Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Indisk mat på ordentlig

Tekst
Moderne. Der peppern gror er en moderne indisk restaurant. Men ikke mer autentisk av den grunn. Foto: Luca Kleve-Ruud

Moderne. Der peppern gror er en moderne indisk restaurant. Men ikke mer autentisk av den grunn. Foto: Luca Kleve-Ruud

Der peppern gror vil være en annerledes indisk restaurant. Men er den egentlig det?

«Vet du at tandoorisaus ikke serveres i India?» «Det ryktes at chicken tikka masala egentlig er en britisk oppfinnelse.» Der peppern gror på Fridtjof Nansens plass vil tilbake til røttene, til det ekte indiske – maten som førstegenerasjons indiske innvandrerne satte på bordet.

Allerede der ligger det et problem. For hva er egentlig «ekte indisk mat»?

Fakta: Der Peppern gror

Fridtjof Nansens Plass 7, Oslo
Telefon: 40 00 74 70
derpepperngror.no

Meny ★★★★
Mat ★★★★
Miljø ★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★★
Totalt 21

Indisk fiksjon

Indisk mat er både tropiske Keralas kokos og Punjabs rustikke tungvektere med smør og hvete. Indisk mat er fattigmanns dhal og kongenes korma – alt fra et land som i likhet med Norge er blitt mer moderne­ og internasjonalt siden de første inderne sto med kofferten i hånden på Fornebu. Menyen på Der peppern gror forsøker å favne alt dette – fra street­ food til mammas linsesuppe og «restaurantretter».

Oppsiden er at gjestene finner retter som ikke har vært vanlige i Norges klassiske indiske restauranter; mat backpackere har møtt på strandferie i Goa, eller for den saks skyld i London. Her er grillede­ maiskolber, bønner og linser i fleng, og også det panne­stekte brødet paratha som et supplement til nanbrødene.

– Men det er faktisk vanskelig å komponere et måltid ut fra menyen, mente Pepper, som ikke var spesielt fristet av gatematrettene som også fungerer som forretter.

INDUSTRIELT
Lokalet var fullsatt allerede like etter arbeidsdagens slutt, restauranten har hatt en flying start. Støynivået var høyt, godt hjulpet av musikk og rå betongvegger i et restaurantrom som kan beskrives­ som rustikt industrielt – kun skilt fra andre spise­steder i samme stil ved litt indisk løsøre og ikke minst kopper og fat i blankt metall – slik det ofte er i India.

– Eierne kunne gått konkurs i morgen og et nytt konsept kunne flyttet rett inn uten å endre annet enn menyen, sa Salt og tok en god slurk av «Chili passion», en fruktig og frisk cocktail med et svakt bitt servert i et digert glass. Servitører med minst tre morsmål svinset rundt og forsøkte å gjøre gjestene til lags.

13

FIKSJON
En ung norsk servitør forsøkte på uforståelig vis å redegjøre for historien bak retten «Chicken 65». Smaken på den rause porsjonen chilimarinerte kyllingbiter med kokos trengte ikke tolk eller forklaring: Kyllingen var både saftig og god – junk food med en tropisk twist, men historien både med ord og smak fremsto som fiksjon.

– På bensinstasjoner kaller de dette rollerburger, sa Pepper sarkastisk da hovedrettene kom. Seekh kebab – grillspyd av krydret lammekjøttdeig – lignet i og for seg på bensinstasjonsmat, men hadde en aromatisk smak av kardemomme og andre krydder. Men Der peppern grors definisjon av «spicy» er helt klart utvannet, kjøttet hadde bare litt chilipiff.

Baingun bharta, en homestyle auberginecurry var ved første munnfull litt pregløs. Men etterhvert åpenbarte­ et rundt, krydret smaksbilde seg; den trengte ikke ekstra salt slik Salt mente til å begynne med. Sammen med nybakt nan og nybakt paratha var det et helt anstendig måltid.

Typiske indiske desserter har aldri slått helt an hos norske ganer. Sannsynligvis er det derfor dessertene på Der peppern gror i hovedsak er europeiske klassikere­ som heller har fått et lite nikk østover med krydder. Crème­ brûlée med stjerneanis smakte godt, men hadde­ litt for kornete konsistens, mens panna cotta med ­mynte var svært vellykket.

For 1400 kroner hadde de fått et effektivt og i og for seg uangripelig måltid. Der peppern gror er et helt anstendig valg for dem som har lyst på indisk mat. Men å tro at maten her er mer autentisk enn på byens mer tradisjonelle indere er en illusjon. Der peppern gror forteller bare en annen historie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.