Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Livet på Solsiden

Tekst
Fint skur. I det gamle såpekokeriet på Akershuskaien serverer Solsiden byens beste sjømat. 
             Foto: Fartein Rudjord

Fint skur. I det gamle såpekokeriet på Akershuskaien serverer Solsiden byens beste sjømat. Foto: Fartein Rudjord

Solsiden er blant Oslos beste sjømatrestauranter.

Fakta: Solsiden

Akershusstranda 13, skur 34, Oslo
Telefon: 22 33 36 30
solsiden.no

Meny ★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★★
Totalt 23

Bra sjømat, prima beliggenhet

Været var akkurat så godt og utsikten akkurat så klisjéaktig som på postkortene: Aker Brygge i skyggen, Oslofjorden i solen, sølvskimrende som aluminiumsfolie, med slanke seilbåter, lubne sjekter og en flittig ferge.

– Jeg glemmer at Oslo er en havneby, men her blir det åpenbart, sa Salt bak mørke solbriller idet et høyt fat med et dusin østers ble plassert foran dem. Og så, som et velregissert akkompagnement, et vindpust gjennom de åpne dørene, som fylte dem med den rå lukten av hav.

Sjekk ut DNs søkbare restaurantguide her

 

Autentisk

Det er 22 år siden Solsiden åpnet på Akershuskaia. Siden har to flunkende nye bydeler, Tjuvholmen og Bjørvika, dukket opp i vannkanten. Men Solsiden har det disse mangler: noe autentisk. Det gamle såpekokeriet ligger kun et par meter fra bryggekanten, bokstavelig talt på solsiden. Med beliggenheten og utsikten som viktigste ingredienser, fungerer lokalet fremdeles, selv om lite er forandret på 22 år. Her er malte trebord, Jæren-stoler, hvite vegger og høyt under taket. Samt store fotografier som mest ser ut som reklame for ferskvaredisken på Meny. Nærbilde av en halv hummer. Et skalldyrfat.

– Det er litt harry, og i hvert fall overflødig, med denne utsikten, sa Salt.

 

Business

I det åpne kjøkkenet rullet kokken sammen hodetelefonene og gjorde seg klar. Det var ettermiddagsstille, men restauranten skulle raskt fylles opp. Mange av gjestene var menn i lyse skjorter og mørke bukser.

Salt og Pepper fikk en crémant i glasset og nydelig, myk loff med sprø skorpe og meierismør. Ikke noe pisket rømme eller trøffelolje her. Brødet og smøret passer til det mange av gjestene på Solsiden velger: klassikeren «Skalldyrplatå» – bugnende fat med blant annet hummer, krabber, reker og østers. Prisen er 705 kroner per person, og man må være to.

Pepper valgte fra den omfattende à la carte-menyen. Salt ville prøve dagens treretter (475 kroner), som begynte med laksesashimi med en neve salatblader, shitakesopp, sterk chilimajones og soyasaus. Det var godt, men nå som Salma-laks med soyasaus er i ferd med å bli den nye tacoen, virket det litt kjedelig.

Kamskjell med ribbe var en mindre hverdagslig kombinasjon. Skjellene var førsteklasses, men den markante smaken av ribbe og en usannsynlig salt kimchi – fermentert kål – tok helt luven fra skjellene.

13

 

På menyen

Hovedretten løftet nivået igjen. Et stykke breiflabb var saftig og sødmefylt etter møte med grillen. Breiflabben badet i risoni – små pastakorn – spinat, syltet rødløk og en syrlig saus med smak av estragon. Den lille tallerkenen rant nesten over, og det passet med det bugnende smaksinntrykket.

Dagens fisk, grillet villkveite, var derimot litt tørr og veldig kraftig pepret. Tilbehøret av blomkålpuré, hummersaus, spinat, asparges og amandinepoteter var godt og plettfritt.

– Men jeg synes dagens meny generelt er litt for fantasiløs. Litt for enkel, sa Pepper.

Inntrykket festet seg med dagens dessert. «Cremeux», hvit sjokoladepudding på myk kjeksbunn, kom med jordbær og søt, sesongriktig rabarbra. Søtt, godt og enkelt, til tross for et par litt umotiverte granbar. Peppers sjokoladeganache, en kompakt sjokoladekake, smakte nydelig med søt karamellis og bitter appelsinmarmelade og «curd», en tykk krem med appelsinsmak.

Den blide servitøren hadde vært veldig tilstede da de kom, men ettersom lokalet fyltes, ble hun noe mer fraværende og glassene tørre og tomme. Regningen kom på 2200 kroner for seks østers, to ganger tre retter, seks glass vin og kaffe.

Det føles som om Solsiden var dyrere før. Konkurransen langs fjorden er hardere, men beliggenheten er like fin og sjømaten fortsatt blant den beste i byen.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.