Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kvinnfolk på kjøkkenet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Benedicte Ramm publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Kokeboken «Kvinnfolk» er resultatet av seks år med utkledning og matlaging.

Holder høyden. Klaudia Iga Pérès og Marianne Pfeffer Gjengedal har kledd seg ut som 14 historiske kvinneskikkelser og laget kokebok med maten de tror de spiste.

Holder høyden. Klaudia Iga Pérès og Marianne Pfeffer Gjengedal har kledd seg ut som 14 historiske kvinneskikkelser og laget kokebok med maten de tror de spiste.

– Det blir en heidundrende lanseringsfest, sier Marianne Pfeffer Gjengedal (37).

– Vi skal gå i korsetter og ha skyhøy kake fra Marie Antoinettes tid. Vi kjører ikke noen lav profil.

Marianne Gjengedal og Klaudia Iga Pérès har gått all in i arbeidet med kokeboken «Kvinnfolk»: De har kledd seg ut som 14 berømte kvinner fra historien, og laget mat inspirert av dem, til ære for dem. Fra Marie Antoinette til Björk, via Marilyn Monroe og Astrid Lindgren.

– Vi har valgt kvinner som har en kjærlighet til mat, men først og fremst kvinner vi har en kjærlighet til. Eller til tidsepoken de representerer, sier Gjengedal.

Fakta: «Kvinnfolk»

Kokebok av Marianne Pfeffer Gjengedal og Klaudia Iga Pérès

gyldendal.no

Lopper og tobakk

Gjengedal jobber som matstylist, mens Pérès er matfotograf. Ideen til prosjektet fikk de da de møttes på en jobb og fant ut at de ville gjøre noe på kunstneren Frida Kahlo.

– Vi ville gjøre en tolkning, som en hyllest til henne. Pleie henne litt som en god venninne. Idet vi hadde gjort den serien, kjente vi at å, nå har vi gjort noe spennende.

En rekke portretter av dem utkledd som kjente kvinner, fulgt av matoppskrifter, ble trykket i bladet Maison Mat & Vin. Etter hvert så de at de hadde starten på en bok. Den har de jobbet med i seks år.

De har saumfart loppemarkeder etter kostymer, reist til Kongsvinger og Warszawa for å låne rekvisitter. Stirret på Youtube for å finne ut hvordan man lager geisha-frisyrer og 1920-talls frisyre til Coco Chanel. Undersøkt hva slags tobakk som fantes på Oda Krohgs tid.

– Det er ikke en ren biografi. Vi er to kunstnere som har tolket kvinnene, sier Gjengedal.

Hun har en master i kunstfag fra Kunsthøgskolen i Oslo, Pérès har master i kunst fra akademiet i Warszawa.

La dem spise. Charlotte Russe-kaken er like overdådig som dronning Marie Antoinette av Frankrike, en av 14 historiske kvinner forfatterne har fotografert seg som i kokeboken «Kvinnfolk».

La dem spise. Charlotte Russe-kaken er like overdådig som dronning Marie Antoinette av Frankrike, en av 14 historiske kvinner forfatterne har fotografert seg som i kokeboken «Kvinnfolk».

Lønnebergets beste

Oppskriftene i boken har ulik tilknytning til kvinnene.

Til Marie Antoinette er det kun benyttet ingredienser som fantes da hun levde på slutten av 1700-tallet. Til Frida Kahlo er det meksikanske søtsaker som gjelder, mens Mary Poppins har fått retter fra kokebøker i England og Australia rundt 1910.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Sophia Loren stiller med pasta. Rettene til Marilyn Monroe er mat hun kunne lage til seg selv på en liten komfyr på hotellrommet. «Etter en tøff barndom i mange fosterhjem var hun ingen stor kokk», ifølge Gjengedal. Hun gikk gjennom alle bøkene om Pippi Langstrømpe og Emil i Lønneberget for å finne matretter.

– Jeg er veldig nøye. Men det er veldig gøy òg, da. Noe må man gjøre på fritiden.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner