«MAAEMO»
Esben Holmboe Bang
Cappelen Damm, 2017
Norge har én trestjerners restaurant, og som seg hør og bør har kokken, sjefen og selveste Esben Holmboe Bang gitt ut bok om sin mat og om sine tanker – et praktverk som kan ligge lett synlig når gjestene kommer til middag.
På menyen? Smørisen, selvsagt, selv om drømmen om Pacojet, den maskinen som gjør alt frossent om til fløyelsmyk iskrem og koster 46.000 kroner, forsvant med forskuddene for den nye Tesla model 3.
«NY NORSK MAT»
Even Ramsvik
Press, 2017
Even Ramsvik, kokken fra stjernerestauranten Ylajali, har gitt ut bok – riktignok en stund etter at restauranten stengte dørene og Ramsvik ble med i kokkekollektivet med det kokende navnet Lava.
År som konkurransekokk og nå coach i Bocuse d’Or, betyr ikke at Ramsvik bare lager pen mat dandert over store sølvspeil. Nei da, kokken er opptatt av naturen rundt seg, og oppfordrer alle å komme seg ut i skogen, i fjæra eller bare på en kjapp fisketur.
Mens man venter på Ramsviks neste stjerneeventyr, kan man gi bort «Ny norsk mat» til en venn og inviter seg selv på middag.
«SURDEIG»
Casper André Lugg og Martin Ivar Hveem Fjeld
Vigmostad Bjørke, 2015
En idéhistoriker bosatt på 35 kvadratmeter på Bygdøy hadde brødbaking som hobby. Etter at voldsomme tilstander i butikken Mølleren Sylvia oppsto som følge av for mange brødhungrige surdeigsfantaster og altfor få brød, kom han frem til at hobbyen nå kunne ta steget ned i sentrum. Nå har han åpnet bakeriet Ille brød i Oslo.
Hei for et brød han baker, og hei for en bok det er. Bilder av følsomme gutter med manbun som lukter på brød og kunstneriske fotografier av duvende kornåkre underbygger den generelle følelsen av at det er surdeig og håndverksbrød som gjelder.
«ON FOOD AND COOKING»
Harold McGee
Hodder & Stoughton, 2004
Den store helten i kjøkkenverdenen, mannen som skaper oversikt i det totale kaos, han som kan gi deg svarene på spørsmålene du alltid har lurt på, men aldri har turt stille.
Selv om boken er skrevet i 1984 er den fortsatt like aktuell. Boken var avgjørende for utvikling av kokekunsten og kunnskapen til engelske helter som Heston Blumenthal og Jamie Oliver.
Verket kommer i stadige oppdateringer, og er en bok man kan trekke frem når diskusjonen om hvorvidt det går an å koke bønner lenge uten at de sprekker, trekker ut i de sene nattetimer.
«GASTRONOMI – TIL BORDS MED HISTORIEN»
Av Henry Notaker
Aschehoug, 1987
Denne boken var tidlig ute med god historiefortelling om opprinnelse av det vi spiser og om det vi har sluttet å spise. Perfekt bakgrunnsmateriale til anekdoter du kan slenge over bordet i familieselskap – som historien om den for lengst utdødde rotisserihunden som levde på den tiden alt kjøtt man spiste enten kom kokt eller stekt på roterende spyd.
I glasset? Norsk drikkekultur; potetsprit og maltet brygg.
«MODERNIST BREAD – MODERNIST CUISINE»
Av Nathan Myhrvold og Francisco Migoya
The Cooking Lab, 2017
Til brødbakeren og ingeniøren som har alt: En bok (egentlig 5 bind) som forklarer alt om brød. 1300 eksperimenter har de gjort. De knuser også mange myter i boken som er på 2600 sider og veier like mye som en Kenwood kjøkkenmaskin.
For den som gjerne vil arrestere surdeigsfantaster på hva som egentlig skjer i deigen, så er dette boken. Bare husk å ta med sekketralle til postkontoret – eller bestill levering på døren.
«STOR KOKEBOK FOR STØRRE OG MINDRE HJEM»
Av Henriette Schønberg Erken
Familieforlaget, 2011
Ingenting sier reflektert matentusiast og matsvinnbekjemper som en førsteutgave av denne boken. Erken er selve gudmoren og ridderen av norsk kjøkkenundervisning. Her finnes gamle, gode klassikere, det kan serveres mat som bortimot har forsvunnet fra middagsbordet – samtidig som det er mulig å være feminist på samme tid.
Verden blir et bedre sted med mindre lån i banken, flere glass med syltede plommer på hyllen og mindre matavfall under vasken. Garantert.
«DEN STORE KJØTTKOKEBOKA»
Av Andreas Viestad
Cappelen Damm, 2015
Det blir ikke jul uten en bok av Andreas Viestad, matskribenten og kokebokforfatteren med egen fanklubb i USA. Gå for den nye klassikeren: «Den store kjøttkokeboka». For den som er usikker på hva en nyretapp er, eller hva grisen egentlig er fylt med, er ikke boken bare en aha-opplevelse i anatomi, men også en kilde til mange nye smaker.
Det er røft med nyrer og lever i starten, men det blir bedre, jeg lover!
«THE FAMILY MEAL: HOME COOKING WITH FERRAN ADRIÀ»
Av Ferran Adrià
Phaidon, 2011
Verdens mest innflytelsesrike kokk på 2000-tallet, Ferran Adrià, har gått helt over til å utvikle nye digitale databaser på et stort matsenter der hans tidligere restaurant El Bulli lå. Alle oppskriftene de noen gang brukte ligger der.
Det er noen år siden El Bulli stengte, restauranten som tok hevd på terminologien teknoemosjonell matlaging – eller molekylær gastronomi, som lekfolk kalte det. I denne boken er algenater – stoffer utvunnet av alger som brukes til geléfisering, fortykning, skumming og andre ing-er til endring av tekstur og form – helt fraværende. Her er det middager som står i sentrum – familiemiddager.
Det er både enkle og kompliserte retter som kan serveres til to eller til 100, med trinn for trinn-bilder som kan få de fleste til å føle seg som en mesterkokk.
- (Vilkår)