Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik lager du Maaemos østers fra Bømlo

Tekst

På Maaemo blir østers til majones.

Kokk: Esben Holmboe Bang<br>Sted: Maaemo

Kokk: Esben Holmboe Bang<br>Sted: Maaemo

Fra Michelin-himmelen drysser stjernene over Maaemo. I sjøen i Bømlo ligger østersene og vokter sin lille muskel. Når de er spisestore, tas de opp og sendes i ekspressfart til en av Nordens aller beste restauranter. Her forvandler kokkene det stumme skjellet til en rett som gjestene er gærne etter; en majoneslignende emulsjon med dillsaus og blåskjellgelé.

– Vi fornyer oss hele tiden på Maaemo, men så er det noen søyler vi støtter oss på. Østersretten har vi hatt siden vi åpnet, sier Esben Holmboe Bang.

Og østersene har hele tiden stammet fra Bømlo, øyriket i det sørlige Hordaland.

 

KJØTTFULL

– Hva er så spesielt med østersen fra akkurat Bømlo?

– Østers har denne skarpe smaken og den myke munnfølelsen. Og østersen fra Bømlo har en spesielt superstram smak og en spesielt rund og kjøttfull finish, en perfekt miks.

– Hvorfor får den det?

– Det er vel klimaet og vannet. Som med vin, når omgivelsene og terroiret ligger til rette for det, tenker jeg, sier Holmboe Bang.

Østerskjøttet blir brukt som en eggeplomme i Maaemos sjømajones og så er det varm saus til det kalde.

maaemo.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fakta: Østers fra Bømlo

Østersemulsjon
145 g østerskjøtt
20 g hvitvinseddik
450 g nøytral olje

Bland østerskjøttet og eddik i en blender og tilsett oljen litt og litt til den ligner en majones.

Saus
100 g østersjuice
200 g kremfløte
300 g renset dill
400 g nøytral olje

Miks dill og olje i en thermomikser på 60 grader i åtte minutter, eller varm opp dill og olje i en gryte og kjør i en blender. Filtrer gjennom kaffefilter. Varm opp kremfløten, tilsett østersjuicen og splitt kremen med dilloljen.

Blåskjellgelé
500 g blåskjellkraft
16 g hvitvinseddik
2 g salt
3 ½ g agaragar

Kok kraft, eddik og salt i tre minutter. Tilsett agaragar. Sil væsken og hell i en passende bakk. Geleen skal bli circa én centimeter tykk. La stivne.

Server østersemulsjonen og blåskjellgelé med varm saus.

15 serveringer