Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ukomplisert godt

Tekst
Foto
Litt Disney. Imitasjonen av fransk brasseri er så komplett at det fremstår som klisjé – men det viktige er at det fungerer. Foto: Aleksander Nordahl

Litt Disney. Imitasjonen av fransk brasseri er så komplett at det fremstår som klisjé – men det viktige er at det fungerer. Foto: Aleksander Nordahl

Trender kommer og går. Brasserie France består.

Det glitret i speil, vinkjølere og glass. I passet lå brødkurvene klare fylt med gylden, sprøskorpet pariserloff.

– Det er ikke spesielt trendy, kommenterte Pepper.

Fakta: Brasserie France

Øvre Slottsgate 16, Oslo
Telefon: 23 10 01 65
brasseriefrance.no

Meny ★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★
Service ★★★★★
Pris ★★★★★
Totalt 23

Klassisk fransk

Brasserie France er en pastisj, en kjærlighetsfylt etterligning av et klassisk parisisk brasseri, med speil på speil for å gi illusjonen av størrelse, med stumtjenere og sjarmerende, slitte vogner til ost og dessert, og ikke minst små bord, plassert så tett at gjestene kan høre at Brasserie France er et sted nordmenn i stor grad tar med seg besøkende fra andre land til.

Men det er en grunn til at klassiske franske brasserier er blitt en mye imitert klisjé: De funker. Ande­lever og entrecôte er ikke trendy, men bare fordi noe ikke lenger er moteriktig, betyr ikke det at det ikke lenger er godt. Og det er deilig med en meny som er helhjertet tradisjonell.

Fett og godt

På Brasserie France er det løksuppe,­ snegler, skalldyrfat og god, gammeldags biff med pommes frites som gjelder. Menyen endrer seg lite fra uke til uke; til gjengjeld har restauranten også en dagens meny.

Andeleverterrine var som den skal være, tett, fet, smakfull og i følge med en krydret eplekompott og lett ristet brioche. Dagens forrett, spekeskinkeinnpakkede kamskjell med jordskokk, spinat og blomkål, var klassisk og smakfull, men spekeskinkeinnpakningen ga skjellene en litt mer gummiaktig konsistens enn de fortjente.

Salt og Pepper drakk vin på glass for å matche sine forskjellige matvalg uten å drikke for mye, og utvalget av vin på glass er anstendig – og fransk alt sammen.

Brasserie France er støtt så fullt at et bord har sitte­tid på 2,5 time, og den uniformskledde servicen gikk slag i slag. Selv lærlingene hadde profesjonell tyngde,­ og Salt og Pepper følte seg godt ivaretatt ettersom glass ble fylt og tallerkener byttet ut.

13

Intens smak

Dagens hovedrett, helstekt ytrefilet av okse servert med oksehaleragu i en østerssopp og en ekstremt smaksrik rødvinssaus, var et trygt og upåklagelig valg.

– Av og til trenger man noe som bare er ukomplisert godt, sa Salt, som spiste smørtunge badet i smør med følge av champignon, kapers og kokte poteter selv Ingrid Espelid Hovig ville vært stolt av.

Det er lett å gå på en smell med fri servering av Brillat-Savarin, Roquefort, makroner og miniporsjoner av det franske kjøkkens viktigste dessertklassikere, men Salt og Pepper bestilte både ost og dessert.

– Det er virkelig så deilig å ikke måtte begrense seg, sa Salt, som tok et bevisst valg om ikke å forsøke absolutt alt av oster. Ingen av dem som havnet på tallerkenen var for pyser, alt var velmodnet og vellagret og deilig sammen med syltede valnøtter og aprikosmarmelade.

Også i møte med desserttrallen kan det være klokt å redigere utvalget litt før det kommer på tallerkenen. Sitronterten var både for syrlig og for søt, konfektkaken for tørr. Men makronene! Sorbeten! For ikke å snakke om små, seige financiers, en slags mandelsukkerbrød.

– Men med tanke på alle dessertbuffetene jeg har sett på fine hoteller der alt ser lekkert ut, men smaker papp, må jeg si dette holder veldig høy standard, sa Pepper.

Prisen holder også mål: To ganger fire retter og åtte glass vin, kom på rett under 2400 kroner og føltes som en generøs pris for solid service, bunnsolid mat og en raushet du ikke ser så mange andre steder.

Brasserie France representerer til tross for sine 25 år på baken noe evig og uforanderlig. Ikke rart så mange trekker dit, enten det er for å ta en biff etter jobben, en romantisk aften eller underholde gjester fra utlandet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dine data på DN

DN er en del av NHST Media Group AS, som nå er ansvarlig for håndtering av dine data på DN. Vi bruker informasjonskapsler og dine opplysninger for å gi deg en sikker og god brukeropplevelse. Vi analyserer bruk for å kunne forbedre NHSTs tjenester, og for å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner