Smokestack i det nye kulturhuset Røverstaden i Oslo kan det å fremheve røyksmak i maten

Smokestack i det nye kulturhuset Røverstaden i Oslo kan det å fremheve røyksmak i maten

Fett nok

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Men drinkene holder ikke mål på den nye restauranten Smokestack i Oslo.

Kulturhuset Røverstaden forsøker å blåse liv i asfaltjungelen under Oslo Konserthus, med musikkscene, gallerier, filmsenter og matservering fordelt på flere etasjer – ikke ulikt hva Sentralen har gjort med stort hell.

Fakta: Smokestack

Munkedamsveien 15, Oslo
Telefon: 90 85 03 73
smokestack.com

Meny ★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★

Totalt 20

Spagaten

Mens Sentralen har satset på billiggourmet, er Røverstadens Smokestack ren sørstatsmat med røkt barbecue, burgere og søtpoteter. i fokus

Duse jordfarger på veggene, trebord og gamle kjøkkenstoler. Bestikk lagt sirlig på hvite servietter og belgisk blonde øl fra Austmann bryggeri, som ble anbefalt til maten, kom i høye glass med stett. Fra bordet kunne man myse over halvveggen med hvite fliser og inn på kjøkkenet. Bortsett fra den engelske menyen på clipboards i skrikende fonter i alle varianter, er det lite som minner om de overkonseptualiserte stedene som vanligvis serverer denne typen mat. Til og med en fire retters smaksmeny hadde lurt seg inn mellom mac & cheese med trøfler, oksekjaker med potetmos og røkte pølser.

Sauser det til

Pepper lot seg imponere av den røkte makrellpateen på lettristet toast til forrett, fint balansert med syltet løk for å veie opp for den fete fisken. De saftige kyllingvingene manglet derimot litt crisp i skinnet, men ble mest skjemmet av tilhørende småsur thousand island-dressing.

Da Pepper fikk kalde føtter og ville bytte burger med pulled pork, ble servitøren satt sjakkmatt og rokerte bestillingene. Feilen ble raskt rettet opp og vi fikk både den originale bestillingen og feilserveringen, uten at det gjorde utslag på sluttregningen.

Pulled pork, langtidsstekt og røykt svin, ble servert på sort keramikk med tilhørende sauser i små aluminiumsbegre på siden. En god løsning, da sørstatsmat og bbq fort kan bli en grisete affære med sauser og smaker som blander seg både på tallerkenen og på dem som spiser.

– De kan det å få til røyksmak i maten, utbrøt Pepper.

Tykkribbe skåret opp som et kakestykke kom glasert med blåbær og honning på toppen. Igjen med bbq-sauser med sting og tung røyksmak servert på siden i egne begre. Fløyelsmykt kjøtt som kan deles med gaffel og fett som smelter på tungen blir aldri feil.

– Jeg kjenner faktisk blåbærsmaken, sa Salt, og skulle ønsket glasuren dekket alle sidene av kjøttstykkene.

Kålsalaten coleslaw var fri for majones, i motsetning til hvordan den ofte serveres, men i stedet tilsatt en frisk vinaigrette. En god kontrast til den fete maten.

Toppen av isfjellet

– Hvilken dessert er friskest? ville Pepper vite og fikk anbefalt limepai med marshmallows.

Snakk om innertier! Passe mengder søtt og friskt etter kjøtt- og saltbonanzaen.

Servitøren kom vandrende med fem espresso martini til nabobordet og vi lot oss lokke av den sterkt bourbon-baserte drinkmenyen.

– Konsertscene og dansegulv i samme bygg, det skulle bare mangle at de har gode drinker her, sa Salt.

Det skulle vise seg å ikke være en garanti. Et isfjell strakte seg høyt over kanten på drinkglasset med mint julep og var umulig å helle i seg før bartenderen hadde kommet med ekstra med sugerør. Dessverre var dette bare toppen av isfjellet.

– Den smaker bare vann og mynte, sa en skuffet Salt.

Når pappeskene med byggerot stuet i kriker og kroker blir satt bort og drinkene tar seg opp, er det ingenting i veien for at stedet ikke skal fylle seg opp og bli et naturlig stopp før eller etter konsert – enten det er på kulturhuset Røverstaden eller Oslo Konserthus tvers over veien. Drøyt 1700 kroner for fire retter og dessert samt noen runder med øl og to drinker, er ikke avskrekkende.(Vilkår)