Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik lager du Ylajalis svele

Tekst

Even Ramsvik tar med svela til sin neste restaurant. Mens du venter kan du lage mesterkokkens svele hjemme.

Hvor ferden går videre etter Ylajali, vet ikke Even Ramsvik riktig ennå. Én ting er han likevel sikker på: Svela må med videre til en ny restaurant. Myk, varm, søt, salt, stekt, syrlig. Svela er en enkel sjel, og har aldri vært noe festmåltid.

Kokk: Even Ramsvik<br>Sted: Ylajali

Kokk: Even Ramsvik<br>Sted: Ylajali

Det er tvilsomt at noen andre Michelin-kokker har servert den. Men det er så mye følelser og historie knyttet til den tykke pannekaken. Det er kaffekos og fergemat. Selv Nesodden-fergen selger svele nå. Den har bredd seg fra Sunnmøre utover landet. Og når gjestene tror de er mette på Ylajali, da kommer svela inn sammen med en duft av peisbål.

– Det er den siste desserten etter de andre som er mer lette og friske. Da kommer svela, nesten som spikeren i kisten. Som et smell, sier Even Ramsvik.

 

Trøstesvele

Om det var fergematen som senket fotballaget Ørskog Idrettslag på Sunnmøre skal ikke slås fast for sikkert. Men hver gang vesle Even Ramsvik og kameratene satte seg på fergen på vei til en av bygdene i nærheten for å spille kamp, måtte det spises svele. Alltid på vei ut, og alltid på vei hjem.

– Vi tapte bestandig med et tosifret tall, sier Ramsvik.

Etter nok et sviende nederlag kunne det bli tomt på overfarten, og skuffelsen var nesten større over å tape svelekampen enn fotballkampen. For sånn fungerer kanskje svela også, som trøstemat. ylajali.no

 

Oppskrift på svele

10–12 stk.

◆ 3 egg
◆ 120 g sukker
◆ 300 g mel
◆ 12 g natron
◆ ½ ts hornsalt
◆ 10 g salt
◆ 480 g kefir

▶ Pisk egg og sukker til eggedosis.
▶ Bland det tørre og rør inn i eggedosisen.
▶ Bland inn kefiren og la røren svelle i to–tre timer.
▶ Stek på tørr takke, eventuelt med et bitte lite lag av matolje, eller stek i smør i panne.
▶ Svelene er gode med mye forskjellig tilbehør, for eksempel ristede nøtter og salt karamellsaus, med godt smør og god brunost, eller med sviskegrøt med god rømme eller pisket krem.

Les mer om mat og vin på Smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.