Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Rik historie. Det var apotek i de tradisjonsrike lokalene til Svanen i mer enn 100 år, og eier og daglig leder Yunus Yildiz tar arven på alvor.

Rik historie. Det var apotek i de tradisjonsrike lokalene til Svanen i mer enn 100 år, og eier og daglig leder Yunus Yildiz tar arven på alvor.

– Denne drinken skaffer oss stamgjester

Tekst

Vil du få varsel hver gang Erik Valebrokk publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Midt på Karl Johans gate ligger en av Oslos mest spennende nye cocktailbarer – i mer enn hundre år gamle apoteklokaler.

– Her om dagen fikk vi inn fire vålerengasupportere som ville ha øl, men da de skjønte at de var i en ordentlig cocktailbar, begynte de å bestille drinker etter den første ølen. Da de gikk noen timer senere, hadde de prøvd tre cocktails hver og håndhilste og takket pent for seg. Slikt får deg til å innse at du gjør noe riktig, forteller Yunus Yildiz, eier og daglig leder av Svanen, som åpnet dørene i januar.

Fakta: Yunus Yildiz

Svanen Karl Johans gate 13, 0154 Oslo
www.facebook.com/svanen.oslo/

– Vi må ikke være så pretensiøse i en cocktailbar at folk blir redde for å gå inn. Jeg synes det er på tide å få det hele litt ned på jorden igjen. Vi vil jo bare servere noe gjestene synes er godt, forteller Yildiz om filosofien bak Svanen.

Før han valgte å starte for seg selv, var han blant dem som startet og drev cocktailbaren Himkok til suksess, så Svanen er noe ganske annet.

Prepping

– Det betyr først og fremst at vi ikke nødvendigvis trenger å bruke veldig lang tid på å lage selve cocktailen. Mye hos oss ligger i preppingen. Vi bruker mange timer på det, men når vi så åpner baren, kan vi bruke tiden på å ta oss av gjestene og få en fin flyt i serveringen.

Det verneverdige lokalet huset opprinnelig et velkjent apotek som holdt hus her fra bygget sto ferdig i 1896 til 2014. En vinbar flyttet inn i noen få år, og nå er turen kommet til cocktailbaren Svanen.

Tikisommer. Tikidrinker er per definisjon friske og sommerlige, og Svanens nordiske variant er intet unntak.

Tikisommer. Tikidrinker er per definisjon friske og sommerlige, og Svanens nordiske variant er intet unntak.

Det gamle interiøret er intakt, og hyllene der det tidligere sto flasker med medisin er stadig i bruk, men nå til brennevin, likører og bittere. Romslige skuffer med skilt der det står ting som «Cortes Quercus» og «Flos Verbasci» benyttes nå til andre ingredienser og barutstyr, men det er fremdeles utstrakt bruk av urter i Svanens lokaler.

Nordisk tiki

Svanens signaturdrink er den friske Nordisk tiki, som Yildiz komponerte sammen med sine to barsjefer Marek Novák og Karel Varga.

– Det er en drink som skaffer oss stamgjester. Den er veldig balansert og frisk og henvender seg til de mange nordmenn som har lagt sin elsk på mojito og caipirinha, men som vil ha noe nytt. Det som gjør den til en tikidrink, er ananas og forskjellige krydder, som vi blander i en falernum, mens akevitten gir den et nordisk preg.

Et dryss av limestøv pynter drinken, og det er et eksempel på Svanens tanker om bærekraft.

– Vi kaster ikke restene av limeskall, men tørker det og maler det til støv. Sånne ting er helt avgjørende for oss. Her sorterer vi all søppel rett i baren og gjenbruker alt vi kan, forteller Yildiz og viser oss kartonger som står skjult bak baren for knust glass, plast, papir og matrester.

-
+

Nordisk Tiki

 • 35 mlakevitt (Svanen bruker Lysholm no. 52)
 • 40 mlhjemmelaget falernum (se oppskrift)
 • 15 mlferskpresset lime
 • 2 dæsjer angostura bitters
 • et dryss med limepulver (se fremgangsmåte)

Falernum

 • 500 mlBacardi Carta Blanka
 • 2 stkananas
 • 300 gfersk hakket ingefær
 • 1 ssingefærpulver
 • 1 ssrevet muskatnøtt
 • 1 sskanel
 • 2 geinebær
 • 250 mgkokt vann
 • 500 gfint sukker
 • 1 lsukkerlake
 • 200 mlSt.Hallvard-likør
 • 350 mlMalteser

Slik gjør du:

 • Rens og hakk ananasen i biter og mos i blender sammen med 200 ml vann. Etterpå blander du 250 g kokt vann med 500 g fint sukker i en kasserolle og har i ananasblandingen ufiltrert. Rør til sukkeret har løst seg opp. Ha blandingen over i en stor sous vide-pose sammen med de øvrige ingrediensene (bortsatt fra sukkerlake, St. Hallvard og Malteser). Det kokes sous vide i en time på 55 grader. Sil gjennom en finmasket kjøkkensil og igjen i en såkalt «superbag» (kjøpes i velassorterte kjøkkenbutikker eller på nett). Ha i St. Hallvard, Malteser og sukkerlake, rør og ha i kjøleskapet.

Limepulver

 • Dehydrer limeskall som du maler i en kaffekvern.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.