Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kjapt gjort. Björn Svenssons grillspyd er ferdige etter fem ­minutter på grillen.

Kjapt gjort. Björn Svenssons grillspyd er ferdige etter fem ­minutter på grillen.

– Ikke vær gnien

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Her er oppskriften på Michelin-kokkens grillspyd med entrecôte.

– Husk å legge grillspydene i vann, gjerne et døgn før du skal grille dem, så brenner de ikke opp i grillen, oppfordrer Björn Svensson – som har glemt det selv denne gangen.

Skal man grille kjøtt kjapt og enkelt, er det enklest å kutte det opp i mindre biter og tre det på et grillspyd. Selv har Michelin-kokken valgt å bruke entrecôte fra kalv, men det aller meste av stykningsdeler kan spiddes. Fordelen med en entrecôte er at fettet gjør den mer smaksrik.

Fakta: Björn Johan Dong-Soo Svensson

Alder: 41 år.

Stilling: Kokk.

Bakgrunn: Kokkeskole i Sundsvall.

Har jobbet på mer enn 50 restauranter, deriblant Bagatelle og Oro.

Startet Restaurant Oscarsgate i 2005. Den fikk Michelin-stjerne i 2008.

I 2013 startet han Fauna, som fikk stjerne året etter.

Etter å ha lagt ned Fauna i 2016, åpnet han Galt i september 2017.

Aktuell: Galt fikk Michelin-stjerne etter å ha vært åpen i knappe fem måneder.

Kombinerer man kjøttet med vårlige grønnsaker samt mais og ramsløk, blir dette en sommerslager. For den som vil plukke den ettertraktede ramsløken selv, er tiden knapp: Den finnes i skogen til utgangen av juni, etter det er det ofte for sent. Har man plukket mye, kan den enten fryses, eller det kan lages ramsløkpuré eller -smør til bruk senere i sommer.

Når grillen er glovarm, trenger grillspydene bare fire–fem minutter før de er ferdige, maiskolbene noe lenger. Og pass på at garnityret er klart, sånn at ikke kjøttet blir kaldt før servering.

– Ikke vær gnien med toppingen på spydene, det er bare å øse på, det gjør retten bedre, sier Svensson.

-
+

Grillspyd

  • 600 gentrecôte
  • 1 bunt fersk ramsløk
  • 100 gfetaost
  • 100 gcherrytomater
  • 1 liten pakke reddik
  • sprøstekt løk
  • sitron
  • grillspyd
  • salt
  • pepper
  • solsikkeolje

Ramsløksmør

  • 1 bunt fersk ramsløk
  • 100 gtemperert smør
  • salt
  • pepper

Grillet mais med ramsløk

  • 4 stkferske mais
  • ramsløksmør

Slik gjør du

  • Kutt kjøttet i store terninger, mariner med salt, pepper og litt olje, tre kjøttet på spydene.
  • Vask og kutt reddik og tomater, kutt opp ramsløkbunten.
  • Grill mais og spydene hardt. Biffspydene trenger bare fire–fem minutter om grillen er veldig varm, maisen litt lengre tid, cirka ti minutter. Smør maisen med smøret og mariner grønnsakene med litt olje, salt og pepper. 
  • Strø over fritert løk, fetaost, grønnsaker og ramsløk. Avslutt med en liten dusj sitron over retten. 

Ramsløksmør

  • Spinn smør og ramsløk med en stavmikser til ramsløksmør.
  • Smak til med salt og pepper.

Grillet mais med ramsløk

  • Skrell maisen og kok dem i saltvann i cirka ti minutter til de er kokt.
  • Grill dem deretter i cirka ti minutter, og smør dem til slutt med ramsløksmøret.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Drikketips:

Retten er mild på smak med den lette og vårlige smaken av ramsløk, og grønnsaker samt en markant syre fra osten. I tillegg får man den grillede smaken på kjøttet. Her passer det best med en lett og delikat rødvin uten for mye tanniner, men med en lett fruktsødme. En pinot noir fra USAs vestkyst eller New Zealand er et godt valg.

* (Vilkår)

89

Navn: County Line Sonoma Coast Pinot Noir 2015

Produsent: County Line Vineyards , California , USA

Pris: 349,00 Varenummer: 9228901 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Tramontane AS

Dufter av roser og villbringebær. Saftig og lett delikat og ren frukt på smak med en balansert frisk syre og en lett tørr utgang. MB