Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Plukk og del fra Japan

Tekst
Foto
Mørkt og moderne. Yuzu følger oppskriften på god mat og stilig lokale. Men restauranten mangler litt personlighet.

Mørkt og moderne. Yuzu følger oppskriften på god mat og stilig lokale. Men restauranten mangler litt personlighet.

Del og plukk, Asia møter verden. Yuzu trykker på alle de riktige matknappene, men blir litt sjelløs.

Yuzu er en japansk sitrusfrukt. Men her inne var det bare mørk urbanisme og kelnere som brukte en drøy halvtime på å få drinkene til bordet. Det var mørke vegger, musikk, og menn, menn, menn, så langt øyet kunne se. Menn i blå skjorter, menn i grå dresser, og flere menn i blå skjorter.

Fakta: Yuzu

Henrik Ibsens gate 4, Oslo

Telefon: 22 83 39 90

yuzurestaurant.no

 

Meny ★★★★★

Mat ★★★★★

Miljø ★★★★

Service ★★★★

Pris ★★★★

Totalt 22

 

Japansk kosmopolitt

Salt og Pepper satt i Havsmaks tidligere lokaler ut mot Henrik Ibsens gate og Victoria terrasse, i randsonen av kontoristenes naturlige habitat. Mest av alt lot de seg forbløffe av mangelen på kvinner i lokalet til Yuzu, Oslos nyeste tilskudd av japanske restauranter. Men de var jo ikke der for å studere likestilling i finans og diplomati. De skulle spise.

Følger oppskrift

Yuzu har så mye til felles med Hanami på Tjuvholmen at det er lett å gå i fellen og tro at de to restaurantene har samme eiere, all den tid flere på kjøkkenet har bakgrunn derfra og fra utenlandske inspirasjonskilder som Nobu og Zuma. Men det nærmeste Yuzu kommer en søster­restaurant, er Zuuma i Ålesund.

Menyen er «contemporary Japanese». Oversatt til norsk betyr det en lang meny med små deleretter der kokkene har beholdt noen av de dempede, nesten­ beroligende japanske smakene i bunnen, men intensivert dem med mer syre, mer chili, mer fett og av og til sukker – mer av alle smakene som får belønningssentrene i hjernen til å skrike etter enda mer stimulans.

Dele og plukke

«Yuzukase» heter Yuzus store meny med syv retter til 985 kroner; ellers handler det om plukk og del fra en meny servitøren på norsk-engelsk guidet dem gjennom. Omsider fikk de også lekre cocktails fra en leken meny full av sake. Yuzu spritzer var frisk som en norsk forsommerdag, og Rhubarbu fruktig og fargerik, men med et svakt mørke av lakris på kanten.

– Men 45 minutter er lenge å vente på den første retten,­ sa Salt da en elegant bolle edamame – ferske soya­bønner – omsider kom på bordet, fulgt av spoon tataki: Tre munnfuller til hver av såvidt grillet laks, tunfisk og biff med intenst smakfullt tilbehør servert på treskjeer på en skiferplate.

– Utrolig lekkert anrettet! Og veldig godt, sa Pepper.

– Men hvor blir det av salaten vi bestilte?

Kelnerne bar ut fat etter fat til andre bord. Det tok i overkant lang tid mellom hver rett på Salt og Peppers bord, men ikke nok til at de ble virkelig irriterte.

13

Øst og vest

Deretter fulgte sashimi av kveite i en kokos- og sitrussaus, og makiruller med både softshell-krabbe og scampi, alt sammen friskt og lekkert. Likevel­ var det neste rett, den mest vestlige retten i løpet av hele måltidet, som overrasket mest. Friterte kuler av grønn squash og parmesan var en herlig kombinasjon av junkfood og klare, rene smaker.

Og der var omsider salaten, en helt grei grønn salat med syrlig dressing, enokisopp og cherrytomater som kom sammen med glinsende grillspyd av okse og kylling.

De hadde fortsatt rom for dessert: Banankake med salt karamell og kokossorbet, og pralin- og sjokoladefondant hadde begge den intensiverte smaksprofilen som resten av kjøkkenet.

Det er vanskelig å ikke like slik mat, men Yuzu representerer ikke noe nytt. Restauranten følger en oppskrift på hva moderne, globale gjester trigges av, og serverer det i uangripelige omgivelser. Om servicen blir litt kjappere, vil Yuzu være et pålitelig valg for elegante, moderne­ forretningsmiddager og sosiale sammenkomster for dem som trives i øvre midten av prissjiktet – en god middag for to med aperitiff, en flaske og tre glass vin kom på 2360 kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.