Strålende nykommer

Tekst
Foto
Humor. Nedstrippet mur og småfleipete bilder på veggen. Også maten har et visst element av vidd på Bass

Humor. Nedstrippet mur og småfleipete bilder på veggen. Også maten har et visst element av vidd på Bass

Bass Oslo er Grünerløkkas nye topprestaurant.

På det nyåpnede spisestedet Bass, øverst på Grünerløkka, var det ennå befriende nettopp nystartet. De tvangsmessig vinglassnurrende glimret foreløpig med sitt fravær, i stedet bar lokalet preg av tilsynelatende tilfeldige, mer eller mindre feststemte drop in-gjester. Tre jenter var langt nedi sin femte flaske crémant, så ikke ut til å spise, et nabobord nøyet seg øyensynlig med vann og samtale.

Fakta: Bass Oslo

Thorvald Meyers gate 26, Oslo
Telefon: 48 24 14 89
bassoslo.no

Meny ★★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★★
Service ★★★★★
Pris ★★★★★
Totalt 25

Små retter, store hjerter

– Tittende inn har jeg tenkt at stedet hadde litt preg av «kulisspub» – du vet sånne undergangsdømte barer som ser ut som de er bygget til en scene i «Hotel Cæsar», sa Salt og så utover det litt brutale, moderne interiøret, preget av nedstrippet, original betong og kryssfinér.

– Men her er det jo blitt riktig fint!

Store vinduer ga rikelig utsyn til gateaktivitetene utenfor. Sentralt i rommet hang et portrett av 90-tallskomikeren Jerry Seinfeld – muligens en slags åndelig leder – og overvåket det hele. Menneskene bak Bass, en gjeng med bakgrunn fra ting som jus, vinhandel, Kampen Bistro og det Spellemann-vinnende bandet Beglomeg, har uttalt at konseptet er å ikke ha noe konsept. Menyen bærer likevel bud om vår tids Thousand Island: Småretter, ment for å deles.

– Deler dere, skal dere nok klare å komme dere gjennom mesteparten av menyen. Det klarer jeg, sa servitøren, som også kan ha vært en av innehaverne.

Som sagt, så gjort.

Supermann

Salt og Pepper kuttet likevel litt av menyens snacks. På bordet kom en fast, strandsalt dansk ost ved navn Thybo, samt juicy, frityrstekte kyllingbiter til å dyppe i en black bean-majones med chilipaste. Enkelt, men strålende godt.

Salt og Pepper hadde i samråd med kelneren falt på at hvitvin ville gå best måltidet gjennom, men vinskapet var tomt for hans eminente forslag, en chenin blanc, La Lune. Det ble i stedet ulike glass. Ut kom østers – «de er forresten fra Bretagne» – servert henholdsvis naturell, eller med ingefær og sjalottløk. Førstnevnte var best.

– Jeg er 100 prosent enig, sa servitøren.

En rett av makrell kom med ramsløkstilk, agurk og sennepsfrø – fabelaktig frisk og balansert. Bakt nepe fikk følge av Piemonte-dippen Bagna càuda, laget på oliven, ansjos og hvitløk. På anlegget gikk eminent, 10–20 år gammel r&b og urban – Janet Jackson, Boyz II Men, En Vogue.

Da kelneren skulle åpne en Bourgogne Blanc fra Fichet, så han feil på flasken, dro i stedet opp en dyrere Meursault.

– Greit nok, da har vi som jobber her bedre ting å kose oss med etterpå! sa han og helte opp.

Vinkuppet satt som et skudd til en svimlende god carpaccio av kveite, med sødme fra ramsløk og avocadokrem.

– Disse smårettene koster jo knapt noen ting! sa Pepper.

På handicaptoalettet hang et bilde av den rullestolbundne Supermann-skuespilleren Christopher Reeve.

Humor. Nedstrippet mur og småfleipete bilder på veggen. Også maten har et visst element av vidd på Bass

15

Naturvin

Den norske aspargessesongen er kort. På Bass kom de grønne fra Hvasser, ble servert med skje, silvaner i glasset, crunchy pekannøtter, grillsmak, og en florlett krem av chèvre. Nok en fulltreffer. Servicen var ujålete, varm og kameratslig. På et tidspunkt virket servitøren nesten litt småflau over å påpeke at noe var «naturvin» – en opplyst ambivalens som Salt og Pepper kan like.

En flatbifftartar kom pyntet med ansjos innbakt i butterdeig, mens and gravet i to dager fikk følge av syltet fennikel. Svært bra. Et ribbestykke med rabarbra var løfterikt, men beklageligvis ødelagt av salt. En festlig skrue av en rødvin, Sorgasme fra Languedoc, avsluttet denne delen av måltidet, før en superb lakrisparfait, servert med hvit sjokolade, bringebær og sherry fra Lustau, avrundet det hele. Med kaffe avec endte regningen på drøye 2500 kroner – en sluttsum preget av noe eksessiv vin- og matadferd. En kjapp svipp innom kan like gjerne ende på en tiendedel.

En bass har som regel færre strenger. På Grünerløkka vet de å spille dem vel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk