Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik lager du Plahs friterte uer

Tekst

Heldige gjester får fritert uer på Plah.

Kokk: Terje Ommundsen<br>Sted: Plah

Kokk: Terje Ommundsen<br>Sted: Plah

Uerfangsten er ustabil. Denne dagen, for eksempel, var det høyst usikkert om det kom til å dukke opp en uer i Terje Ommundsens kjøkken i Oslo. Heldigvis kom den med toget fra Danmark i rette tid.

I Norge er den bare tillatt som bifangst til annet fiske, det er derfor den røde fisken bare dukker opp i diskene ved gyldne anledninger. Er det tomt for uer hos Plah, friterer de havabbor i stedet. Godt det også, men ikke like stilig som uer med sine spisse finner og flotte farge.

 

Duftrus

– Å fritere er en tradisjonell måte å tilberede fisk på i Thailand. På Plah blander vi europeiske og asiatiske ­teknikker, men smakene skal være autentiske av thaimat, sier kjøkkensjef Ommundsen.

Ikke alle restaurantkjøkken lukter godt, men over Plahs arbeidsbenker svever en berusende duft av sitrongress, ­koriander, ingefær og lime. Når kokkene rister chili for å lage sitt eget chilipulver, hoster alle som jobber der.

– Jeg reiser til Thailand en til to ganger i året for å få nye ideer. Hver gang oppdager jeg noe nytt, sier Terje Ommundsen.

plah.no

 

Oppskrift på Plah tot sam rot

◆ 1 hel uer, cirka 1 kg ◆ 1 ss salt ◆ 2 ss tapiokamel ◆ olje til fritering

Chilisaus:
◆ 2 korianderrøtter ◆ 4 sjalottløk ◆ 2 hvitløkfedd ◆ 5 store chili uten frø ◆ Litt stekeolje ◆ 3 dl palmesukker ◆ 4 ss fiskesaus ◆ 1 dl tamarindvann ◆ 1 dl vann

▶ Sausen: Mos korianderrot, løk og chili i en morter til en grov pasta. Fres blandingen godt i en kjele med litt olje og tilsett palmesukker, fiskesaus, tamarindvann og vann. Kok i 15 minutter.

▶ Fisken: Skrap av skjellene og rens for innvoller, blod og gjeller. Skyll og tørk godt. Lag dype snitt på skrå over fileten på begge sider. Salt fisken og vend i tapiokamel. Friter den i wok eller kjele på meget sterk varme i cirka tre minutter. Ta opp og la hvile noen minutter. Friter den igjen til fisken er gylden og sprø. La hvile litt før servering. Server med mye frisk koriander, en salat av tynne mangoskiver og chili, ris og chilisausen.

Nok til to personer

Les mer om mat og vin på Smak.no

Se også:
FOLKEGOURMET: Med Nedre Foss gård ønsker Nevzat Arikan å samle hele Oslo.
HELLSTRØM: Eyvind Hellstrøm måtte til København for å finne den beste franske tartaren.
CELEBER KOST: Kjendisenes dietter gjør deg ikke nødvendigvis slank.
SIGNATURRETTEN: Oppskriften på Plahs friterte uer.
MITT KJØRETØY: Jenny Skavlan bruker hjelm, men husker ikke alltid hvor hun satte fra seg sykkelen.

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.