Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik får du saftige spareribs

Tekst
Ferdig grillet. Sausen har tyknet og kleber seg fint på oversiden av de gyldengrillede ribbene. Kjøttet er saftig og har god røykaroma, og det er ikke noe svidd smak av for søt saus. Saus som er til overs serveres til ribbene.

Ferdig grillet. Sausen har tyknet og kleber seg fint på oversiden av de gyldengrillede ribbene. Kjøttet er saftig og har god røykaroma, og det er ikke noe svidd smak av for søt saus. Saus som er til overs serveres til ribbene.

Sommerens spareribs skal være saftige, spicy og med god grillsmak. Even Ramsvik lærer deg kunsten.

Grillfantaster har ofte spareribs på toppen av favorittlisten. Men de amerikanske ribbbene kan fort bli en søtladen affære med svidd saus utenpå og kaldt kjøtt inni, hvis man ikke behersker kunsten. Med Even Ramsviks metode får du glade ribbegjester som bare vil ha mer. Kjøp rikelig! Som oftest må du til slakter, eller en god kjøttdisk. Det kan være lurt å bestille. Spareribs er det samme som tynnribben vi spiser til jul, men uten svor.


Skal man koke ribbene i marinade først?

Nei. Noen oppskrifter sier du skal marinere kjøttet et døgn, legge det i en kjele, tilsette vann og koke det hele inn, deretter grille kjøttet. Andre sier du skal marinere kjøttet, og legge ribbben på grillen til den er gjennomstekt etterpå, og servere BBQ-saus ved siden av. Men man får ikke særlig mye smak ut av en slik marinering, og det er smør på flesk å lage både saus og marinade. Det vi vil ha, er god kjøttfylde, en ren grillsmak og røykaroma, med en god saus som henger fint.

Så hva gjør jeg da?

Even Ramsvik sier du ikke skal marinere, men koke kjøttet, deretter grille på god varme på begge sider, og legge sausen kun på oversiden mens du ettergriller med lokk på kald sone. Kok altså kjøttet i godt, saltet vann til det er mørt. Det beste er å gjøre dette i så god tid at du rekker å legge kjøttet i kjøleskapet, slik at det får satt seg. I mellomtiden lager du sausen.

Hvordan blir BBQ-sausen best?

Kokken liker hint av asiatiske aromaer, men det skal også være klassiske tex-mex- smaker av røyk, chili og tomat. Chipotle, en røyktørket jalapeño, får koke med sausen. Noe sødme skal det også være, men ikke for mye. Dersom du kjøper ferdig marinerte spareribs i vakuumpakke, får du som regel en altfor søt marinade/saus. Å legge dette på grillen er å be om kalde ribber, med svidde, bitre smaker utenpå og mulig brannslukking underveis. Du kan eventuelt skylle og tørke av marinaden, grille ribben og legge på din egen saus.

Hvordan grilles ribben?

Del grillen i en varm sone med grillkull, og en kald uten kull. Ta helst kald, kokt ribbe fra kjøleskapet – da frynser ikke kjøttet seg så lett på risten, og grill på høy temperatur til du har en god, brun overflate på begge sider. Legg ribben over på kald sone, og smør et tykt lag BBQ-saus på toppen. Ha på lokket og la ligge i rundt 20 minutter, så alt blir gjennomvarmt og du får en god røyksmak.

Råvarer
En liten løk
En chipotle
¼ rød chili
Sitron eller lime
1 dl soyasaus
5 solmodne tomater
1 ½ ss finhakket ingefær
1 ss honning, akasie eller annen nøytral
1 ½ ss sukker
Litt tabasco
Tre fedd hvitløk, finhakket
Spareribs (beregn 2 ribber per snute)

Trinn for trinn

1. Kok ribbene

Ha ribbene i en kjele, og ha i godt saltet vann så det dekker kjøttet. Kok i halvannen time til kjøttet er mørt. Avkjøl.

 

2. Mos tomater

Skjær tomatene i grove biter, og mos dem deretter med en stavmikser eller kjøkkenmaskin.

 

3. Lag saus

Fres hakket løk, ingefær, hvitløk og chili i litt olje i en kjele. Tilsett honning og sukker og fres videre. Legg i en hel chipotle. Ha i soyasaus og moste tomater, og la sausen putre til den tykner, men ikke reduser for mye, da blir den for søt. Jevn heller med maisenna hvis du er fornøyd med smaken, men vil ha mer fylde. Fisk ut chipotlen. Smak til med salt, pepper, sitron og tabasco. Ta halvparten av sausen og mos med stavmikser, bland dette til slutt med den andre halvparten, så får du en fin miks av slett saus og biter.

 

4. Grill ribbene

Del grillen i varm og kald (uten kull)sone. Pensle ribbene med litt olje, ha på salt og pepper. Når kullene er grå og glødende, legg ribbene på varm sone og grill på begge sider til de har god farge.

 

5. Ha på saus

Legg ribbene over på kald sone. Ha godt med saus på oversiden av ribbene, den uten sener.

 

6. Sett på lokk

Legg lokk på grillen. Ribbene skal bli gjennomvarme og få god røyksmak. Når sausen har tyknet, er spareribsene ferdige (rundt 20 minutter).

 

Servering

Ribbene serveres som de er, med resten av sausen. Kjøttet skal ha hovedrollen, men coleslaw og grillet mais kan være tilbehør. Kaldt øl eller Riesling med restsødme bør stå på bordet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.