheter? Vi har smakt 103 av dem

Tegneserie: «Lunch» av Børge Lund
 

Les mer fra Magasinet her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner