Sjarmtroll i kjelleren. Man trenger ikke kjentmannsprøven for å finne Pjoltergeist, men det hjelper.

Sjarmtroll i kjelleren. Man trenger ikke kjentmannsprøven for å finne Pjoltergeist, men det hjelper.

Sjonglerer råvarer og rapmusikk som ingen andre

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Sjøkreps med Curren$y får du bare på Pjoltergeist.

Ikke noe skilt pryder fasaden. I stedet: mørke persienner og så dempet lys at vi må sjekke to ganger at det rører seg i baren før frykten for at det er stengt, eller at man er i ferd med å rote seg inn i noe ordentlig dodgy, slipper taket. Man trenger ikke kjentmannsprøven for å finne Pjoltergeist, men det hjelper.

Med ullgenser og beanie-lue ser bartenderen ut som han nettopp har mønstret av en islandsk fiskeskøyte. Fra høyttalerne brummer sleip og feit west coast-rap. Alt tyder på at vi har gått feil. Men så: Ut fra byssa kommer en skål med svarte nachos og en dipp av sjøkrepskjøtt i gravet eggeplomme.

Fakta: Pjoltergeist

Rosteds gate 15B, Oslo

Telefon: 40 23 77 88

pjoltergeist.no

Meny ★★★★

Mat ★★★★★★

Miljø ★★★

Service ★★★★★

Pris ★★★★★

Totalt 23

Brutalt vakkert

– Se der, ja, dette er godt, sa Pepper.

Pjoltergeist er ikke stive, hvite duker og innbundne spisekart, men rå vegger i røft kjellerlokale. Sjaskete belysning og en fryser som stikker ut i rommet der vi sitter og spiser. Likevel er det et godt sted. Det er mer Palace Grill enn Palace Grill.

Kulinarisk tivoli

Da en delerett av takoyaki kom på bordet, var vi plutselig hensatt til en streetfoodkjeller i Tokyo. Takoyaki er stekte melboller fylt med tunfisk, i dette tilfellet. Det var litt vanskelig å få med seg detaljene i presentasjonen, men det var mest fordi jeg var blitt plassert med rumpa oppå subwooferen. Akkurat da croonet Pusha T «Drug Dealers Anonymous» under hekken min. Bollene var dekket av en vakker salat med vårløk og ingefær og koriander, alt badet i en fyldig mash av sauser og toppet med herlige bonitoflak som matchet oompf-et i bassen perfekt, et gyngende kaleidoskop av krydder, frukt, fylde og dybde som fikk retten til å smelte sammen til ren og ubesværet velsmak.

Vinkartet var en entusiast-greie i seg selv. Fullt av sirlig utplukkede viner fra topprodusenter over hele verden. Mye oransjevin og sånt, men også klassikere fra de store vinområdene og det aller beste fra småprodusenter i Champagne.

En sjøkrepshale hadde bare så vidt kysset den japanske grillen og ble servert praktisk talt rå med gressløkmajones og søl, en tangart som herjer hipsternes kjøkken. Den rene, sødmefulle krepsen, den fete majonesen, en undersmak av bråtebrann og løvtynne skiver av jordlig rødbete ble til en av årets beste retter for oss.

– Dette er så utsøkt at du kunne fått det på enhver stjernerestaurant, og den ville vært måltidets høydepunkt, sa Pepper.

Maaemo, eat your heart out. Champagne Val de Villaine fra kultprodusenten Cedric Bouchard fikk smaksløkene til å slå baklengs salto i møtet med sjøkrepsen, og der og da kunne livet knapt blitt bedre.

U-sving

Selv om interiøret er røft, stilen uformell og klientellet ungt og uvørent, er Pjoltergeist like god som sitt rykte. Ok, en lettgrillet sashimi av makrellstørje med dashi og fersk wasabi var ikke blant våre favoritter, men kjennere av rustikk sjømat ville kunne glede seg over den.

Men en skatevinge med nepe og ramsløksaus traff oss rett i hjertet. Silkemyke konsistenser og stålkonsentrerte smaker som rørte oss med perfekt harmoni. Bravo.

Så ble vi rykket ut av den lullende gourmetkomfortsonen. Med en småsterk taco med bresert svineribbe og sprø svor tok kokken en ny u-sving, inkludert kroketter med oksehale og en majones på spicy italiensk pølse. Med en sødmefull riesling fra Julian Haart som en utsøkt kombinasjon.

Og sånn bølger man seg gjennom måltidet. Det er som en bar-til-bar-snack-runde som går fra Hanami til Maaemo innom streetfoodhjørnet på Plah, via Le Benjamin og Aymara, før vi ender opp i Michelin-stjernenes bakgård igjen med en melkeis med crumble, grillet eple og smeltet smør, en dessert som i sin tilsynelatende enkelhet er helt perfekt snekret sammen. Og svart kaffe fra sånn jålete brygger med sidetut, servert i Mummitrollet-krus.

Og Jay-Z på høyttaleren, selvsagt.

Det er lett å bli sjarmert av Pjoltergeist. Det unnselige lokalet har kjøkken av meget høy klasse. Herlig mat, strålende vinliste, fet musikk, for bare så vidt over 3000 kroner for to personer. Digger du vestkystrap, er du «good», som Lars Vaular ville sagt. Usikker? Hvis du klarer å høre Vaulars spilleliste «RAP: ridemusikk for riddere, cowboyer og indianere» på Spotify, orker du også et måltid av denne klassen med bassen vibrerende under hekken. Hvis ikke, er du bare hjerteløs.(Vilkår)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.