Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Highend Vatn er en kombinasjon av norsk og japansk drikkekultur

Tekst

Vil du få varsel hver gang Erik Valebrokk publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Signaturdrinken til NordØst er ikke umulig å lage hjemme, bare veldig krevende.

Nipp av Nippon. Ikke bare inneholder Highend Vatn japanske ingredienser i møte med nordiske, men de geografiske holdepunktene gjenspeiles også i cocktailens estetikk.

Nipp av Nippon. Ikke bare inneholder Highend Vatn japanske ingredienser i møte med nordiske, men de geografiske holdepunktene gjenspeiles også i cocktailens estetikk.

Barsjef Øyvind Lindgjerdet (29) på den kombinerte cocktailbaren/restauranten NordØst på Solsiden i Trondheim mener det ikke er noe i veien for at alle skal kunne lage hans signaturdrink, Highend Vatn. Han medgir riktignok at den er krevende, men slett ikke umulig.

– Highend Vatn er en kombinasjon av norsk og japansk drikkekultur med eksklusive produkter og råvarer, sier Lindgjerdet.

– Det er en veldig annerledes type cocktail med sake i fokus, noe som overrasker de fleste. Den er lett, frisk og fruktig, og er nydelig både å drikke på egen hånd eller som aperitiff før maten. Stamgjestene i baren elsker den, og stadig flere av restaurantgjestene oppdager den.

Fakta: NordØst

TMV-kaia 23, Trondheim

nordoest.no

NordØst er mest restaurant til lunsj og middag, men på kveldstid når matserveringen er over, forvandles hele lokalet til en diger cocktailbar, iallfall i helgene. Det handler hele veien om det nordiske i møte med det asiatiske, også på cocktailmenyen.

Lindgjerdet har vært her siden restauranten/baren åpnet i 2015 og har opplevd en spennende personlig og faglig utvikling som har ført frem til dagens barkart.

– Da jeg begynte, hadde jeg ikke jobbet så mye med asiatiske produkter, så jeg begynte å fordype meg i dette og utdannet meg til sake-sommelier. Jeg ble helt besatt av å lage cocktails med sake, forteller han entusiastisk.

Det er da heller ingen overraskelse at Highend Vatn inneholder sake, en Junmai Ginjo Sake, for å være presis.

Litt til. Det er med dyp konsentrasjon Øyvind Lindgjerdet lager signaturdrinken Highend Vatn.

Litt til. Det er med dyp konsentrasjon Øyvind Lindgjerdet lager signaturdrinken Highend Vatn.

– Ginjo Sake er et høykvalitetsprodukt brygget på høypolert ris hvor man fjerner minst 40 prosent av den ytre delen av skallet, slik at man sitter igjen med kjernen av riskornet, som stort sett er ren stivelse, sier Lindgjerdet.

Dette resulterer ifølge barsjefen i en aromatisk og delikat sake med et lett fruktig preg. Lindgjerdet vil fremheve det beste i saken, og benytter derfor en nøytral spritbase som norsk potetvodka.

– Aloe vera-vann er et morsomt produkt som spiller på lag med det fruktige i saken, og jeg balanserer drinken med malic acid, også kjent som eplesyre, noe som allerede finnes naturlig i sake. Vi bruker en saltvannsløsning laget på maldonsalt for å få mineralene i saken til å «poppe» litt ekstra.

Som garnityr bruker Lindgjerdet japansk kirsebærblomst – sakura – som er saltet og syltet i plommeeddik. Men mest av alt trenger du altså tålmodighet.

-
+

Highend Vatn

 • 3 clvodka (jeg bruker Vikingfjord)
 • 3 clginjo sake (jeg bruker Kizan Junmai Ginjo)
 • 2 claloe vera-sirup (se egen oppskrift)
 • 2 cleplesyreløsning (se egen oppskrift)
 • 0.25 clsaltvannsløsning

Aloe vera-sirup

 • 0.5 lvann
 • 0.5 laloe vera-vann
 • 1 kghvitt sukker

Saltvannsløsning

 • 1 lvann
 • 20 gmaldonsalt

Eplesyreløsning

 • 1 lvann
 • 20 gmalic acid (eplesyre)

Slik gjør du:

 • Røres på is og siles over i avkjølt cocktailglass. Pynt med syltet sakura.

Aloe vera-sirup:

 • Røres ut under oppvarming, finsiles og avkjøles.

Eplesyreløsning:

 • Om man ikke får tak i eplesyre, kan man også bruke sitronsyre (citric acid). Den er noe mindre potent enn eplesyre, så her anbefaler jeg å bruke 30 gram på én liter for å få en tilsvarende syre i drinken. Sitronsyre fås kjøpt i velassorterte matbutikker.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.