Fornøyelig kjøttfest på Torshov

Tekst
Grillefint. Hvaskjer er blitt Torshovs storstue, med en flott oppgradering av restauranten på gamle Soria Moria Kino. Foto: Luca Kleve-Ruud

Grillefint. Hvaskjer er blitt Torshovs storstue, med en flott oppgradering av restauranten på gamle Soria Moria Kino. Foto: Luca Kleve-Ruud

Hvaskjer på Torshov? Jo, nå skal du høre ... Det er ild på grillen, baskiske kyr på kjøkkenet og flipperspill på loftet.

Hvaskjer ligger i sidelommen til Torshov­teatret. Innehaverne har fått sving på det nyklassisistiske­ lokalet. Nydelig renovert med neonkunst, stilsikre­ lamper og fem meter høye vinduer. En industriell­ touch, men i gyldent lær mot den mørke veggen sitter­ et par og kliner i lysspillet fra grillflammene.

For i den gamle kroa til Soria Moria kino på Torshov, er det fyr i peisen igjen. Bokstavelig talt.

Den har gjenoppstått som stilig bistro som like gjerne kunne ligget i Williamsburg eller Amsterdam som i hipstersentrum av Oslo. Torshov: Stand up!

Fakta: Hvaskjer

Soria Moria, Vogts gate 64, Oslo

Telefon:  22 79 70 70

hvaskjertorshov.no

Meny ★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★
Totalt 22

Herlig grillteater


Oslos beste slakter er nabo, men Hvaskjer har eget mørningsrom for kjøtt fra Baskerland, Jæren og Japan.

– Kan jeg lokke med en cocktail? spør kelneren.

Hvaskjer har selvsagt en irriterende god bar i tillegg.

SPANSK MELKEKU
– «Hvaskjer»? Det er vel som å kalle hunden sin for «Sitt!». Hva er greia med det, da?

Salt var i ordspillhjørnet, og eierne av Hvaskjer har lagt hodet på blokken. Men det som skjer (pling!) er at restauranten er full støtt, og Salt og Pepper klarte såvidt å tigge til seg et bord på en torsdag.

Menyen er økonomisk og smart. Østers, spekeskinke og løjrom som forretter, noen få enkle desserter. Alt gjør plass for det som er i midten: grillfesten.

– Kokkene bruker 100 kilo bøkeved per dag, sa servitøren.

Det er over de åpne flammene det skal briljeres. Og kjøttmenyen er nokså imponerende.

Salt satte til livs en kvartkilo av japanernes sagnomsuste wagyu-kjøtt, som er så mørt at mytene surrer om øl og massasje til de heldige oksene. Akkurat nå var det Salt som var heldig.

– Milde moses, det smelter faktisk på tungen. Fantastisk!

Og det bør det være til 750 for en kvartkilos biff!

Pepper hadde fått en txogitxu – gammel europeisk melkeku, oppsporet av mørningseksperter og behandlet i Spanias kulinariske nav, San Sebastián, før den havnet i flammene på Torshov. Alt dette ifølge menyen. Kjøttet var utsøkt.

– Glem kortreist! Dette kunne jeg spist hver dag, sa Salt.

Rettene hadde enkelt tilbehør: En kvart hjerte­salat i sennepsvinaigrette, dehydrert tomat, hjemmelaget bearnaisesaus – yummy – og strålende pommes frites med parmesan og rosmarin. Skulle man pirket på noe, var det at wagyu-biffen var så tynt skåret at den ikke kunne grilles til en crisp steke­skorpe. Der var txogitxuen overlegen.

Til maten valgte Salt og Pepper en Châteauneuf-du-Pape fra Domaine du Vieux Lazaret, husets dyreste vin på et nokså beskjedent vinkart, til 895.

Foto: Luca Kleve-Ruud

Foto: Luca Kleve-Ruud

12

UMACHO
Dette kan høres maksimalt macho ut, og lite er så maskulint usjarmerende som et «steakhouse» kan være, men Hvaskjer er noe annet – med flipperspill på loftet og stilig musikk.

Gjestene er i overraskende feminint overtall. Spennet­ fra «førsteårs-advokatfirma-tekkelig», til «ung, kåt og spraytannet» i følge med en ung mann som var kjølig nok til å ha på hipsterluen inne, gir en dynamisk stemning. Andre i miljøvennlig hjemmestrikk og fornuftig dimensjonerte strømpebukser – man får nemlig kortreist kjøtt også, inkludert husets strålende Torshovburger.

Pepper var etter-jobben-casual, en rutinert sølvrev med faderlige komplimenter i blikket.

Siden desserten var nokså plain – en Snickers-kake med karamellisert popcorn og solbærsorbet, hjalp det med en strålende whiskydrink fra cocktailkartet.

Her kan man svi lønningsposen, eller snike seg gjennom for en billig penge. Salt og Pepper rundet 2500 kroner på en spandabel kveld.

– Dette må vi skåle for. En særdeles hyggelig restaurant som vil noe – og som leverer. Hit kommer jeg til å gå tilbake, sa Salt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner