– Det her er engsyre, eller «surblad», som vi kalte det da jeg var liten, sier Magnus Humle (35), gründer og daglig leder i Gro Grønt.
Etter flere måneder på en midlertidig adresse har Humle og makkeren Martin Skar (38) endelig flyttet hjertebarnet sitt, en shipping-container bygget om til høyteknologisk led-urtegård, ut på en romslig asfaltplass foran Skur 13 på Tjuvholmen i Oslo.
Det spikres fortsatt på uteserveringen til den lille container-kafeen de driver ved siden av jordbruket. På sikt skal de arrangere matmarkeder for småskalabønder og -produsenter på plassen foran containerne.
Humle plukker et blad fra en av de mange vertikale grohyllene og tilbyr en smaksprøve. Inne i containeren dyrkes det urter, salater og spiselige blomster med en simulert solsyklus på 18 timer. I løpet av et «døgn» får plantene en soloppgang, en solnedgang og en periode midt på «dagen» med full lysstyrke.
Veksten overvåkes kontinuerlig; sensorer passer på at plantene får akkurat passe med næring. Per dags dato står det rundt 35 forskjellige plantearter under led-lysene, fra kjenninger som hjertesalat og kjørvel til sjeldnere arter som koreamynte, shiso og papalo, en fjern slektning av koriander og en gjenganger i det meksikanske kjøkkenet. Hver måned høstes rundt 4500 planter.
– Vi er så små. Vi kan ikke slå i bordet med et vilt utvalg, og heller ikke ville mengder, så det vi kan være gode på, er spesialdyrking, sier Humle.
Fakta: Gro Grønt
Startet av Martin Skar og Magnus Humle.
Selger salater, spiselige blomster og urter fra egen dyrkecontainer på Tjuvholmen i Oslo.
Leverer til og samarbeider med kokkelandslaget og restauranter som Nemesis. Privatpersoner kan kjøpe urter gjennom en egen Vipps-butikk.
Dyrkningssystemet sorterer under amlebetegnelsen hydroponics. Plantene står i vann, ikke jord, og tilsettes kontrollerte doser med næring. Full kontroll over lysforhold og næring gir raskere vekst.
Selvgjort
– Denne måten å dyrke på er liksom open source. Folk er veldig delevennlige, og har lyst til at kunnskapen skal nå ut, sier Humle.
Gro-gründeren har bakgrunn som musiker, men han har lenge hatt en forkjærlighet for selvforsyning og urbant landbruk. Som student i Stockholm bodde han rett ved kolonihagene i bydelen Hornstull. I endene av disse, helt nede ved gjerdet, var det en del ledig plass. Her så Humle sitt snitt til å anlegge små bed med spinat, grønnkål og urter. Ved å sylte ned og konservere på andre måter, holdt Humle seg selvforsynt med grønt hele året.
For å strekke den korte grosesongen begynte han etter hvert å plante inne i sin egen leilighet, ved hjelp av enkle led-lamper. Da han flyttet til København noen år senere, fikk han flere kontakter innen urbant jordbruk. Forretningspartneren Martin Skar har bakgrunn som kokk. Da Humle flyttet tilbake til Oslo, bestemte de seg for å satse på urbant landbruk.
Denne måten å dyrke på er liksom open source. Folk er veldig delevennlige, og har lyst til at kunnskapen skal nå ut
MAGNUS HUMLE – daglig leder i Gro Grønt
Som bedrift har Gro Grønt flere ben å stå på. På den ene siden selger de urter, salater og spiselige blomster til restauranter, kokker og privatpersoner. Samtidig får de støtte fra Bymiljøetaten i Oslo for å spre kunnskap om urbant landbruk. De leverer også dyrkekabinetter til hoteller, restauranter og kantiner, og planen er å selge småskalaversjoner av vekstteknologien sin til hjemmebruk.
– At folk skal bli mer selvstendige på mat, den tanken liker jeg godt. Det er veldig deilig å kunne sørge for seg selv. Og så er det det med å vite hvor maten kommer fra, ikke minst, sier Humle.
Full kontroll
– Vi har et pågående samarbeid med kokkelandslaget. De jobber frem mot VM, så da har vi et samarbeid der de vil ha planter som er plukket på et visst tidspunkt, sier Humle.
Gründeren forklarer at kokkelandslaget blant annet har bedt om sennepsplanter som er plukket mens de fortsatt er relativt små, slik at smaken blir akkurat som de vil ha den. Gro leverer også grønt til Nemesis, et av de siste tilskuddene til bar- og restaurantscenen rundt Youngstorget.
Humle beskriver forholdet til restaurantene som en dialog, der kokkene påvirker hva som dyrkes i containeren og Gro påvirker hva som kommer på menyen.
– Det er veldig gøy å samarbeide med restauranter rundt i Oslo. De er så vilt kunnskapsrike, så både jeg og Martin får en veldig bratt læringskurve, sier Humle.
Et av satsingsområdene er spiselige blomster, som de denne våren har begynt å levere til Kulinarisk Akademi. Humle forklarer at spiselige blomster, som vanligvis sendes hit fra Nederland, ofte har veldig kort holdbarhetsdato. Fra Tjuvholmen, imidlertid, kan Humle og Skar levere spiselige blomster i løpet av et par timer, dermed holder de seg også lenger. Det forutsigbare mikroklimaet i containeren gir dem også en annen stor fordel.
– Mange restauranter vil ha spiselige blomster, men sesongen er så kort. Vi kan levere året rundt.
* (Vilkår)