Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik lager du Teatergrillens Toast Skagen

Tekst

Smørbrødet til Teatergrillen i Stockholm har vært på menyen siden 1950-tallet.

– Ingmar Bergman var her jevnlig. Han hadde sitt eget bord. Kungen og Silvia også, forteller Peder Andreasen, kjøkkensjef på Teatergrillen – en restaurant der man møtes for atmosfæren, såvel som maten, der celebriteter kan snakke uforstyrret i de intime båsene.

Kokk: Peder Andreasen<br>Sted: Teatergrillen

Kokk: Peder Andreasen<br>Sted: Teatergrillen

Interiøret fra 1968 er nærmest intakt; bord med hvite duker omkranset av runde sofaer i rød plysj, i et lokale dekorert med teatermasker og harlekinfigurer. Maten er en kombinasjon av svensk husmannskost og fransk raffinement, introdusert av kokkelegenden Tore Wretman. 

Han hadde jobbet på mondene Maxim’s i Paris da han vendte tilbake til Sverige etter krigen. 29 år gammel kjøpte han restaurant Riche på Birger Jarlsgatan i Stockholm og skapte deretter søsterrestauranten Teatergrillen i samme hus. Stedet ble raskt populært blant teaterfolk med beliggenhet rett ved Dramaten, og andre jetsettgjester fulgte etter. En dag på 1950-tallet var det altså at signaturretten Toast Skagen fant veien ut av kjøkkenet første gang.

– Sannheten er at det var Karin Chädström som begynte å lage Toast Skagen, her på kjøkkenet, sier Peder Andreasen.

På tallerkenen ligger en myk kule av grovhakket reke, majones, dill og pepperrot, med smørstekt loffskive til – en svensk klassiker.

Peder Andreasen fortsetter å lage mat i Tore Wretmans ånd. For den som er innom en lørdag kveld, kan ekte svensk party oppleves. Da kjører vinkelner og tv-personlighet Anders Timell i gang nattklubbstemning i de røde plysjsofaene. teatergrillen.se

-
+

Toast Skagen

  • 400 ghåndpillede reker av beste kvalitet
  • 1 dlmajones
  • 0.5 saften av 1/2 sitron
  • 1 ssferskrevet pepperrot
  • 50 gkalixløyrom
  • salt
  • dill
  • 4 skiver formloff
  • smør

Slik gjør du

Rens rekene, eventuelt la dem dryppe av seg overskuddsvæske/klem ut om du velger ferdigpillede. Hakk rekene grovt. Bland med majones, hakket dill, ferskrevet pepperrot og sitronsaft. Smak til med salt.

Rist loffskivene i panne med smør. Legg opp en kule skagenrøre på hver tallerken, ha en skje løyrom på toppen og pynt med sitron og dillkvast. Server toasten ved siden av.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.