Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Føles som uanmeldt besøk

Tekst
Nakent. St. Raw Sushi i Saga Hotels frokostsal har et snev av japansk autentisitet. Foto: Fartein Rudjord

Nakent. St. Raw Sushi i Saga Hotels frokostsal har et snev av japansk autentisitet. Foto: Fartein Rudjord

Sushien hos St. Raw er nydelig, men utvalget svarte ikke til forventningene.

Fakta: St. Raw

Eilert Sundts gate 39, Oslo
Telefon: 24 07 77 75
saintraw.no

Meny ★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★
Totalt 19

God sushi, skuffende utvalg

Det er ikke lenger lett å finne på noe nytt med sushi. Men St. Raw, en liten kjede på tre sushirestauranter i Fredrikstad, Oslo og Hemsedal, har ambisjoner om nettopp det ved å bringe nordiske ingredienser inn i den japanske tradisjonen. Hva med sild og västerbottenost? Reinsdyr tataki? Et utvalg østers og spinat tilberedt med sesam står også på den rikholdige menyen på nett som skryter av «Norges beste sushi».

St. Raw Oslo gjemmer seg i kjelleren på Saga Hotel på Briskeby, ned en trapp og gjennom det som egentlig er hotellets frokostsal. Det er noe japansk over hele stedet, noe superenkelt, knapt trivelig, men autentisk og rent, som om det virkelig var det lille, hemmelige hullet i veggen der den beste rå fisken finnes i Tokyo.

Folk satt tett i rommet. En hyggelig servitør tilbød champagne og satte varme, saltede edamame – ferske soyabønner – på bordet.

Sjekk ut DNs nye søkbare restaurantguide her

 

Ingen meny

– Dere vil vel spise godt? Litt sashimi, litt nigiri, hva?

Det ville Salt og Pepper absolutt. Skulle de få se meny?

– Ingen meny her, vi bare lager maten. Og litt vin på glass som passer til rettene? sa servitøren.

Salt og Pepper var lett undrende, men samtykket.

Etter en god stund kom han med to tallerkener spenstig sashimi i ponzusaus til bordet. Sammen med lett varmebehandlet asparges og litt ørretrogn lå tynne skiver av laksemage og tilapia fra Taiwan.

– Langt fra frossen-tilapiaen fra Remas frysedisk, sa Salt og pirket opp enda mer ørretrogn med pinnene.

Det varte og rakk også før neste rett, en tempurasalat som rett og slett var utrolig god. Tempurastekt scampi badet i en blanding av chilimajones og teriyakisaus sammen med overraskende biter av friskt og klebrig kamskjell samt litt kongekrabbe.

Nigiri-bitene var små, men lekre og hadde i tillegg til laks og tilapia også hamachi og gullhaletunfisk. De kom sammen med makiruller toppet med avocado og fylt med spicy tunfisk. Det var friskt og godt. Men var dette alt? Det virket sånn, på et sted som altså averterte langt mer enn bare laks og tunfisk.

14

 

Tomme skap

– Har dere fått nok? Eller trenger dere litt mer mat? spurte servitøren.

– Jeg tror han håpet vi var mette, hvisket Salt til Pepper da et fat med maki landet på bordet.

Nå var laksen utenpå og avocadoen og litt agurk inni makien.

– Er de gått tomme på kjøkkenet? undret Pepper.

Det virket nesten sånn. Denne dagen var en av dagene da det kunne forsvares at leveransene ikke var på topp. Likevel var det merkelig at tilbudet på restauranten avvek så dramatisk fra hva nettmenyen lovet og at servitøren ikke fra begynnelsen av var tydelig på at utvalget var begrenset. Det de hadde spist, var ualminnelig appetittlig og godt, men spriket mellom forventningene og det de fikk servert, var enormt. Også «vin på glass til rettene» viste seg å være generøs skjenking fra den samme flasken med østerriksk riesling.

– Kaffe? spurte servitøren.

Salt, som hadde sett noe dessertaktig bli sendt ut til andre kunder, lurte på om det var noe mer igjen av jordbærene. Jovisst var det det, sa servitøren, det kunne han ordne. Som en ettertanke tilbød han også litt pannacotta fra en kjøleskuff og serverte den over friske bær.

Følelsen var litt som å ha kommet på uanmeldt besøk til noen med nesten tomme skap og kulinariske trylleevner. Slik skal det ikke være på en restaurant man har bestilt bord på. 1800 kroner for mat og raust med drikke for to er penger det også.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Se også:
Bøker: Lyspæren, flyet og telefonens oppfinnere er på alles lepper. Men hvem kom egentlig på p-pillen?

Medier: Se verdens mest kjente bilder – i hendene på fotografene som tok dem.

Vin: – Jeg elsker denne regionen, men vi trenger nye impulser, sier Alvaro Castro i Dão.

Les mer fra Magasinet her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner