Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nært, rustikt og klassisk på Kolonialen, drevet av Maaemo-avhopper Pontus Dahlström.

Nært, rustikt og klassisk på Kolonialen, drevet av Maaemo-avhopper Pontus Dahlström.

Restaurantanmeldelse: Maaemo-avhopper med tidløs klassiker

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Få steder har et like sympatisk nabolagssted som Bislett har i Kolonialen.

Den myke summingen fra et bord dresskledte gjester på forretningsmiddag, en hyggelig velkomst av imøtekommende servitører på engelsk. Dette kunne vært et hyggelig brasseri i Knightsbridge eller en stilig del av Östermalm. Kolonialen et steinkast fra Bislett stadion har klart å fange en herlig internasjonal vibe i en sidegate i ett av Oslos mest sentrumsnære boligområder. Langt fra handlegater og et lite stykke fra de mest aktive barstripene i hovedstaden.

Fakta: Kolonialen

Sofies gate 16, Oslo
www.kolonialenbislett.no/
Telefon: 901 15 098

Meny: ★★★★
Mat: ★★★★★
Service: ★★★★★
Miljø: ★★★★
Pris: ★★★★★

Total: 23
Hverdagshedonisme

Menyen er tilsynelatende enkel, men når man ser nærmere på den oser den av kvalitet. Av solide råvarer, klassiske retter, finstemte viner og et pent ambisjonsnivå som innbefatter det å ha en vegetarisk rett i hver kategori. Unntatt østers. Kolonialen har fire ulike typer østers på kartet – og noen som sikkert dukker opp uanmeldt – og ingen av dem er vegetariske. Heldigvis.

En fet terrine på ribbe og foie gras var strålende til husets Cremant fra Burgund – men fet. Godt hjemmebakt brød og pisket smør fungerte som tilbehør.

Grillede kamskjell i en luftig smørsaus med persilleolje var perfekt. Skjellet var strålende i konsistensen, med det lille bittet av stekeskorpe. Smørsausen lett og syrlig, med en persilleolje som ga en frisk note. Og under der et sted: Et fint hint av røyk som eleverte retten til elitedivisjonen, til en sublim totalpakke av smakselementer og tekstur som matelskere jakter i livet sitt. Det var et lite mesterverk, med en gyllen hvit burgunder fra Anne Gros, som er mer kjent for sine elegante rødviner.

Fyrbøterens biff

Kolonialen ble startet som et slags sabbatsprosjekt av en av Maaemos avhoppede grunnleggere. Her er det nært, rustikt og klassisk – en slags antidote til det modernistiske glasskjøkkenet på Oslos eneste trestjerners etablissement. Og det fungerer til sitt bruk, til det nære måltidet, og er udiskutabelt er mer anvendelig og hverdagsvennlig enn moderskipet.

Villkveite var sousvide-behandlet i smør i timevis, før den ble drapert i en skalldyrsaus og gitt selskap av noen ferske reker. Resultatet var et fiskestykke som var mykere og mildere enn vanlig, men vi er fortsatt usikker på om teknikken tilførte det noe utover det ordinært tilberedt kveite ville vært. Men godt, da, absolutt.

13

– I have a list of cuts, sa kelneren og dro frem en håndskrevet lapp fra forkleet. Entrecôte selges individuelt priset med hektopris på 140 kroner. Biffen hadde fått møte fyrbøteren så til de grader. En skikkelig jobb av en stekeskorpe møtte mykrosa kjøtt og en potetmos som hadde fått noen crunchy biter av svinesvor. En kompetent grilljobb og perfekt tilberedt kjøtt.

Kolonialens franske funn av en vinkelner plukket et godt glass Rhône-vin til biffen.

Hverdagshedonisme

Man er godt tatt vare på på Kolonialen, og kombinasjonen av god stemning og en klassisk-eklektisk meny med mye godt på, gjør Kolonialen til en tidløs klassiker i et godt nabolag.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Desserten, den eneste på menyen, var en vannbakkels – en kjempeprofiterole med gode saker til, ikke minst dessertvin fra en svunnen tid og kaffe fra den samme kaffebrenneren som leverer til – nettopp – Maeemo og for øvrig flertallet av ambisiøse restauranter i Oslo.

Vår regning for to personer nærmet seg 3000 kroner, men det var med rause mengder mat og god drikke. Når hovedrettene ligger mellom 200 og 300 kroner og er tilberedt av folk som kan sitt fag, er det lite grunn til å klage på noe som helst.

Kolonialen er et sted man kan stikke innom for å døyve hverdagens smerte med et fat østers, en god biff eller den helstøpte kamskjellretten. Eller for å hengi seg i vinøs hedonisme.

Oslo trenger slike steder.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner