Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nytt og gammelt. Direktørboligen i Lakkegata har fått nytt liv som Vintage Kitchen. Restauranten og vinbaren er nostalgisk og moderne på samme tid.

Nytt og gammelt. Direktørboligen i Lakkegata har fått nytt liv som Vintage Kitchen. Restauranten og vinbaren er nostalgisk og moderne på samme tid.

Dansk, raust og deilig i direktørboligen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det er deilig og usedvanlig mettende å være gjest hos nyåpnede Vintage Kitchen.

Det lille, okergule murhuset foran det nye, ruvende Sundtkvartalet ved Akerselva kan minne om et solvarmt hus i Skagen. Heini Petersen, en av tre erfarne restauratører som står bak nyåpnede Vintage Kitchen, er dansk. I den nyåpnede restauranten og vinbaren i en fredet direktørbolig er det nettopp det vi forbinder med det danske, det lune og hyggelige, som slår imot oss. Ja, og så den intense lukten av trøffel.

Mer skal det bli

På dagtid går det i danske smørbrød. På kveldstid serverer vinbaren i første etasje småretter, mens restauranten i andre etasje byr på en fireretter til 655 kroner i tillegg til en liten à la carte. De mange valgmulighetene gjør Vintage Kitchen til et sted for mer eller mindre formelle anledninger. Her er man ikke nødt til å gå for en fastlagt fireretter. Men det ville vi.

Fakta: Vintage Kitchen

Lakkegata 55, Oslo

Telefon: 45 91 56 25

www.vintagekitchen.no

Meny ★★★★

Mat ★★★★★

Service ★★★★★

Miljø ★★★★★

Pris ★★★★★

Totalt 24

Mektig i direktørboligen

Etter luftig brød med to typer smør, ett av dem tilsatt tang, fikk vi fritert rilette, revet kalvekjøtt, toppet med steinsoppmajones. Godt, raust og mektig. Ganske betegnende for resten av måltidet, skulle det vise seg.

Kjøkkenet ligger åpent ut mot restauranten, kanskje litt for åpent for dem som blir sittende i det skarpe lyset. Gulvene har mønstrede fliser, på veggene er det mønstret tapet. En coffee table-bok om designeren Valentino i trappegangen virket nesten malplassert i et lokale som er gjennomført og nøysomt renovert, men likevel har beholdt sjarmen til et over hundre år gammelt hus.

Biter av spenstig, hvit kongekrabbe kom med søte nypoteter, syrlig beurre blanc og godt med dill.

– Her er det mye smør, sa Pepper.

– Og mer skal det bli, sa servitøren.

I glasset fikk de Granito Cru, en mineralsk og fruktig alvarinho. Et stykke perfekt pannestekt kveite var dekket av en elegant rødbetsalat. Den fyldige og syrlige hollandaisesausen smakte av trøffel, som også var revet raust over det hele. Det smakte himmelsk godt. De solide tallerkenene, innkjøpt på loppemarked, forsterket følelsen av å være hjemme på middag hos en omsorgsfull mor eller far som insisterer på at du skal bli mett. Dette er ikke et anemisk sted som serverer noe smått, grønt og fermentert fordi det er det som gjelder nå. I stedet virker det som Vintage Kitchen velger med hjertet og magen. Men dagens meny kunne med fordel vært gjort litt lettere. Vi var nesten for mette til å nyte neste rett: Indrefilet og en bit culotte av lam fra Nordfjord var rørende mørt, klassisk servert med rødvinssaus og bakt og kremet sellerirot. Til lammekjøttet hadde Vintage Kitchens sommelier og deleier, som har mange års bakgrunn i importbransjen, valgt en deilig spansk rødvin, A Torna dos Pasas, fruktig, mineralsk og med mye tanniner for å passe til det kraftige lammekjøttet.

Øl til øl

Desserten ble i tyngste laget etter et allerede mektig måltid: den danske klassikeren øllebrød, en slags grøt laget på rester av rugbrød og øl, servert med friske bringebær og en syrlig nyrsorbet. I glasset kom passende nok øl: Black Chocolate Stout fra Brooklyn Brewery. Kraftig, det også.

Med fire retter, vinmeny, aperitiff og kaffe ender man rundt 2700 kroner, men en kveld her kan lett gjøres rimeligere. I jungelen av nye spisesteder med strikte konsepter virker det forfriskende at Vintage Kitchen først og fremst ser ut til å ville servere god mat.(Vilkår)