Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Smak av jul. Du kan leke med klassikerne hvis du vet hva du gjør. Her er ISMs juleversjon av Old Fashioned.

Smak av jul. Du kan leke med klassikerne hvis du vet hva du gjør. Her er ISMs juleversjon av Old Fashioned.

Lag Old Fashioned med pepperkakesmak til jul

Tekst

Vil du få varsel hver gang Erik Valebrokk publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Chris Grøtvedt fra ISM deler oppskriften på sin juledrink.

Dry Martini, Negroni, Old Fashioned … Chris Grøtvedt, mannen bak konseptbaren ISM i Oslo sentrum, elsker klassiske cocktails, men er ikke fremmed for å leke med dem.

– Gingerbread Fashioned er en drink alle kan lage hjemme, forteller Grøtvedt.

Fakta: ISM

Stortingsgaten 12, Oslo
barism.no

– Når det er sagt, er klassikere som Old Fashioned for så vidt de letteste å lage, men samtidig de vanskeligste å lykkes med. Jeg måler alltid kvaliteten på en bar ut fra hvordan klassikerne deres er. Er de vellykkede, vet jeg at jeg er i gode hender.

ISM består av to adskilte avdelinger: en hovedbar på bakkeplan hvor det serveres mer «normale» drinker og en speakeasy-aktig bar i kjelleren, der det er rom for eksperimentering og fremtidsrettede drinker, med et eget testkjøkken der det tidvis benyttes svært avanserte teknikker.

Ismer

På førjulstidens barmeny har Grøtvedt sammen med resten av teamet komponert drinker inspirert av Charles Dickens’ «A Christmas Carol», på norsk «En julefortelling». Menyen er delt inn i kategoriene «Ghost of Christmas Past», «Ghost of Christmas Present» og «Ghost of Christmas Future», med juledrinken Gingerbread Fashioned trygt plassert i nåtidskategorien.

Barnavnet ISM henspiller på ismer. Siden baren åpnet for et års tid siden, har temaet i baren oppe vært hedonisme, mens temaet i kjelleren har vært humanisme. På nyåret blir det minimalisme oppe og emosjonalisme nede. Julemenyen er imidlertid ikke basert på ismer.

Juledrink

– Selv om Gingerbread Fashioned kun serveres før jul, representerer den i stor grad hva vi står for, sier Grøtvedt.

– Vi er en bar som er veldig glad i klassikerne, men vi liker å gjøre dem med en twist iblant. Nå som det er høytid og kaldt i været, tenkte vi at det er perfekt med litt mer kryddersmak, og denne drinken er også ganske boozy og varmer kroppen. Vi har justert med ingefær i stedet for sukkerlake og tilsatt amontillado sherry for å bedre strukturen.

-
+

Gingerbread Fashioned

  • 50 mlbourbon
  • 10 mlamontillado sherry
  • 7.5 mlingefærsirup (gjerne Pain d’Epices fra Monin)
  • 2 dæsjer Angostura bitter
  • 2 dæsjer sjokoladebitter

Slik gjør du

  • Bland alle ingrediensene i et mikseglass med is. Rør i 30 sekunder og hell over i et tumblerglass med is. Pynt med en pepperkakemann.
  • Får du ikke tak i sjokoladebitter, kan du enkelt lage det selv ved å legge kakaonibs i Angostura bitter i to døgn. Tilsett i så fall fire dæsjer i stedet for to.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.