Ut i det grønne

Tekst
Etablert, nå. Maten på Restaurant Fauna smaker fortsatt fantastisk. Men kanskje går det litt fort i svingene?

Etablert, nå. Maten på Restaurant Fauna smaker fortsatt fantastisk. Men kanskje går det litt fort i svingene?

Fauna er fortsatt fantastisk, men bør legge litt mer innsats i finishen.

Fakta: Fauna

Solligata 2, oslo
Telefon: 41 67 45 43
restaurantfauna.no

Meny ★★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★★★
Totalt 25

Flott Fauna

Fauna hadde besøk av mange menn i dress denne hverdagskvelden. På nettsiden står det at Fauna er en restaurant for alle anledninger – privat eller business, formelt eller uformelt – men i dag så det ut til å være pur business. De fleste så ut til å komme rett fra kontoret. Det strenge, maskuline interiøret, signert Helene Hennie, passer til den forretnings­aktige atmosfæren.

Da Fauna fikk en Michelin-stjerne ifjor, hadde restauranten allerede opparbeidet en fanskare fra deleier Björn Svenssons år med minneverdige Restaurant Oscarsgate. Nå tittet han stadig frem fra det åpne kjøkkenet.

Sjekk ut DNs søkbare restaurantguide her

 

Irrgrønt

Den faste femrettersmenyen til 845 kroner kan utvides med et par tilleggsretter. Vinmeny koster fra 695 kroner. Flere gode appetittvekkere fulgte raskt champagnen fra Pierre Peters. Først sprøstekt kyllingskinn, som er blitt en populær rett å starte med på Oslos topprestauranter. Her kom den med byggrynchips og Västerbotten-ost. Enda mer slående i smaken var en grønn, syrlig suppe på potet, persille og fennikel med biter av røkt makrell.

Kalix-løyrom, som Salt og Pepper bestilte som tillegg til menyen, ble servert på ursvensk vis. Salt rogn, syrlig gräddfil (svensk lettrømme), rå løk og søt, sprø potetkake var en enkel og fullk­­­ommen kombinasjon.

Ved nabobordet tok en eldre sunnmøring av seg dressjakken. Like etter gjorde de fire andre mennene rundt bordet det samme. Stemningen steg.

Første ordentlige rett var rå biter av hellebarn. Det faste, hvite fiskekjøttet var omringet av et arsenal av grønne, friske smaker fra fermentert og grillet agurk, endive og løpstikke.

– Dette er sånn jeg husker Fauna. Veldig grønt og med masse syre, sa Salt.

Små, pannestekte kamskjell fra Frøya hadde vidunderlig sødme under salt stekeskorpe. En brønnkarse­emulsjon bevarte det grønne inntrykket fra forrige rett, selv om broccolien her var blitt karamellisert, brun og kremet. Det var ikke så elegant. Det var heller ikke brønnkarsebladet med brune flekker. Feilskjær forekommer, men et Michelin-kjøkken bør ha falkeblikk.

13

 

Naturvin

De utvalgte vinene er alle i det biodynamiske landskapet, flere er «naturvinaktige», som servitøren sa. Det er uvante viner og rare lukter for mange, men de passer gjennomgående veldig godt til rettene.

Et tynt stykke skatevinge skivet seg perfekt og kom med et nysnølag av revet pepperrot som rev behagelig i smaksløkene. Men igjen: ingen visuell fest. 

– Det ser virkelig ikke bra ut, sa Pepper og betraktet bitene av blek, grillet nykål og en klumpete mos av kantareller.

Andebrystet var derimot fullkomment rosastekt, gjemt under store spinatblader og sprø bokhvete.

Det ser ut til å ha blitt en trend å servere brød, ikke som vomfyll under venting, men som en egen rett et stykke ut i måltidet. Salt og Pepper kikket på nabobordet og lurte på om servitøren hadde glemt dem.

– Dere får, dere også, sa han i forbifarten, før de fikk godt, varmt surdeigsbrød med pisket Røros-rømme.

Servitøren var observant, men uinspirert. Han støttet seg med hendene på bordet, lirte av seg informasjon om mat og vin og et «varsågoda» i et rasende tempo.

– Som en livstrøtt flyvert, mente Pepper.

Desserten, sjokoladeflak og marengs, hadde innslag fra norsk høst: søte blåbær og timian. De hjemmelagde sjokoladetrøflene med solbær, servert til lysbrent kaffe fra Tim Wendelboe, var også vidunderlige.

Regningen kom på i underkant av 4000 kroner. Fauna ligger prismessig et godt stykke under de andre Michelin-restaurantene i Norge. Men Salt og Pepper følte at totalopplevelsen også lå et lite hakk lavere. 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner