Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

..og her er noen av Etnas beste rødviner

Tekst
Andrea Franchetti står bak vinhuset Passopisciaro, og noen av Etnas fremste viner. Foto: Ivar Kvaal

Andrea Franchetti står bak vinhuset Passopisciaro, og noen av Etnas fremste viner. Foto: Ivar Kvaal

Andrea Franchetti kom fra Toscana for å lage vin på nordsiden av Etna i 2002. Nå lager han noen av Sicilias beste rødeviner.

Passopisciaro er navnet på vingården som ligger i det kuperte og vulkanske landskapet, rett ovenfor den lille byen med samme navn. Herfra kommer Andrea Franchettis seks Contrada viner, fire av disse er nå tilgjengelig i spesialbutikkene. Med sin nyanserte og friske fruktkarakter støttet opp av mineraler, distinkt syre, og lange, innsmigrende tanniner, tillhører disse vinene Etnas toppsjikte.

Les også:Vulkansk vin-boom på Sicilia.

En Contrada er et avgrenset område - som oftest bestående flere små vinmarker. Hver Contrada er definert av sin eksposisjon, høyde over havet, mikroklima, og jordsmonn, som i Etnas tilfelle handler om asken og kvaliteten på lavaen som er brutt ned til dyrkbar jord over århundrer. Lavasteinen går fra svart til nesten gulaktig, avhengig av magmaens temperatur, struktur og hvor lenge det er siden det forårsakende utbruddet.

Contrada Guardiola ligger mellom 800 og 1000 moh, og er den største eiendommen hvor Passopisciaro har vinmarker dyrket med gammel nerello mascalese.  I tillegg dyrker de her chardonnay og petit verdot (sistnevnte går til vinen: Passopisciaro)

Contrada Rampante ligger 1000 moh i et område som består av mye lavasand. Herfra kommer noen av de mest aromatiske vinene fra nordsiden av Etna.

Contrada Sciaranuova ligger 850 moh, i et område med forholdsvis ny lava som nå består av grovkornet grus. Vinene har ofte en dypere frukt enn Rampante.

Contrada Chiappemacine ligger 550 moh, og er den av Passopisciaros Contradaer som ligger lengst vekk fra selve toppen av Etna. Her er  jordsmonnet en blanding av gammel nedbrutt lava og sandsten.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.