Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Krise på Oro

Tekst
Om igjen, igjen. Oro gjenåpner for tredje gang – nå med stjernekokk Terje Ness på plakaten, men ikke på kjøkkenet. Foto: Klaudia Lech

Om igjen, igjen. Oro gjenåpner for tredje gang – nå med stjernekokk Terje Ness på plakaten, men ikke på kjøkkenet. Foto: Klaudia Lech

Quiz: Hvor mange ganger har Oro stått opp fra de døde? Svaret avhenger av om den egentlig har gjort det denne gangen.

Fakta: Oro

Tordenskiolds gate 6a, Oslo
Telefon: 23 01 02 40
ororestaurant.no

Meny ★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★
Service ★★★★
Pris ★★★
Totalt 19

Ute av form

Alle som spiste på Oro ved inngangen til millenniet, fikk trolig et minne for livet. Oro var en game changer med sitt moderne kjøkken inspirert av førstegenerasjons, spansk nueva cocina. Med en nyvunnet Bocuse d’Or-statue på kjøkkenet tok kjøkkensjef Terje Ness et langt steg videre fra moderskipet Bagatelle.

Og de som spiste på Onda Mezzanine ti år senere, der Ness sto bak grytene, husker den finstemte perfeksjonen, de rike smakene, den høytsvevende opplevelsen og den dønn kyniske regningen som fulgte, med vissheten om at mesterkokken hadde et talent utenom det vanlige. Men så gikk Onda i hundene, akkurat som Ness hadde mistet kontrollen over Oro to ganger tidligere.

Sjekk ut DNs søkbare restaurantguide her

Nå prøver han for tredje gang. Oro er som før, bortsett fra at veggene er hvitmalte. Den harde belysningen må henge igjen fra da det var mørkegrått. Det er rett og slett ikke særlig koselig.

Det nye er at stjernekokkens navn er kommet opp i lysende bokstaver. Terje Ness er på fasaden, men sørgelig fraværende på kjøkkenet. Gjenåpningen av Oro er det dårligste forsøket hittil.

 

14

 

Hjerteløst

– Dette hjelper litt, sa Salt og pliret mot spotlighten som pekte mot ansiktet.

Et glass deilig champagne fra André Jacquart sto godt til fine appetittvekkere: røkt ål i en kjekskule farget med blekksprutblekk, sprøfritert kyllingskinn med tyttebærmajones og silderogn i rømme og sellerirot. Men en «konfekt» av lammetartar i sjøgress smakte kun sjøgress.

Så til hovedmenyen: To posjerte østers med eple og blomkålpuré var gode til champagnen, og grillet kongekrabbe med kapers, krondill, stikkelsbær og maispuré var rikt og dominert av det grønne. Slett ikke verst, men Salt var litt skeptisk.

– Er det litt rotete? Det er mange smaker her.

Oro gjenåpnet for noen uker siden med Eivind Hellstrøm og Björn Svensson som gjestekokker i et slags kulinarisk 80-tallsparty som skulle vekke minnene fra Bagatelle til live. Men da Salt og Pepper var innom, noen dager senere, var det svært få gjester.

– Har Terje Ness mistet appellen? undret Salt.

En velsmakende rett av norsk skogsopp fikk drahjelp av hasselnøtter, reinlav og en rik, aromatisk soppsaus smaksatt med ost. Men den manglet reinsdyrhjertet som sto på menyen.

Kveiten var kompetent stekt og pent presentert med hylleblomstsaus med tapiokaperler og dehydrert gulrot. Summen ble for søt, og retten ble helt unødvendig servert i en upraktisk dyptallerken. I glasset kom en rimelig Macon-Villages fra Drouhin og ikke en deilig Meursault, som kelneren lovet i vinpakken til 995 kroner.

– Nå er det mye som ikke henger på greip, sa Pepper.

 

Bakpå

Oro mangler den virtuose smaksleken og fingerspissfølelsen som kjennetegner navnet Ness. Kanskje fordi han selv ikke er på kjøkkenet?

Kveldens hovedrett var blodrød brystfilet av villand med trøffelsaus og jordskokk. Gode råvarer, men med kjøttet rullet i en nøtte- og kornblanding, med artisjokkpuré og trøffelsaus, virket det som om de gode smakene nøytraliserte hverandre. Vinmatchen, en Côte-Rôtie fra Rhone, var det mest vellykkede.

– Maten er god, men det er liksom ingen begeistring her. Bare dotter av majones i ulike farger på alle retter.

Det er tilløp til spennende råvarer, og en dessert med iskrem av mjødurt med sprø lakrisflak og sesonguforløst gløgg var godt matchet med pærecider.

I sum fremstår Oro likevel som et slitent sted. Det står ikke i stil til hverken forventninger, hype eller pris. Med en sluttsum på 4500 kroner for to syvrettere med vinpakke, er Oro langt bak feltet av topprestauranter.

Vil den ekte Ness være så snill å komme tilbake?

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.