Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Med få ingredienser lager kokken Björn Svensson raske retter til late sommerdager.

Med få ingredienser lager kokken Björn Svensson raske retter til late sommerdager.

Sommermat med Björn Svensson

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Michelin-kokken med ny matserie i D2 – her er oppskriften på årets første norske grønne asparges.

Ferske norske asparges er kortreiste og i sesong akkurat nå.

– Men får du ikke tak i dem, er grønne asparges å finne i de fleste grønnsaksdisker, sier Björn Svensson, kokk på Galt i Oslo, restauranten som fikk Michelin-stjerne etter kun fem måneders drift.

Fakta: Björn Johan Dong-Soo Svensson

Alder: 41 år.

Stilling: Kokk.

Bakgrunn: Kokkeskole i Sundsvall.

Har jobbet på en rekke restauranter, deriblant Bagatelle og Oro.

Startet Restaurant Oscarsgate i 2005. Den fikk Michelin-stjerne i 2008.

I 2013 startet han Fauna, som fikk stjerne året etter.

Etter å ha lagt ned Fauna i 2016, åpnet han Galt i september 2017.

Aktuell: Galt fikk Michelin-stjerne etter å ha vært åpen i knappe fem måneder.

Bare pass på at de ser ferske og friske ut når du kjøper dem.

Det man trenger i tillegg er melk, smør, mel og et stykke brød, i tillegg til en hard og gjerne lagret ost. Og sylteagurk.

– Og de kan være av dem ferdigkjøpte typen.

De gir en fin friskhet og en tanke sødme til denne retten.

Asparges er ikke er så mettende i seg selv, men sammen med en fyldig ostesaus og toast blir det noe annet. Mengden er med på å avgjøre om retten skal være en middag, en forrett eller en lunsj.

-
+

Grillede grønne asparges

  • 2 stkbunter grønn asparges (gjerne norsk om du får tak i)
  • salt
  • pepper
  • sitron

Ostesaus

  • 90 gsmør
  • 60 ghvetemel
  • 4 dlmelk
  • 150 gVästerbotten eller annen lagret fast ost
  • salt
  • pepper

Grønnsaker

  • 2 stkneper
  • 1 stkspisskål
  • hele sylteagurk
  • 1 potte med karse
  • 4 skiver godt brød
  • 1 stksitron

Slik gjør du

  • Skrell asparges og kutt bort de nederste centimeterne. Grill dem hardt på en kullgrill eller gassgrill i to til tre minutter. 
  • Har du ikke tilgang på grill, kan også en grillpanne på komfyren fungere helt fint.  
  • Smak til aspargesen med salt, pepper og litt sitron.

Ostesaus

  • Smelt smør i en kjele, tilsett mel og visp sammen.
  • Spe på med melk til en tykk hvit saus. 
  • Tilsett revet ost og smak til med salt og pepper.

Grønnsaker

  • Kutt neper og kål i terninger og blansjer dem i saltvann i noen minutter.
  • Toast brødet og anrett asparges, kuttede sylteagurker sammen med neper og kål.
  • Server sammen med toast og hell over ostesaus.

Drikketips:

Syrlig agurk med karse med et pepperaktig og urtete preg servert sammen med en fyldig og rik ostesaus trenger en vin med friskhet og mineralitet. En hvitvin laget av druen sauvignon blanc harmonerer godt med grønne asparges og karse, i tillegg har de nok fylde til å takle nepe og kål, samtidig syre til ostesausen. Velg gjerne en utgave fra New Zealand som har en rikere fruktighet enn de fra Europa, da de passer bedre til sylteagurkene.

86

Navn: Matua Lands and Legends Marlborough Sauvignon Blanc 2017

Produsent: Matua Wines , Marlborough , New Zealand

Pris: 184,90 Varenummer: 1498501 Basisutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Treasury Wine Estates Norway A

Dufter av urter og stikkelsbær med hint av grønne epler. Fersk og delikat frukt med en balansert syre kombinert med flinty mineralitet og tydelige tørrstoffer i finish. MB