Året er 1996. Stedet er Champagne. I denne sprudlende vinregionen nord i Frankrike har druene fra det som skal vise seg å bli en av de mest sagnomsuste årgangene noensinne, nettopp kommet i hus.
Hos champagnehuset Charles Heidsieck eksperimenterer deres berømte kjellermester Daniel Thibault med en ny blend. Det legendariske huset, som ble startet i 1851 av mannen som fikk tilnavnet «Champagne Charlie», har sett sine beste dager.
Men kjellermester Thibault elsker å gå sine egne veier, så chardonnaydruene fra en av de 120 landsbyene huset kjøper fra, blandes dette året med rundt 20 prosent perfekt modne pinot noir-druer og gjemmes. Og på grunn av Heidsiecks klokkertro på de champagnene de allerede lager, ser denne aldri dagens lys der den var gjemt i champagnehusets dype og kjølige kalkkjellere.
Ikke før nå.
Magiske bobler
En duft av nytoastet brioche, voks og modne epler med et hint av lakris og ... Ingenting dufter som en moden champagne, og veldig lite smaker som en. Denne nøtteaktig og fyldig, konsentrerte og spenstige fruktkarakteren som fyller munnen avbrutt av den umiskjennelige 1996-nerven og syrestrukturen som man så altfor sjelden opplever.
– Jeg var ikke i tvil da jeg smakte vinen for første gang, sier Ole Martin Alfsen.
Mannen som for de fleste er kjent som kokebokforfatter, kokk og dømmende kjøkkensjef i «Firestjerners middag», har også flere viner på markedet i Norge.
– Etter å ha smakt meg igjennom flere av champagnehusets viner i Champagne, fikk jeg tilsendt en flaske av denne til Norge med en lapp fra kjellermesteren der det sto: «Jeg tror du vil like denne.»
– Det er jo veldig moro at jeg får muligheten til å lansere en champagne fra dette strålende året, 21 år etter at den ble laget.
Første gang
Champagnehuset selv har aldri tidligere gjort noe lignende. Da deres kjellermester siden 1998, Thierry Roset, plutselig døde i en alder av 55 år høsten 2014, etterlot han seg en rekke eksperimenter fra ham selv og hans forgjenger Thibault, som også døde 55 år gammel.
Ingen av deres små prosjekter fikk plass i husets portefølje, som består kun av fem viner.
– Klart vi kunne ha sluppet vinen selv, men det er bare 5000 flasker, og det blir for lite for oss. Når Ole Martin Alfsen foreslo å gjøre noe sammen, tenkte vi hvorfor ikke, sier Stephen Leroux, Charles Heidsiecks administrerende direktør.
Fredag 3. november slippes noen tusen flasker av champagnen i Vinmonopolets bestillingsutvalg.
Navn: Charles Heidsieck Special Edition for OMA Vintage Brut 1996
Produsent: Charles Heidsieck , Champagne , Frankrike
Pris: 549,90 Varenummer: 7935401 Utenfor sortiment, Importør: Chaeos Wine & Spirits AS
Dufter av voks, autolyse, lakris honning og modne epler. Sammensatt med en begynnende modenhet på smak med en fintunet nerve og konsentrasjon. Moden, balansert og lang fyldig utgang. Nydelig balanse. Et røverkjøp. MB
Andre champagner som slippes i morgen på Vinmonopolet: (Vilkår)