Førsteklasses smak av forretning

Tekst
Fridykk. Det er trangt om plassen på Alex Sushi Tjuvholmen. Men fisken er fabelaktig. Foto: Fartein Rudjord

Fridykk. Det er trangt om plassen på Alex Sushi Tjuvholmen. Men fisken er fabelaktig. Foto: Fartein Rudjord

Alex strekker seg litt lenger, men ikke så langt som kundenes lommebøker.

Fakta: Alex Sushi Tjuvholmen

Strandpromenaden 11, Oslo
Telefon: 22 43 99 99
alexsushi.no

Meny ★★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★
Totalt 23

God, men kostbar sushi

Det sprøfriterte abborskinnet luktet akkurat så mye sjø at det krevde litt viljestyrke å ta en bit. Men kokkene bak disken på Alex Sushi hadde klart å forvandle det til en knasende delikatesse med bare et mildt havpreg i smaken – perfekt sammen med oransje løyrom smakssatt med sitrusskall og som åpning på et luksuriøst sushimåltid etter at vi hadde satt til livs en liten porsjon mild misosuppe.

Sjekk ut DNs søkbare restaurantguide her

Da vi sist besøkte Alex Sushis restaurant på Solli plass, ble vi mindre enn imponert. Alex, som for 12 år siden bragte sushien til et nytt nivå i Norge, fremsto som middelmådig på alt bortsett fra pris. I de mørke lokalene et langt stenkast unna, i vannkanten på Tjuvholmen, strekker Alex’ sushikokker seg derimot litt lenger, der de fileterer og danderer fisk i det harde lyset under Ola Enstads flyvende froskemenn.

Det skulle i og for seg bare mangle.

 

Det lille ekstra

Det er alltid fullt på Alex, og da vi ankom litt tidligere enn planlagt, var plassen vi hadde bestilt i baren, fortsatt opptatt. Her satt kjærestepar, vennegrupper og forretningsfolk i skjønn forening.  Vi ble plassert ved «ventebaren», en smal trehylle til å sette glasset på, men ikke særlig mer, før plassen ble ledig.

Vel plassert ble vi sittende overraskende lenge før en servitør tok bestillinger. Det er tross alt ikke lange menyen å bla seg gjennom.

På kveldstid serverer kjøkkenet bare «omakase», kokkens egen meny, i tre prisklasser: 485 for den enkleste, 725 for mellommenyen og 950 for den eksklusive. Vi slo til på sistnevnte – og en flaske champagne i stedet for den ofte anbefalte rieslingen.

Abborskinnet og en østers slo an tonen og ble avløst av sashimi på spenstig hamachi-tunfisk servert med en sitrongresstilsmakt saus. Fisken var tett og fast i kjøttet på en måte vi sjelden møter.

– De gjør faktisk litt ekstra ut av det her, mente Salt mens øynene hvilte på kokkenes aldri hvilende hender.

Samtidig er det grenser for hvor mye som kan gjøres ut av sushi. Fine nigiri-biter inkluderte også lakserogn med vaktelegg, alt fulgt av Alex’ hjemmelagde og runde soyasaus og elegant syltede ingefær. Førsteklasses, men  mange av rettene går igjen år etter år.

Servicen var også kapabel, men anonym. Fat kom og fat gikk, med en enkel presentasjon av hver rett, og det var det.

 

Fartsblind

Så kom kjøttet.

– Forsiktig, stenen er veldig varm, advarte servitøren. 

Alex Sushi handler hovedsakelig om fisk, men midt i måltidet fant kokkene også plass til litt biff, som gjestene selv fikk steke på glovarme stener.

Små smykker av avocadoinnpakket makirull fylt med softshellkrabbe minnet dem på at måltidet nærmet seg slutten i form av en halv gratinert hummer med spicy topping.

Dessert blir gjerne en ettertanke på et sted som Alex.

– Men for 950 kroner burde det faktisk være inkludert, mente Salt da det viste seg at de måtte be om en søt avslutning og fikk valget mellom en sjokoladeganache eller is.

Iskulen med peanøttsmak og den konfektmekitge kaken falt begge i smak.

Totalprisen for en flaske og to glass champagne, stor omakase og dessert endte på 3200 kroner for et elegant og eksklusivt måltid. Likevel satt vi igjen med et vagt «var dette alt?». Selv om maten er førsteklasses, smakte totalopplevelsen litt forretning. 

– Det er lett å bli fartsblind når man ikke betaler av egen lomme. Mange av regningene her ender nok på en eller annen representasjonskonto, mente Pepper.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner