Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik lager du Fabels bressert svinebog

Tekst

Kokk: Henrik Svensson & Lars Gulbrandsen Sted: Fabel

Kokk: Henrik Svensson & Lars Gulbrandsen Sted: Fabel

Fredrikstad har fått sitt litteraturhus, og med det spisestedet Fabel, vakkert beliggende ved Glomma.

– Det er mange damer her, sier eier Lars Gulbrandsen og ser fornøyd ut.

Han setter også pris på journalistene, som har sitt institutt i toppetasjen.

– Ja, det er trivelig med journalistene. De spiser. Og drikker, sier han.

Gulbrandsen står ofte på kjøkkenet selv, sammen med kjøkkensjef Henrik Svensson. Sammen klekket de ut den store, i mer enn én forstand, suksessen på menyen: bresert svinebog inspirert av koreansk kjøkken.

 

Lang koketid

Svinebogen breseres i ovn i nesten ett døgn, i svinekraft smaksatt med ingefær, hvitløk, sitrongress og chili. Så hviler bogen, før den varmes opp og grilles til den får sprø svor på toppen.

Når kjøttstykket kommer ut til de sultne gjestene, har den topping av koriander, chili og limebåter, samt et rik- holdig garnityr. Gjestene får hver sin matpinsett og kan dra supermøre kjøttbiter ut av bogen.

– Folk deler og koser seg med maten, sier Svensson.

I helgen går det gjerne 70 porsjoner. Gjestene blir sittende i timevis og tenker ikke på bok, bare bog. 
fabel.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fakta: Svinebog

Sabayonne
En svinebog på 4–5 kg
Raust med salt
Svinekraft
Ingefær
Hvitløk
Sitrongress
Chili
Soyasaus

Salt bogen godt i 24 timer først. Skyll av saltet og legg bogen i et stekefat.

Hell på godt med svinekraft smaksatt med sautert ingefær, hvitløk, sitrongress og chili i bunnen av fatet. Dekk tett med aluminiumfolie. Stek på 120 grader i 18 timer.

Kjøl av bogen til den skal serveres. Ved servering, varm den på 120 grader i to timer. Grill deretter i ovnen under grillelement til svoren popper, omtrent som ved ribbesteking. Følg med, så den ikke brenner seg.

Ha på en glace av soya, ingefær, hvitløk og chili. Topp med mye frisk koriander, limebåter og chili. Server med tilbehør som kimchi (koreansk, fermentert kål), aioli, safrandressing, tomatsalsa, mangochutney, isberg­salat og yakisobasaus – eller finn på det du synes er godt.

Nok til 6–8 personer