Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

For mye salt på Jor

Tekst
Naturlig. Overforbruk av salt overdøvet de gode råvaresmakene på Jor i Torggata i Oslo. Foto: Luca Kleve-Ruud

Naturlig. Overforbruk av salt overdøvet de gode råvaresmakene på Jor i Torggata i Oslo. Foto: Luca Kleve-Ruud

Store ord om moder jord er ikke nok. Det må også smake godt.

Fakta: Jor

Torggata 18, Oslo
Telefon: 90 60 50 40
jor.no

Meny ★★★★
Mat ★★★
Miljø ★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★
Totalt 19

Økologisk og skuffende

«I begynnelsen av livet på denne jord levde vi mennesker i nærkontakt med naturen.» Nei, det er ikke et sitat fra en storslått naturdokumentar av David Attenborough, men fra menyen til nyåpnede Jor i Torggata.

Sjekk ut DNs søkbare restaurantguide her

– Men store ord om kjærlighet til råvarer og nærhet til naturen er vel blitt et slags varemerke for det nye nordiske kjøkkenet, sa Pepper og kikket nedover i menyen som frister med retter som «Kålhode» og «Dagens slakt».

 

Soil

Jor holder til på et travelt hjørne med store vinduer ut mot Torggata. En vegg er dekket med grønne planter, gulvet er mørkt som våt jord.

– Jor, uten d. Som soil, forklarte den tatoverte servitøren til nabobordet.

På drikkemenyen står mange økologiske juicer, og Salt og Pepper kickstartet kvelden med en frisk boost av frukt og grønnsaker fra O. Mathisen as, produsenten av Tøyen-Cola.

Matmenyen har fem vegetariske småretter til 95 kroner. I tillegg finnes dagens kjøtt-, fisk-, vegetar- og skalldyrrett. Sistnevnte hadde de ikke denne dagen. En stor meny med fem småretter og én dagens koster 495 kroner, men Salt og Pepper valgte å plukke og dele selv.

De fikk små, gode surdeigsbrød og skåler med kålretten kimchi og tørr og veldig salt ertepuré med hvitløk. Et merkelig valg av appetittvekkere.

– Denne serverer vi kald for å få frem smakene, sa servitøren og satte en skål med jordskokkpuré på bordet.

Det er usikkert hvorfor det skulle få frem smakene at den var kjøleskapskald. Det gjorde det ikke. På den milde, kalde kremen lå biter av salt fenalår, som var overstrødd med saltflak. Det ble for mye.

Syltynne skiver av saltbakt rødbete og gulbete kom med blåskimmelost, litt søt solbærsaus og tørre erter. Selv om det var få gjester og to servitører på jobb, hadde ikke servitøren hastverk med å fjerne tallerkener fra bordene.

Menyens «Kålhode» var ikke et hode, men en suppe på rødkål. Store, rå kålblader omkranset skålen. Suppen var søt og vandig. Da servitøren spurte om den falt i smak, svarte Pepper at den kanskje var litt tynn.

– Ja, den er veldig elegant, repliserte servitøren.

«Høst gresskar» var myke biter av langtidsbakt og pannestekt gresskar i en yoghurtsaus.

– Det er egentlig en god kombinasjon med sødmen i gresskarene og den syrlige yoghurten. Men dette er også altfor salt, sa Pepper.

13

 

Os

Den åpne kjøkkenløsningen skaper fin stemning, men skaper også utfordringer: Salt og Peppers klær og hår stinket stekeos etterpå.

«Dagens slakt» var entrecôte. Kjøttet var tørt og altfor salt, i likhet med linse- og tomatraguen den kom med.

– Det er strødd salt på toppen av så mye. Da forsvinner jo særpreget til de fine råvarene, sa Salt.

Dagens fisk var likevel en opptur: Et lite stykke torsk smakte godt med en søt løkkompott, bakte småløk og luftig skum med smak av lime og timian.

Peppers dessert var en frisk sorbet som servitøren helte sprudlende crémant over. Salts sjokoladenemesis var en noe tyngre affære: Sjokoladekaken var bakt i vannbad og smakte mest søt kakedeig. Servert som små klumper, var det heller ikke så elegant.

Men kaffen var god. Selvfølgelig var den lysbrent fra Tim Wendelboe.

1500 kroner inkluderte fire glass vin, kaffe og «Mel og vann» til 45 kroner – altså brødet. Nærkontakt med naturen og respekt for råvarene er prisverdig. Men Jor må stikke fingeren i jorden og bruke smaksløkene.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.