Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Fin-cuisine i sommersol

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Gjensyn frister. Nyåpnede Park 29, i hagen til Oslos eldste trevilla, setter en ny uteserveringsstandard.

Gjensyn frister. Nyåpnede Park 29, i hagen til Oslos eldste trevilla, setter en ny uteserveringsstandard.

Park 29 tar klassisk restaurant ut i en enda mer klassisk Oslo-hage.

Bak syrinene i Parkveien skimter man en seilduk og undrer på om en kullseilt laser er blitt skyllet i land. En merkelig tanke når man har hele Slottsparken og halve Oslo sentrum mellom seg og nærmeste mulighet for strandhugg. Men når man går gjennom porten, viser det seg at duken er taket over utebaren i nyåpnede Park 29, i hagen til Oslos eldste trevilla.

Her har bilforhandler Bertel O. Steen både bodd og drevet sine forretninger. Før dem var det komponisten Halfdan Kierulf som holdt hoff i hagen i Christiania-tiden. Nå bugner champagnekjølerne med åpnede vinflasker mellom trendy-grå hagemøbler i syrinhagen og smygende, rytmisk lounge-house, som minner mer om sommer i Saint-Tropez enn «Brudefærden i Hardanger» for mannskor. Det er lyden av restauranten som flytter utendørs når været tillater en liten smak av rivieraliv midt i Oslo.

Fakta: Park 29

Parkveien 29, Oslo

Telefon: 48 17 00 00

www.park29.no

Meny ★★★★★

Mat ★★★★

Miljø ★★★★★

Service ★★★★★

Pris ★★★★

Totalt 23

Ambisjoner i hagen

Med Rune Pal bak grytene har Park 29 satt ny standard for Oslos uteserveringer i sommer. Det betyr amuse bouche med røkt ål og russisk kaviar, før sprellfersk grillet sjøkreps med lime og estragon kommer på bordet. Det er perfekt følge til årets første sommerkveld, med en klassisk hvit burgunder i glasset. Park 29 har nemlig vinkjelleren til å matche seriøse kulinariske ambisjoner. Domaine Leflaives hvite burgunder og Ravenaus standard-chablis, begge til under tusenlappen for en flaske, er nesten trekkplastre i seg selv når været er topp.

En blinis med en raus skje løyrom kom med litt syltet løk og en fet, gul smørsaus, manglet litt syre som trengs for å få rognen til å skinne.

– Det blir litt flatt, her mangler det litt fingerspitzgefühl, sa Salt.

Menyen gir vann i munnen, her er det asparges med hollandaise, andelever med sauternes og kamskjell med ramsløk for dem som ønsker. Og østers.

Champagne og e-sigg

Pepper bestilte ovnsbakt blomkål med karse og trøffelsaus, overhøvlet med franske sommertrøfler.

– Dette var strålende, den beste forretten så langt.

Under parasollen borte i hagen lød et popp fra årgangschampagne og karslig latter med linblazer og dyre solbriller. En flatcoated retriever fikk vann i et plastkar mens matmor pattet på e-sigaretten, og gjennom trevillaens sprossevinduer kunne man skimte kokkenes strev i det vesle kjøkkenet.

En piggvarfilet var overstrødd med ristede hasselnøtter og kom pent oppsatt med en klippfiskkrokett, grønnkål og en lekkert syrlig sitronkrem.

Salt fikk ytrefilet av lam med spinat, sellerirot og en sylinder av perfekt pommes anna – løvtynne skiver potet bakt i kopiøse mengder smør.

Begge rettene led av det samme.

– Det ser vakkert ut, men det smaker litt lite, sa Salt.

Heri ligger uteserveringens problem: Maten blir fort kald, akkurat som norske sommerkvelder, og finstemte smaker konkurrerer med duften av syriner og hvinet fra en Ducati som akselererer mot Solli plass.

– Det er godt mulig rettene trenger litt mer punch her ute blant byens levende elementer, sa Pepper.

14

Sommerlykke

De rundet av med en vakker rabarbrasuppe med hvit ivoire-sjokolade og en strålende hjemmelaget vaniljeis, som ikke helt kunne skjule den litt ubalanserte syrligheten i rabarbrabitene, og en billedskjønn sitronkrem med sjokoladesmuler, sprø marengs og sitronverbena.

– Det er vakkert for øyet og helt greit for ganen, konkluderte Salt over en espresso med N.

– Jeg har så veldig lyst å gi en god score for ambisjonene og forsøket, sa Pepper.

Park 29 gjør en helhjertet anstrengelse på å ta en god restaurant ut i det fri, men trenger å rendyrke smakene og fintune kontrastene til å stå imot byens konkurrerende sanseinntrykk. Det er flotte råvarer og godt håndverk, og økonomisk bruk av kremer og pureer gir et lett preg av smart storhusholdning som kanskje er nødvendig for å få lønnsomhet i en så ambisiøs uteservering. Men for all del: Ukens treretter med sjøkreps og piggvar i det fri for 525 kroner er en frisk og deilig nyskapning i Sommer-Oslo og en god unnskyldning til å oppsøke skattene i det hyggelig prisede vinkartet. Salt og Pepper endte opp med en regning på drøyt 2500 kroner for en flott kveld.

– Jeg håper de får det til, for her vil jeg gjerne spise flere ganger, sa Salt.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.