Tøyens nye treffpunkt

Tekst
Stilrent. Velsmakende, nynordisk mat til fornuftige priser gjør Norð & Natt til en ny attraksjon på Tøyen. Foto: Fartein Rudjord

Stilrent. Velsmakende, nynordisk mat til fornuftige priser gjør Norð & Natt til en ny attraksjon på Tøyen. Foto: Fartein Rudjord

Med strandurter skal bydelen bygges.

Fakta: Norð & Natt

Hagegata 22–24, Oslo
Telefon: 90 36 89 93
nordognatt.no

Meny ★★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★★
Totalt 23

Ambisiøs mat, fornuftige priser

Den lenge varslede tilhipstringen av Oslo-bydelen Tøyen har latt vente på seg, men nå er det skjedd ting. Salt og Pepper ruslet inn på gårdsplassen ved Tøyen­senteret, tidligere i beste fall åsted for kebab og tannhelse. På utestedet Postkontoret var topp­luene og tøynettene allerede langt nedi ettergjæret humleøl. Torget var fylt opp av noen trekonstruksjoner i krysningspunktet kunstinstallasjon og parkbenk.

Sjekk ut DNs søkbare restaurantguide her

– Det hele minner egentlig om Kødbyen, sa Salt med henvisning til Københavns forlengst vitaliserte meatpacking-distrikt.

Inne på senterets nye attraksjon, samlingspunktet Norð & Natt, anbefalte servitøren friskt i vei hvitvin:

– Vi har en god valpolicella fra Toscana.

– ... en hva fra Toscana? dristet Pepper seg.

– Nei, jeg mener fra Sicilia!

Presisjonsnivået – og de geografiske umulig­heter – var betegnende for et par senere viderverdigheter vedrørende vin, i en service som ellers var hjertelig, stolt, snakkesalig og nesten overivrig. Norð-kjeden er tidligere kjent for bakst, egenbrent kaffe og habile­ sandwicher. Nå har den entret den moderne, fanepregede kortreiste skandinaviske gastronomi.

 

Havsmak

De store nynordiske lokalene ble påstått å ha vært fulle tidligere på ettermiddagen, men nå begynte det å bli sent. Salt og Pepper nøyde seg med dagens treretter. På bordet kom – nesten i kjappeste laget – det restauranten kaller «Sjøbad», i realiteten en blåskjell­emulsjon med ulike skalldyr, crusty rekechips, hummermajones, hvitløk og strandurter.

– Dette er jo aldeles nydelig! sa Pepper.

– De rekene kan neppe være varmebehandlet?

Det smakte fabelaktig av hav, av natur. Retten, og dens presentasjon, var helt på nivå med det du kan bli servert på betydelig dyrere åndsfeller rundt i Norden. Balansert, innsmigrende, men ikke uten dette svimlende karakteristiske smaksbittet av skalldyr.

– Nyt de naturlige smakene! sa servitøren, som ellers ikke var redd for å dele innblikk i et visstnok godt arbeidsmiljø eller betraktninger rundt lokalpolitikernes handlingsplan, Tøyenløftet.

12

 

Coravin

Det skjuler seg andre triumfer i Norð & Natts meny. Restauranten besitter en såkalt coravin – denne revolusjonerende duppeditten som gjør at du kan servere vin fra flasker uten at de forringes av åpning. Stedet tilbyr således glass av samtlige kjellerviner.

Til Salts hovedrett, stekt lange, ville kelneren servere­ siste klunk fra en flaske av Benjamin Leroux’ gode meursault. Glasset ville kvalifisert som fullt nok på de fleste steder, men skulle her kun prises som et halvt. Sistnevnte viste seg teknisk vanskelig, og glasset ble strøket fra regningen i sin helhet. Svært sympatisk.

Langen kom med hummersaus, dillolje, en potetstappe med hvitløk, crispy kyllingskinn og Snøfrisk-krem tilsatt hasselnøtter. Retten var i seg selv strålende, men smaksbildet – preget av hummer og hvitløk – la seg for nær forretten. Mer helhetlig ble måltidet med Peppers andebryst akkompagnert av kaffesaus og det søtlige stinget fra løk tilberedt på tre måter. Anden matchet ypperlig med en ganske enkel barbera fra Malvirà.

– Det eneste som bekymrer meg, er at de vil for mye. Bistromeny, egenbrent kaffe, fine dining, cocktailbar, bakeri – hvordan skal de klare alt? sa Pepper.

Til desserten, en konfektkake med flere innsmeltede Valrhona-sjokolader, appelsin og solbær, ville servitøren teste to ulike viner. Her fungerte intens hetvin fra Veneto bedre enn søtvinen fra Mas Amiel. Desserten var en av de bedre Salt og Pepper har fått det siste halvåret.

Regningen endte på drøye 1700 kroner for to ganger tre retter, syv glass vin og kaffe. Da tipser man godt.

Med seg ut døren fikk Salt og Pepper en pose bakst som likevel skulle kastes, og dessuten en ny bydelsfavoritt.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner